Vejetaryen ve Vegan hamileler ‘de nasıl beslenmeli ve temel vitamin ve mineraller nasıl karşılanmalı. Bu konuda makalemizi okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Böyle bir durumda işinizin zor olduğunu düşünseniz de gözünüzde büyütmemelisiniz. Ancak biraz da dikkatli olmakta fayda var.
Protein Alımı
Hem hamile hem vejetaryen olan kişilerin beslenmesinde yaşadığımız sorun, genelde yetersiz protein alımı olmaktadır. Kişi et ürünleri tüketmezken, süt ve yumurta tüketebiliyorsa, o zaman çok ciddi bir problem yaşanmıyor. Eğer ki süt ve yumurta da tüketmiyorsa o zaman bitkisel kaynaklardan protein alımını önemsiyoruz. Bitkisel kaynaklar değince aklımıza gelen ilk şey, kuru baklagillerdir ve bitkisel protein anlamında oldukça değerlilerdir. Neredeyse, her gün tüketilmesi gerekiyor. Tahıllar da, karbonhidrat anlamında önemli bir yere sahip olmakla beraber, bitkisel protein açısından da önemli yere sahiptir.
Kişi, kuru baklagiller ve tahılları beraber tüketebiliyorsa, besin öğesi anlamında çok daha iyidir. Özellikle de aminoasit örüntüsü anlamında..
Bunun yanı sıra Vejetaryen ve Vegan hamileler ya da beslenenler ile beraber yeni yeni duymaya başladığımız, çiya, karabuğday, kinoa gibi bitkisel besin kaynakları da önemlidir. Bunlar da elzem aminoasit alabileceğimiz iyi kaynaklardır. Bezelye, bitkisel protein anlamında bize destek olan iyi bir kaynak. Şayet ki, kişi süt ve süt ürünleri tüketebiliyorsa, peynir, protein anlamında oldukça zengin bir kaynak oluşturmaktadır. Salatasına peynir eklemesi, kişinin öğünündeki protein alımını arttırmaktadır. Kişi süt tüketmiyorsa, sebze içerisine kurubaklagil eklemesi, sıklıkla karabuğday, çiya, kinoa ve bezelye tüketmesi önemlidir.
Omega 3 Alımı
Hem hamile hem vejetaryen olan kişilerin bir diğer sorunu ise; Omega 3!
Vejetaryen ve Vegan hamilelerde Omega 3 alımını arttırabilmek adına, bitkisel kaynaklardan faydalanmak gerekir. Bu kaynakların başında; ceviz gelmektedir. Her gün tüketmiyorsa bile, kişinin iki günde bir tüketmesi önemlidir. Çiya ve keten tohumları da iyi birer omega 3 kaynağıdır. Özellikle keten tohumunun, tane halinin kullanılması değil de havanda ezildikten sonra ya da bir miktar öğütülmesinden sonra kullanımı, omega 3 açısından daha zengin bir hal almaktadır. Kişi, bunların dışında yeşil yapraklı sebzeleri daha sık tüketebilir. Barbunya ve börülce gibi..
Çinko Alımı
Vejetaryen olan hamileler, yumurta yemiyorsa, ciddi bir sıkıntı yaşayacaklardır. Çinko minerali, yumurta sarısında oldukça bol miktarda vardır. Kişi yumurta yemediği için, çinko mineralini tamamlayamayacaktır. Bu kişilere, bitkisel kaynaklar önerilebilir. Kabak çekirdeği, kuru baklagil, susam ve kakao gibi..
Vejetaryen ve Vegan hamilelerde kuru baklagilleri ve bezelyeyi, yemek olarak ya da salataların içinde kullanarak, susamı, tahin olarak ya da yiyeceklerin içine serperek tüketmek, çinko alımını güçlendirecektir. Kakaoyu, çikolata olarak yemek (çok miktarda tüketmeden), şeker alımına dikkat ederek çünkü, şeker kilo kontrolünü zorlaştırabilmektedir. Dolayısıyla, saf halde kakao tüketimi daha iyi olacaktır.
Kalsiyum Alımı
Hamilelik sürecinde kişi eğer, süt ürünü tüketmeyen bir vejetaryense; kalsiyum alımı ile ilgili de ciddi sıkıntılar oluşabilir. Bu anlamda bitkisel sütler tüketmek, kalsiyum ihtiyacını kesinlikle karşılamaz.
Badem sütü, hindistan cevizi sütü, yulaf sütü bunlar da çok iyi besin öğesi içermesine rağmen, kalsiyum içeriği istenildiği kadar yüksek değildir. O yüzden süt ürünleri tüketmeyen vejetaryen hamilelerin, yeşil yapraklı sebzeler tüketmesi, kuru meyveler yemesi özellikle önemsenen bir konudur. Kuru meyvenin kendisini yiyemiyorsa kişi, o zaman pekmez olarak tüketilmesi önerilebilir. Yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde de asma yaprağı ve ıspanak, kalsiyum açısından zengindir. Yine brokoli ve brüksel lahanası da ufak da olsa kalsiyum desteği verecektir.
Vejetaryen ve Vegan dışı hamilelikte beslenme için diğer yazıları inceleyin.