Doğum Korkusu, Doğum sırasında, anne adayının, kendisine ya da bebeğinin başına bir şey gelmesi yönündeki yaşanan psikolojik korkudur. Anne adayının bu korkuyu yaşaması, depresyon yaşamasına, stres ve kaygının ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Ancak bu korku ve endişelerle psikolojik destek yoluyla mücadele etmek mümkündür.

Doğum Korkusu Neden Olur?

  1. Çevrenizde, doğum korkusu ile konuştuğunuz kişilerin kaygı verici cümleleri
  2. Doğum sancısı, anne ve bebeği zorlayıcı bir deneyim olduğu için, sancılardan dolayı annenin kendisine ve bebeğine zarar gelme düşüncesini ortaya çıkarmaktadır.
  3. Çevredeki olumsuz deneyimleri olan insanları dinleyerek, annenin olumsuz bir tutum geliştirmesi,
  4. Hamilelik sürecinde, hormonlar farklılık göstermektedir. Bu da annenin duygu değişikliğine yol açar, 
  5. Bazı psikolojik rahatsızlıklar (panik atak ve anksiyete bozukluğu)  doğum korkusunu tetikleyebilir,
  6. Çoğu zaman gebelik, planlı olsa da anne adayı fiziksel ve psikolojik olarak kendini çocuk sahibi olmaya hazır hissetmelidir. İstenmeyen ya da beklenmeyen gebeliklerde, anne adayının doğuma yönelik korkusu artış gösterebilir.

Doğum sırasında, erkeklerde korku duygusunu taşıyabilmektedir. Erkek de eşine ya da bebeğinin başına bir şey gelebilme ihtimalinden dolayı endişe kapılır. Bu süreçde çiftlerin birbirine desteği büyük önem taşımaktadır.

Doğum Korkusuyla Nasıl Baş Edilir?

Doğum korkusu, bazen hamileliğin başından itibaren hissedilen bir durumdur. Bazen de gebelik ilerledikçe özellikle son trimesterde ortaya çıkar. Bunun dozu önemlidir. Bazı anne adayları, rüyalarında görür, bazıların ise, sürekli aklındadır. Günlük yaşamını sürdüremeyecek seviyeye geldiğinde doğum korkusunu, terapilerle çözmeye çalışırlar.

Doğum korkusu doğaldır, tüm korkular ve endişeler gibi.. Fakat hamilelik zaten kendi içerinde kolay bir süreç değildir. Bir sürü ruhsal değişimi de beraberinde getirir. Anne adayı o  yüzden mümkün olduğunca bu korku ile baş etmek için birtakım yöntemler geliştirmelidir. Bunun başında, doğuma hazırlık eğitimleri gelmektedir. Bu eğitimi almak, büyük bir bilinmezi ortadan kaldırdığı için, anne adayının korkularını ve kaygılarını ortadan kaldırmak da büyük rol oynar. Hala devam ediyorsa bu korku, bir uzmandan destek  alınmalıdır. 

Doğum korkularını tetikleyen şeylerden birisi ise; toplumsal hipnoz.. (negatif hipnoz) Bu hipnozun çözümlenmesi içinde anne adayının çaba harcaması gerekir. Daha çok pozitif alanda kalarak, daha fazla kaygıyı tetikleyici şeylerden uzak kalarak, (olumsuz hikaye anlatan insanlardan uzak durmak gibi) bu konuda güvenilir kaynakları okumak (doğru bilgilere maruz kalmak) ama en önemlisi eğitime gitmek..

Anne adayı için kendi hislerinde kalmak önemlidir. Kaygı taşıyorsa, bunu farkında olabilmek, dışsal etkileri minumuma indirmek çok önemlidir. Doğum korkusuna bakarken anne adayının ilk önce yapması gereken, kendi doğum hikayesini biliyor olmak. Anne ve baba ile gözden geçirerek o duyguyu hissetmek kıymetlidir.

Doğum Korkusu yazısı sonrasında Doğum Psikolojisi yazımızı da inceleyiniz.

Önceki İçerikLohusalık Hüznü
Sonraki İçerikVejetaryen ve Vegan Hamileler için Beslenme