8 Haftalık Gebelik ile hamileliğinin ikinci ayının sonuna geldin, ve bebeğin şu an ortalama bir ahududu büyüklüğünde (kulağa sevimli geliyor değil mi!). Evet henüz halen çok küçük, ama kendisi oldukça hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor- bu hafta retinaları, ve cinsel organı oluşmaya başlayacak, ve hafta bittiğinde vücudundaki tüm önemli organ ve sistemler oluşmaya başlamış olacak. Bu dönemde bebeğin büyümesi ortalama günde 1 milimetredir. Tabii bu her zaman boyuna bir büyüme olmak zorunda değil- uzuv tomurcukları ve vücudun diğer parçaları da durmadan gelişmeye devam ediyor. Ve unutmadan- bebeğinin kalbi şu an dakikada 150 – 170 defa atıyor, ve sen henüz hissedemesen de ilk kıpraşmaları başladı bile!
8 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
2 aylık hamilesin ve geriye 7 ayın kaldı! Zorlu bir dönem olan ilk trimesterin sonlarına yaklaşıyorsun. (2. trimester daha rahat bir dönem olacak) 8. haftada karnın henüz fark edilir ölçüde şişmeye başlamasa da, bazı kıyafetlerinin karın bölgesinde biraz sıkılaştığını hissedebilirsin. Bunun sebebi, genellikle küçük bir yumruk boyutlarında olan rahminin, 8. hafta dolaylarında büyük bir greyfurt boyutuna ulaşmış olmasıdır.
Sabah bulantıları – Neden ortaya çıkarlar, ve onlarla nasıl başa çıkmalı?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, sabah bulantısı dense de, artık büyük ihtimalle senin de bildiğin gibi bu bulantılar maalesef gün boyu ortaya çıkabiliyor. Peki sabah bulantılarının sebebi ne? Bunu kimse tam olarak bilmiyor. hCG ve östrojen hormonlarının seviyesindeki artış ya da solunum kanalındaki kasların gevşemesi veya rahim kaslarının esnemesi, öne sürülen teoriler arasında… Nedeni ne olursa olsun, hamile kadınların %75 bu sorunu yaşıyor ve senin de bu %75 arasında olma ihtimalin yüksek…
Öncelikle bebeğin için endişelenmene gerek yok… En kötü bulantı/kusma seansında bile onu ilgilendiren bir sıkıntı yok. Kendin için ise şunları yapabilirsin:
- Daha az ve sık ye- bu, yaşıyor olabileceğin -ya da maalesef yakında yaşayacağın- bir başka hamilelik yan etkisi olan mide ekşimesine de iyi gelecektir.
- Zencefilin bulantılara iyi geldiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu yüzden, diyetine zencefili dahil etmek akıllıca olacaktır.
- Protein ve karbonhidrat zengini hafif abur cuburlara -örneğin kraker- yönelebilirsin
Sabah bulantıları genellikle 12. – 14. haftaya geldiğinde hafifler. Yani sadece birkaç hafta daha dişini sıkman gerekiyor!
Vajinal akıntılarda artış (Leukorrhea)
Sevimsiz bir kelime gibi görünse de, vücudunda artan östrojen seviyelerine borçlu olduğun leukorrhea aslında iyi bir şey… Süt kıvamındaki bu beyaz vajinal sıvı, sağlıklı bir bakteri dengesini muhafaza ederek doğum kanalını enfeksiyonlara karşı koruma görevini üstleniyor. Bu yüzden karşına çıktığında yıkamaya/ondan kurtulmaya çalışma.
Şişkinlik/Gaz çıkarma
Bu aralar sıkı bir çalışma içerisinde olan relaxin ve progesteron hormonları, kaslarının gevşemesini sağlıyor. Buna sindirim sistemindeki kaslar da dahil. Bu yüzden de yediğin besinler sisteminde artık daha yavaş hareket ediyor, ve bu da sindirim güçlüklerine/gaz çıkarmaya sebep oluyor. Gaz çıkarmayı azaltmak için yemek yerken olabildiğince gevşemeye çalış. Şişkinlik için ise, daha önce de söylediğimiz gibi, kabız olmamaya çalış. Zira kabızlık şişkinliği artıracaktır.
Kabızlık
Hormonlarının sana gönderdiği bir diğer “işaret” olan kabızlık, genellikle hamileliğin 2. – 3. ayında ortaya çıkar. Eğer kabızlıktan şikayetçiysen, lifli gıdalara ağırlık vermen gerekiyor. Her öğüne lifli bir gıda dahil etmek -örneğin beyaz pirinç yerine lif bakımından zengin olan esmer pirinç kullanmak- iyi fikir olabilir. Bunun yanında küçük bir uyarı: Eğer lif ağırlıklı bir beslenmeye alışık değilsen, bu fazla şişkinliğe yol açabilir!
Bitkinlik
Hoş olmasa da, vücudunda bu aralar çok şey olup bitiyor -ve bu bir süre bu şekilde devam edecek- ve bitkinlik bunun son derece doğal bir sonucu… Kendine mümkün olduğunca dinlenecek zaman yaratmaya çalış, ve partnerinden/arkadaşlarından yardım istemekten sakın çekinme!
8 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Meyveleri ihmal etme
Meyvelerin önemine daha önce de değindik, bundan sonra da değinmeye devam edeceğiz: Sağlıklı bir yaşam için meyveler yalnız hamileyken değil, aslında hayatının her döneminde beslenmenin önemli bir parçası olmalı. Meyve tüketerek hem kendin ve bebeğin için gerekli vitaminleri doğal bir şekilde karşılayacak, hem de tuvalet ziyaretlerini olabildiğince düzenli tutabileceksin!
Ayrıca unutma, hoşuna gitmeyen hemen hemen her sebzenin besin değeri açısından bir meyve alternatifi mevcut. Brokoliye dayanamıyor musun? O zaman kuru kayısı ye!
Egzersiz iyidir, ama kendini zorlama
Hamileyken yapacağın düzenli sportif aktivite, sana çok şey katacaktır. Bu sayede vücudunu formda tutabilir, hamileliğin zorlayacağı eklemlerini güçlendirebilir ve zihinsel olarak rahatlayabilirsin. Fakat yeni başlayacaksan ve pek bir egzersiz geçmişin yoksa, bizim önerimiz mümkün olduğunda küçük adımlar ile başlaman… Kendini fazla yormaman, ya da bir incinme ortaya çıkmaması için en iyisi bu olacaktır. 5 – 10 dakikalık ısınma/egzersiz seansları ile başlayıp egzersiz süreni zamanla artırabilirsin. Hamileyken yapabileceğin güvenli ve faydalı sportif aktiviteler için, blog yazımızı okuyabilirsin.
Sağlıklı karbonhidratları tercih et
Hem bebeğine faydalı olacak, hem senin ihtiyacını karşılayacak sağlıklı karbonhidratları beslenme rutininin değişmez bir parçası haline getirmen önemli… İşte onlardan birkaçı:
- Taze sebzeler,
- Tam tahıllı ekmekler,
- Kabuğu soyulmamış, fırınlanmış patates,
- Kuru fasulye, bezelye,
- Taze meyveler
Kilo takibini yap
Hamilelik sürecinde kilo alacaksın. Tabii bu belli bir düzene/orana göre olmayacak. Yine de kıyaslama yapabileceğin referans noktaları mevcut: Örneğin ilk trimesterde 1 – 2 kilodan fazla almana gerek olmamalı- ki şiddetli bulantı/kusma şikayetin varsa o kadarını bile alamayabilirsin. 2. ve 3. trimesterde biraz daha fazla kilo alacaksın. Hamileliğinin 4. – 8. ayları arasında her hafta ortalama yarım – bir kilo alacak şekilde düşünebilir, kilo planlamanı bu doğrultuda oluşturabilirsin. Tabii bu da mutlaka doktorunla konuşman gereken konulardan!
Koruyucu güneş kremi kullanmayı düşünebilirsin
Hormonal değişimlerin etkisi, tabii ki cildinde de kendini gösterecek- normalden yağlı ya da kuru bir cilt, kızarıklıklar, sivilceler bu sürecin bir parçası olacak. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu durumda bir cilt bakımı ile kendini şımartmanda bir sakınca yok (bakımı yapacak uzmanlara hamile olduğunu belirtmeyi unutma!). Bunun yanı sıra, güneşe çıkacağın zaman SPF 30 – 50 arası bir güneş kremi kullanarak melasmanın (genelde yüz bölgesinde koyu lekeler ile kendini gösteren bir cilt problemi) önüne geçebilirsin.
8 Haftalık Gebelik Özeti
- Bebeğin bir ahududu büyüklüğünde!
- Bebeğinin retinaları ve cinsel organı oluşmaya başlayacak, hafta tamamlandığında bütün önemli organlar ve sistemleri oluşmaya başlamış olacak,
- Kabızlık yaşayabilirsin; lifli gıdalara ağırlık ver,
- Sağlıklı karbonhidratları tercih et,
- Bol su iç,
- Bol meyve tüket,
- Sabah bulantıları için zencefil kullanmayı deneyebilirsin,
- Vajinal akıntılarda artış ortaya çıkabilir,
- Güvenli egzersizleri tercih et, ve sakın kendini zorlama.
- Hafta hafta gebelik takibi için Gebbe Mobil Uygulamasını akıllı telefonuna HEMEN İNDİR.