Henüz doktora gitmemiş olan kullanıcılarımıza bir not: 5 Haftalık Gebelik ile 5. haftada, vücudunuzdaki hCG (Human Chorionic Gonadotropin – İnsan Koryonik Gonadotropini ismiyle bilinen hamilelik hormonu) seviyesi, idrar ile yapılan ev tipi hamilelik testlerinde ortaya çıkacak kadar yükselmiş olur. O yüzden eğer hamile olduğunuzu bu tip bir test ile öğrendiyseniz, 4. ya da 5. haftada olma ihtimaliniz yüksek. Bir an önce bir doktora gidip bu güzel haberi doğrulatıp gerekli bilgileri almanızı, sonra tekrar buraya gelmenizi tavsiye ediyoruz!

Hamileliğinin 2. ayı başlıyor! 5 Haftalık Gebelik ‘te bebeğin henüz hala bir tohum büyüklüğündedir (ortalama bir portakal çekirdeği boyutunda düşünebilirsin). İlk trimesterin sonunda tamamlanacak ve bebeğin oksijen & besin kaynağı olacak plasenta şu an oluşma aşamasında ve embriyo dediğimiz hücreler topluluğu da yavaş yavaş bir fetüs olma yolunda ilerlemekte. 

5 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Vücudun yorucu bir sürece giriyor. Ama merak etme; üstesinden gelebilirsin! 5. haftada, aşağıdaki hormonlar vücudunda yoğun bir şekilde üretiliyor olacak:

Progesteron- Plasentanın fonksiyonları için gereklidir, rahim kasılmalarını önler ve göğüslerin büyümesini sağlar.

hCG- Plasenta oluşup devreye girene kadar korpus luteum’u(progesteron hormonunun üretiminden sorumlu olan bir hücre grubu) destekler,

Östrojen- hCG ve progesteron hormonlarını olmaları gereken seviyede tutar.

Arka planda bu hormonların çalışması, vücudunda daha önce bir arada yaşamamış olabileceğin pek çok değişikliğe sebep olacaktır- belirtiler bölümünde bunların bazılarından bahsedecek, daha sonra da bunlarla ilgili önerilerimizi sunacağız. Bu etkileri yaşamak çok keyifli olmasa da, unutma ki portakal tohumu kadar olsa bile yeni bir cana ev sahipliği yapmak zahmetli bir iş. Vücudun da bu zorlu görevin üstesinden olabilecek en iyi şekilde geliyor!  

Belirtiler

5 Haftalık Gebelikte yaşayabileceğin hamilelik belirtileri şunlardır:

  1. Bitkinlik
  2. Göğüslerde hassasiyet
  3. Mide bulantısı
  4. Aşerme
  5. Bazı koku ve yiyeceklere karşı hassasiyet/tiksinme
  6. Ağız sulanması
  7. Kramplar
  8. Duygu durumu değişiklikleri

5 Haftalık Gebelik ‘te Öneriler

Eğer kedin varsa, kumunu artık sen değiştirmemelisin

Uzmanlar, anne adaylarının kedi kumu değiştirmemesi gerektiği konusunda hemfikir. Kedilerin dışkılarında toksoplazma hastalığına neden olabilecek bir tür parazit mevcut olabilir. Bu hastalık, yeni doğanlarda gözlerde hasar hatta körlük, beyinde hasar ve çeşitli zihinsel problemlere neden olabilir.

Ağız ve diş sağlığına ekstra özen göstermeye başla

Hamilelikte östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinde meydana gelen artış, diş etlerini bakterilere karşı daha duyarlı yapar. Bu da diş eti iltihabı riskini artırır. Sabah bulantıları ise ağzı yüksek miktarda gastrik aside maruz bırakacağından, diş minesinin aşınmasına neden olur. Belli başlı ağız sağlığı problemlerinin anne adayının yanı sıra doğacak bebek üzerinde de olumsuz etkileri olabileceği ve hamilelikte özellikle de hasta üzerinde ciddi stres yaratabilecek diş operasyonlarının genelde doğum sonrasına bırakıldığı düşünüldüğünde, hamileliğin boyunca ağız ve diş sağlığına normalden fazla özen göstermen gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu aşamada bir diş hekimine kontrole gitmeni, ve hamile olduğun süre boyunca yapacağın her diş hekimi ziyaretinde doktorunu hamileliğin konusunda bilgilendirmeni öneririz. Ve diş ipi kullanmayı unutma!

Besin Kaynaklarını İyi Seç

Belli yiyeceklere aşerme ve tam tersi, yani belli yiyeceklere karşı hassasiyet hatta tiksinti, hamileliğin hoş olmasa da doğal bir etkisidir. Aşerdiğin yiyecekler çok sağlıklı değilse -çikolata gibi- tüketimini en doğal seçeneklerle ve olabildiğince küçük porsiyonlarla sınırlı tutman önemli. Katlanamadığın ama protein, vitamin ve mineral bakımından gerekli yiyecekler için ise her zaman alternatiflere yönelebilirsin. Örneğin süt ile aran pek iyi değilse bir başka kalsiyum kaynağı olan yoğurda ağırlık verebilirsin. Ya da hayvansal ürünler bu aralar pek çekici gelmiyorsa, protein ihtiyacını süt ürünlerinden, tofu ya da edamame gibi soya ürünlerinden, veya kinoa gibi besinlerden karşılayabilirsin. Ayrıca merak etme, şu an dayanamadığın belli başlı yiyecekleri bir süre sonra yiyebilir hale geleceksin.

Sabah Bulantılarından Korkma!

Sabah bulantıları -isimleri böyle olsa da gece, ya da günün herhangi bir saatinde de ortaya çıkabilirler!- özellikle ilk üç ay yaygındır. Bulantıları kontrol altında tutabilmek için, sabah ilk iş birkaç parça tuzlu kraker ye. Çok iştahlı hissetmesen bile sakın öğün atlama, ve daha önce de belirttiğimiz gibi sağlıklı besinleri tercih et. Ayrıca, hem modern hem de geleneksel tıpta sık tercih edilen bir bitki olan zencefilin de, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ile sabah bulantılarına iyi geldiği görülmüştür. Son olarak, tabii ki doktorunun da onayı ile, sabah bulantılarını hafifletmesi için B6 vitamini takviyesine başlayabilirsin.

Belli Başlı Yiyecekleri Menünden Çıkar!

Artık bazı seçeneklere -en azından doğuma kadar- veda etmenin vakti geldi. Çiğ et, çiğ balık ve çiğ yumurta, cıva oranı yüksek balıklar ve pastörize edilmemiş ürünlerden, bebeğinin sağlığı için uzak durman gerekiyor.

Küçük, Düzenli Egzersizlere Başla

Düzenli spor, daha önce de belirttiğimiz gibi seni hem zinde tutacak, hem de daha konforlu bir hamilelik süreci geçirmeni kolaylaştıracak. Tempolu yürüyüş, yüzme gibi güvenli sportif aktiviteler ile hem bedensel, hem zihinsel olarak rahatlaman mümkün. 

Unutma!

  • Yiyecek hassasiyetleri ve sabah bulantıları gibi, bitkinlik de bu sürecin ne yazık ki bir parçası. İyi haber şu ki, ilk üç ayın sonunda plasenta tamamlanmış olacak, ve kendini daha enerjik hissedeceksin! O zamana kadar ise kendini yorma, mümkün olduğunca istirahat et ve sağlıklı beslen. Protein, vitamin ve mineraller en iyi dostların!
  • Eğer şişkinlik sıkıntısı yaşıyorsan, daha az gaz yapan seçeneklere yönelebilirsin. Örneğin maden suyundansa düz içme suyunu tercih edebilir; brokoli yerine mango, lahana yerine de çileklere yönelebilirsin.
  • Bol su içmeyi unutma; özellikle de kusarak sıvı kaybediyorsan.

5 Haftalık Gebelik Özeti

  1. 4. hafta ile birlikte pek çok kadının hamile olduğunun farklına vardığı dönemdir.
  2. Bebeğin henüz bir portakal çekirdeği büyüklüğünde.
  3. hCG, progesteron ve östrojen hormonları bol miktarda salgılanacak, ve bunlar hissedilir değişimlere yol açacak.
  4. Ruh hali değişimleri, ağızda sulanma, bitkinlik, aşerme, birtakım koku/yiyeceklere karşı hassas olma/mide bulanması, yaşayabileceğin yan etkilerden bazıları.
  5. Kedinin kumunu değiştirmeyi bırak!
  6. Küçük, düzenli egzersizlere başlaman iyi olacaktır.
  7. Ağız sağlığına ekstra özen göstermeye başla, ve diş hekimine kontrole git.
  8. Artık çiğ et, çiğ balık, çiğ yumurta, cıva oranı yüksek balık türleri ve pastörize edilmemiş ürünleri tüketmeyi bırakman gerekiyor.
  9. Zencefil ve -doktorunun da onayıyla- B6 takviyesi, sabah bulantılarına iyi gelebilir.
  10. Bu dönemden itibaren hafta hafta gebeliğini takip etmek için Gebbe Mobil Uygulamasını akıllı telefonuna HEMEN İNDİR.

Önceki İçerik4 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik6 Haftalık Gebelik