2 Haftalık Gebelik ile son adet kanamanın üzerinden bir hafta geçti, ve vücudun artık kendini ovülasyona (yumurtlama) hazırlamakla meşgul! Daha önce de söylediğimiz gibi, hamilelik sürecinin, son adet kanamasının ertesi günü, ortada henüz bir bebek ya da embriyo yokken başladığı kabul edilir. Hamileliğin ilk iki haftası da önemli hormonal değişikliklerin meydana geldiği, vücudun kendini hamileliğe hazırladığı zamanlardır.

Hamileliğinin ikinci haftası, senin için ilk haftadan hissedilir bir şekilde farklı olmayacak. Bu süreçte yine fazla rahatsızlık vermeyecek küçük belirtiler hissedebilirsin. 

2 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

İkinci hafta boyunca, yumurtalıklarında yumurta hücrelerinin gelişimi sürer. Aynı zamanda, döllenme sonrasında meydana gelecek embriyonun rahminde daha kolay tutunabilmesi amacıyla rahim zarı da kalınlaşmaya başlar. Yumurtalıklarda gelişen bir yumurta, yeterli olgunluğa ulaştığında yumurtalıktan atılır -yani yumurtlama meydana gelir- ve fallop tüplerinin içine yerleşir. Artık yumurta ve sperm hücresinin birleşebilmesi, yani döllenme için uygun ortam hazırlanmıştır.

Belirtiler

Senin 2. haftada gözlemleyebileceğin belli başlı hamilelik belirtileri ise şunlardır:

  1. Adet gecikmesi,
  2. Vücut ısının düşüp, sonra aniden tekrar yükselmesi – yumurtlamadan önce vücut ısısı düşer, ve yumurtlamadan hemen sonra tekrar fırlar,
  3. Servikal mukus yoğunluğunda artış,
  4. Göğüslerde hassasiyet,
  5. Mide bulantısı,
  6. İdrar sıklığının artması,
  7. Bitkinlik
  8. Uyku hali

Yapman Gerekenler

Henüz çok büyük değişiklikler yapmana gerek olmasa da, dikkat etmen gereken belli başlı konular var. 

  • Genetik hastalık riskini belirlemek ve hamilelikle ilgili diğer konularda bilgi almak için doktorunu ziyarete git.
  • Folik asit takviyesine başla. Nöral tüp defekti olarak bilinen omurga ve omurilik kusurlarının ortaya çıkma riskini azaltan folik asit, normalde hamile kalmadan 3 ay önce alınmaya başlanmalı ve ilk trimester boyunca (hamileliğin ilk 3 ayı) kullanılmalıdır. Hamile kadınlar için önerilen günlük folik asit miktarı 0.4 miligramdır. Yine de miktar konusunda mutlaka doktoruna danış.
  • Yaşam tarzında da bazı değişiklikler yapman gerekebilir: Sigara ve alkolü bırak, sağlıklı beslenmeye başla ve doktorunla birlikte karar vereceğin takviye gıdaları kullanmaya başla.

2 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Yumurtlama gerçekleşir, döllenme ve embriyo oluşumu için uygun ortam meydana gelir,
  2. Adet gecikmesi, vücut ısısında ani düşüş – yükseliş, servikal mukus yoğunluğunda artış, mide bulantısı gibi belirtiler gösterebilir,
  3. Henüz başlamadıysan, yaşam tarzında hamileliğe uygun değişiklikler yapman gerekiyor,
  4. Henüz başlamadıysan, folik asit takviyesine başlaman gerekiyor.
  5. Gebbe Mobil Uygulamasını İNDİR

Önceki İçerik1 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik3 Haftalık Gebelik