10 Haftalık Gebelik (Hamileliğin 10. haftası) önemli bir dönüm noktası. Bebeğin şu an ortalama bir kuru erik büyüklüğünde, ve kendisi artık bir embriyo değil, fetüs! Bununla birlikte, başka önemli gelişmeler de var: Kemikleri ve kıkırdak dokuları gelişmeye başlıyor, bacaklarındaki küçük oyuklar dizleri ve bilekleri oluşturmaya başlıyor, böbreklerinde idrar üretiliyor ve diş etlerinin altında dişlerinin “tohumları” ortaya çıkıyor. Ayrıca -eğer erkek ise- bebeğin testosteron üretmeye başladı bile!
10 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
Hamile karnı kendini göstermeye başlıyor!
Büyük ihtimalle daha önce de aynanın karşısına geçip karnını inceledin. Ama bu sefer, karnının alt kısmında hafif bir şişkinlik fark edebilirsin. Evet, rahmin artık aşağı yukarı bir greyfurt büyüklüğünde, ve hamile karnın bu hafta kendini göstermeye başlayabilir! Eğer ince yapılı biriysen, bu şişkinlik daha belirgin olacaktır. Eğer göremiyorsan da endişelenmene gerek yok; yakında gayet net bir şekilde belli olacak!
Damarların belirginleşebilir
Bu aralar vücudunda fark edebileceğin bir diğer önemli değişiklik ise, göğsünden ve karnından geçen damarların biraz daha belirgin hale gelmiş olmasıdır- özellikle de beyaz tenli ve ince yapılı biriysen… Bu gördüğün, gelişmekte olan fetüsün ihtiyaç duyduğu kanı yoğun bir şekilde ona taşıyan damar ağıdır. Aynı şekilde, el ve ayaklarındaki damarlar da biraz daha belirgin olabilir. Sonuç olarak endişelenmen gereken bir durum yok- hamilelikte, kadınların kan hacmi ortalama %50 oranında artmaktadır. Damarların sadece bu artışa ayak uyduruyor!
Hafif karın ağrıları hissedebilirsin
Karnın büyüdükçe, artan ağırlık bölgedeki bağları esnetip inceltmektedir. Bu normal ya da keskin bir ağrıya sebep olabilir. Tamamen doğal olan bu durumda yapabileceğin en iyi şey, biraz oturup/uzanıp dinlenmek olacaktır.
Yukarıdakilerin yanı sıra, hamileliğinin 10. haftasında, ilk trimesterin büyük ihtimalle çoktan bıktığın belirtileri ne yazık ki kendini göstermeye devam edecek. Ama dişini sık, çünkü daha rahat edeceğin ikinci trimestere çok uzun bir süre kalmadı. Tekrar üzerlerinden geçecek olursak, işte 10. haftada yaşayacağın diğer hamilelik belirtileri:
Bitkinlik
Bitkinlik hissi kendini göstermeye devam edecek. İyi haber şu ki aşağı yukarı bir ay sonra kendini daha enerjik hissediyor olacaksın!
Öneri: Kendini yormamaya, fırsat buldukça dinlenmeye çalış. Ayrıca normalde kendi başına rahatlıkla yapabildiğin bazı işler artık sana zor gelmeye başladıysa, yardım istemende hiçbir sakınca olmadığını unutma!
Bulantı/Kusma
Hamile kadınların en sık şikayet ettiği problemlerden olan bulantılar, 10. haftada da kendini göstermeye devam edecek. Bulantıların yüzünden zaman zaman öğün atlamayı düşünüyor olabilirsin. Fakat unutma ki bunun sana faydası olmayacağı gibi, bulantıları da daha şiddetli hale getirecektir!
Öneri: Olabildiğince sık ve az yemeye çalış. Ayrıca bulantılara iyi geldiği bilinen zencefil ve B6 vitaminine de bir şans vermeyi deneyebilirsin. Eğer baş edilemeyecek seviyeye geldiklerini düşünüyorsan, mutlaka doktorunla konuş.
Aşerme /Yiyecek Hassasiyetleri
Yiyecek hassasiyetleri seni belli başlı gıdalardan mahrum bırakmış olsa da, şu noktada endişelenmene gerek yok- bebeğinin gıda ihtiyaçları şu an minimum seviyede. Canın sürekli pek sağlıklı sayılmayacak şeyleri çekiyorsa bu konuda da kendini kötü hissetme- arada bir bir parça çikolatadan zarar gelmez. Fakat aşırıya kaçmamaya özen göster!
Öneri: Canın abur cubur çektiğinde sağlıklı alternatiflere yönel. Dondurma mı istiyorsun? Onun yerine meyve parçacıklı donmuş yoğurt yiyebilirsin. Ya da en sevdiğin patates cipsinin yerini ince dilimlenmiş, fırınlanmış patatesler alabilir- fazla baharatlı olmamak kaydıyla! Aynı zamanda, canın yememen gereken bir şeyler çektiğinde kafanı dağıtacak aktivitelere de yönelebilirsin; yürüyüşe çıkmak, kitap okumak, dizi izlemek gibi…
Kabızlık
Kabızlık, ilk trimesterde oldukça sık görülen bir problem. Aynı zamanda şişkinliği de artırabileceğinden, oldukça rahatsızlık verici olduğunu biliyoruz.
Öneri: Kabızlık problemin için yapabileceğin en önemli şeylerden biri, yediklerine dikkat etmek. Sağlığın için zaten gerekli olan bol sıvı ve lifli gıda tüketimi, bu sorunla baş edebilmen açısından da önemli. Hem taze hem de kuru meyvelere ağırlık verebilirsin. (erik, kayısı, kivi, şeftali, armut- aslında hemen hemen aklına ne gelirse!) Sabah ve akşam saatlerinde, sıcak su/limon karışımı da kabızlığa iyi gelebilir. Bununla birlikte, bu problemi daha da kötüleştirebilecek gıdalardan da olabildiğince uzak durmaya çalış- beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi… Eğer her şeyi denediysen, problem hala mevcutsa ve seni çok rahatsız ediyorsa -bu anlaşılır bir durum!- doktoruna danışabilirsin.
Mide ekşimesi
Hamileyken, vücudundaki hormonal değişimlerin sonucu olarak, mide öz suyunun soluk boruna kaçmasını engellemekle görevli olan kasların gevşer. Mide ekşimesi de bunun doğal bir sonucudur.
Öneri: Fazla kafein, fazla yağlı ve baharatlı yiyecekler mide ekşimesini körükleyebilir. Bunlardan olabildiğince uzak durmayı dene. Ayrıca yatar pozisyonda yemek yeme, ve mide sıvılarını mümkün oldukça aşağıda tutmak için yatarken kafanı yastık desteği ile 10 – 15 cm yukarıda tutmayı dene.
Şişkinlik
Relaxin ve progesteron hormonları, sindirim sistemindeki kasların gevşemesine, ve aldığın besinlerin sisteminde normalde olduğundan yavaş hareket etmesine sebep olur. Sindirimde güçlük çekmenin ve gaz çıkarma sıklığındaki artışın sebebi budur.
Öneri: Mümkün olduğunca sık ve küçük öğünler ile beslenmek, seni biraz rahatlatacaktır. Aynı zamanda sende gaz yapan yiyecekleri olabildiğince daha az tüketmeye dikkat edebilirsin.
10 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Televizyon karşısında yemek yeme
Son araştırmalar gösteriyor ki, hamileyken televizyon/bilgisayar karşısında bir şeyler izleyerek yemek yiyen anne adayları, anne olduklarında bebeklerini de televizyon karşısında beslemeye eğilimli oluyorlar; bu da bebeğin doyup doymadığını anlamayı zorlaştırıyor ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının gelişmesine yol açıyor.
D vitaminini eksik etme
Artık bebeğinin dişleri gelişmeye başlıyor. Eğer D vitaminini yeteri kadar almazsan, gelecekte bebeğinde diş çürüğü oluşması riski artacaktır. Bu yüzden yeteri kadar D vitamini aldığından emin ol ve doktorunla konuş. Önemli D vitamini kaynaklarından bazıları: Yağlı balıklar, yumurta, portakal suyu ve D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerdir (mısır gevreği gibi).
Kahvaltıyı atlama
Eğer bugüne kadar bu alışkanlığı edinmediysen, artık tam zamanı! Bulantıların ve yiyecek hassasiyetlerinin farkındayız, fakat iyi bir kahvaltı hem senin, hem de bebeğinin sağlığı açısından önemli. Hem hafif, hem besleyici bir sabah kahvaltısı için düşük kalori/yüksek protein kombinasyonu sunan yumurtalar ve lif, B vitamini, demir zengini yulaf ezmesini tercih edebilirsin.
10 Haftalık Gebelik Özet
- Bebeğin ortalama bir kuru erik büyüklüğünde!
- Bebeğin artık bir embriyo değil, fetüs!
- Kemikleri oluşuyor, dişlerinin “tohumları” ortaya çıkıyor ve eğer erkekse testosteron üretimine başladı bile!
- Hamile karnın ilk kez kendini göstermeye başlayabilir!
- Göğüs, karın, el ve ayak bölgelerinde damarlarının belirginleştiğini hissedebilirsin,
- Karnına ağrılar girebilir, baş dönmesi yaşayabilirsin,
- Vajinal akıntılarında artış meydana gelebilir,
- Bulantı, kusma, bitkinlik, kabızlık, aşerme, yiyecek hassasiyetleri, mide yanması, şişkinlik gibi problemler kendini göstermeye devam edecek,
- D vitaminini eksik etme,
- Her sabah iyi bir kahvaltı yap.
- Hafta hafta gebelik takibi için Gebbe Mobil Uygulamasını HEMEN İNDİR.