Halk arasında göbek bağı bankacılığı olarak da bilinen bir konudan bahsedeceğiz. Kordon kanı bankacılığı aslında bir süredir merak edilen konuların başında geliyor.
Çok uzun yıllar önce yapılan araştırmalar sonucunda bebeklerin kordon kanında kemik iliğine benzer kök hücreler olduğu fark ediliyor. Ardından bunları tedavi amaçlı da kullanmaya başlıyorlar.
Şimdi size tedavi olarak sunulan kordon kanı bankacılığı nedir, bunu açıklayacağız.
Kordon Kanı Nedir?
En genel anlamıyla kordon kanı, plasentanın anne ve fetüse ait iki dolaşım sistemini ayıran, aynı zamanda bu ikili arasında besinin ve oksijenin alışverişini sağlayan bir organ. Kordon kanı bebeğin doğumundan sonra göbek bağı içinde olan ve kan üretiminde görevli kök hücreleri içeren bir kandır.
Doğum sırası ise kordon kanının alınıp saklanabileceği tek zaman dilimi.
Kordon kanı çok sayıda hastalığa çözüm olabiliyor. Özellikle kemik iliği ya da periferik kan kök hücresi nakillerinde aranması gereken doku uyumluluğu büyük önem taşıyor.
Kordon kanı nasıl alınır diye merak ediyorsanız hemen ona da cevap verelim.
- Doğum gerçekleştiği anda göbek bağı iyice temizlenmeli.
- Kesildikten sonra kordon bağı, plasentaya yakın bölümden özel bir sistem yardımıyla pıhtılaşmayı önleyen kan torbası içerisine alınıyor.
Bu kordon kanı ise 48 saat içinde merkezlere transfer edilir. Doğumu yaptıran doktor tarafından alınır ve bu süreç anneyi ya da bebeği hiçbir şekilde etkilemez.
Kordon Kanı Bankacılığı Ne İşe Yarar? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Toplanan kanları muhafaza eden ve çalışmalarını bu alanda sürdüren kordon kanı bankaları, çok sayıda hayat kurtarıyor. Aynı zamanda hastalıkların da çözümü olarak karşımıza çıkıyor.
Peki kordon kanı bankacılığı hangi hastalıklarda kullanılıyor?
- Çocukluk çağı lösemi ve lenfomaları,
- Kalıtsal kan hastalıkları
- Doğuştan gelen metabolik düzensizlik
- Kanser hastalıkları
- Kemik iliği hastalıkları
Eğer böyle hastalıklar mevcutsa kordon kanı bankacılığına başvuru yapılır, değerlendirmeye alınır ve sonrasında da tedavi için uygun olunup olunmadığının kontrolü yapılır.
Kordon Kanı Bankacılığı Çeşitleri Neler?
Sadece tek tip bankacılık olmadığını da söylemek gerekiyor. Şimdi biraz da bunlardan bahsedelim.
Otolog kordon kanı bankacılığı, ailenin kordon kanını sadece kendisi için özel olarak saklattığı bankacılık tipidir.
Bir başka bankacılık olan allojenik kordon kanı bankacılığı da ailenin bütün haklarından vazgeçerek haklarının tamamını merkeze devretmesiyle ortaya çıkıyor. Buraya bağışlanan kanlar kesinlikle geri istenilemiyor ve üzerinde hak iddia edilemiyor.
İhtiyaç sahibi olan hastalar için kullanılıyor. Aynı zamanda alıcı ve verici bilgileri de banka kayıtlarında gizli kalıyor. Veriler hiçbir şekilde açıklanmıyor.
Kordon Kanı Bankacılığına Nasıl Başvurabilirsiniz?
Bu noktada merak edilen başka bir konu da kordon kanı bankacılığına nasıl başvuru yapılacağıdır.
- İlk aşama başvuru aşamasıdır. Merkeze giderek ne için ihtiyaç olunduğunu belirtiyorsunuz ve başvuru yapıyorsunuz. Başvuru değerlendirilir ve uygunluk onayının verilmesi beklenir.
- Uygunluk onayı verildikten sonra kordon bağı doğumu gerçekleştiren doktor ya da yetkin bir profesyonel tarafından alınır.
- Sonrasında da kabul kriterlerini karşılayan kordon bağı işleniyor ve koruyucu sıvı eklenerek dondurulmaya hazır hale getiriliyor.
- Son aşama ise saklamadır. Bu aşamada koruyucu sıvı eklenen ürün, -180 derecenin altındaki azot tanklarında saklamaya alınıyor.
Böylece kordon kanı için işlem tamamlanacak. Buradan da ihtiyacı olan hastalar kullanabilecek. Bir sorun olduğunda ve transfer gerektiğinde hastaneler buradan yardım gönderecek.
Kordon Kanı Saklama Ücreti Ne Kadar?
Genel olarak bakıldığında hangi merkeze başvuru yapacak olursanız olun yüksek maliyetli bir uygulama olduğunu söylemek gerekiyor. Bu noktada ücretler net olarak açıklanmasa da dondurma ücretinin ortalama 1500- 2500 ABD doları arasında değiştiğini belirtelim.
Buna ek olarak saklama ücreti ise yıllık olarak 90- 100 dolar arasında değişiyor. Bu miktarlar merkezden merkeze farklılık gösteriyor. Her laboratuvarın kendine göre belli bir fiyat politikası bulunuyor ve bu yüzden de söylediğimiz fiyatların sadece ortalama olduğunu bilmeniz gerek.
Türkiye’de Kaç Tane Kordon Kanı Bankası Var?
Anne babaların en çok araştırdığı konulardan birisi de Türkiye’de kaç tane bankacılığın olduğudur. Elde edilen verilere göre ülkemizde 2000’li yılların başından beri Sağlık Bakanlığı denetiminde olan 7 tane kordon kanı bankacılığı var.
Ülkemizde çok fazla bu yönteme başvuran olmasa da yine de çok sayıda can kurtardığını söylemekte fayda var. Hastalığı olan çocuklar için her zaman uyumlu kan bağı ya da kemik iliği bulunamayabiliyor. Böyle durumlarda da ilk başvurulan yöntemlerden birisi kordon kanı bankaları oluyor. Numuneler göz önünde bulunduruluyor ve sonrasında uyumluluk için araştırmalar, analizler yapılmaya başlanıyor.
Böylece uyumlu olduğu durumlarda hemen ihtiyaç sahibinde kullanılsın diye gönderiliyor.
Genel olarak baktığımızda kordon kanı bankacılığı nedir sorusunun cevabını sizlere aktardık. Aynı zamanda çeşitlerinden de bahsederek, hangi yolları izlemeniz gerektiğine de dikkat çektik. Eğer siz de bu meblağları karşılayabilecek durumdaysanız ve başka insanların hayatını da kurtarmak istiyorsanız kan bankalarını araştırarak doğumdan önce görüşebilirsiniz.