Kahvaltı, herkes için günün en önemli öğünüdür. Bebeğinizle güne iyi başlamak için, hamilelikte kahvaltı daha da önem taşımaktadır. Kahvaltı ile güne başlamak, gün içerisinde duyulan enerjiyi yükseltmektedir. Hamilelikte beslenme konusunda önemli yer tutar.

Gebeliğin getirdiği bazı sorunlar, (iştahsızlık, bulantı, kusma) sabah iştahını azaltabilmektedir. Fakat bu sorunlar, kahvaltı öğünün atlanması eylemine dönüşmemelidir.

Kahvaltı yapmamak, anne adaylarının gebelik döneminde yapılmaması gereken hatalardan (öğün atlamak, fazla kahve tüketimi, su içmeyi ihmal etmek, işlenmiş besin tüketimi) bir tanesidir. 

Hamilelikte İdeal Kahvaltı 

Her anne kendisinin ve bebeğinin sağlıklı olmasını ister. Gebelikte sağlıklı beslenmek, gebeğin gelişimi ve dünyaya sağlıklı bir şekilde gelmesi açısından çok önemlidir. Anne adayı, bu dönemde ne kadar iyi beslenirse, bebeğin gelişimi açısından fark yaratabilmektedir. Öncelikle elinizden geldiğince organik ürünler tüketmeye çalışın.

Hamilelikte Kahvaltı ‘da Tüketilmesi Gerekenler?

  • Tahıl: Tahılın bulunduğu kahvaltılar, bebeğin kan tedarikini karşılamakla beraber, demir ihtiyacını da karşılamaktadır. Tam buğday unu ile yapılmış ekmek ise; en ideal seçeneklerdendir.
  • Peynir: Protein, kalsiyum, çinko, fosfor ve B vitaminleri grubu açısından zengin olan peynir, bebeğin gelişimi açısında en önemli gıdalardandır. Yüksek oranda tuz içeren peynirleri, suda bekleterek tuz oranını düşürdükten sonra  kontrollü bir şekilde tüketmek, daha sağlıklı olacaktır. 

Burada önemli nokta, açıkta satılan ve çiğ sütten yapılmış peynir çeşitlerinin size ve bebeğe zarar vermesidir. Kaynağına güvenmediğiniz peynir çeşitlerinin tüketiminden kaçınmak daha sağlıklı olacaktır.

  • Yumurta: Anne karnındaki bebek için protein gereklidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hücrelerin yenilenmesine destek olmaktadır. Bu yüzden, kahvaltı sofralarında protein açısından oldukça güçlü olan, yumurtanın bulunması önemlidir. Yumurta 1 gün ara ile tüketilebilir. Anne adayının kahvaltısı için, fazla haşlanmış veya omlet tarzında karıştırılmış yumurta sağlıklı bir seçim. 
  • Tahin – Pekmez: B vitamini yönünden zengin olması ve yüksek oranda protein içermesiyle bakımından önemli yere sahiptir. Protein gibi yağ içeriği de yüksek olduğundan kilo kontrolü yapan gebelerin, kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Pekmez, B grubu vitaminler ve minareller yönünden iyi bir kaynaktır. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir içerir. Enerji ihtiyacı duyulan bu dönemde, hazır gıdalar yerine tahin – pekmez daha faydalı bir tercih olacaktır. 
  • Taze meyve: Kahvaltıda taze meyve yemenin en önemli faydalarından biri, elde edilen lif miktarıdır. Çoğu hamilelerin sindirim sorunlarının çözümünde lif takviyesi, yardımcıdır. Kuru erik, armut, narenciye özellikle portakal, içerdiği C vitamini ile hem anne adayının  hem de bebeğin bağışıklığını güçlendirmektedir.  

Hamilelikte artan ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için hem de beslenebilmek için, sağlıklı besin arayışı içerisindeyizdir. Sabah kahvaltılarında bir acelemiz varsa, (acelemiz bile olsa pratik ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz) ya da ikinci bir öğünde doyurucu bir öğün arıyorsak, size tarifini vereceğimiz karışımı kullanabilirsiniz.

Pratik ve Sağlıklı Tarifimiz

Malzemeler:

  1. Yulaf
  2. Yoğurt (isterseniz süt)
  3. Nar
  4. Kabak çekirdeği
  5. Blueberry
  6. Hindistan cevizi dilimi

Yapılışı: Yulafın, kan yağlarımızı düzenleyici bir etkisi vardır. Kan şekerimizi ve bağırsaklarımızı düzenleyici etkiye sahiptir. Çok sağlıklı bir karbonhidrattır.

İki kaşık yulafı koyarak, bunun üzerine iyi bir kalsiyum kaynağı olan yoğurdu ekleyerek, ( yoğurt isterseniz keçi, manda ya da normal inek yoğurdu olabilir) araya meyve koyarak, (nar ya da tercihe bağlı bir meyve)1 tatlı kaşığı kabak çekirdeği ilave ederek, (1 avuç kabak çekirdeği, günlük çinko ihtiyacımızın neredeyse tamamını karşılayabilmektedir.) üzerine bir kat daha yoğurt koyarak, tekrar iki kaşık daha yulaf koyarak, (bir porsiyonda 4 yemek kaşığı gibi düşünülebilir) 1 porsiyon yulafla karışım elde edeceğiz. Üzerine 1 avuç kadar (kapalı avuç gibi düşünebilirsiniz) blueberry  ya da nar ekleyerek bir antioksidan deposu hazırlamış oluyoruz aslında kendimize. Üzerine süslemek için de hindistan cevizi dilimi ekleyerek ve tekrar bir kırmızılık olması adına tekrar nar serpiştirerek karışımı tamamlayabilirsiniz. Bu karışım ile de sağlıklı bir ara öğün elde edebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Gebelikte Tuz Kullanımı

Aslında gün içinde farkında olmadan yüksek oranda tuz alıyoruz. Bunların başında; peynir, zeytin,turşu ve ekmek gelmektedir.

Hangi Tuzu Tüketmeliyiz?

Diğer ürünlerde Doğal ürünleri tercih ettiğimiz gibi Tuz konusunda da yine doğal tuzları tercih etmeliyiz.

Doğal tuzlar; kaya tuzu, himalaya tuzu ya da deniz tuzudur. Burada önemli olan nokta ya da dikkat edilmesi gereken nokta, doğal tuzların iyotlu olanlarını tercih etmeliyiz. Aslında en önemli nokta da burada başlıyor, iyotlu tuz tüketiminin bilincindeyiz evet ama iyotlu tuzun, iyotundan faydalanabilmek için, tuzu, yemeğe yemek piştikten sonra ya da yemek sofraya, tabağımıza geldiğinde eklersek, en yüksek iyot alımını gerçekleştirmiş oluruz. Pişen yemeği öncesinde, yemek piştiği esnada yani ısı yüksekken eklersek, iyot oranının büyük bir kısmında kayba neden oluruz. Doğal tuz konusuna hamilelikte kahvaltı öğünü dışında genel olarak bakmalıyız.

Önceki İçerikHamilelikte Tatlı Tüketimi
Sonraki İçerikDoğum Psikolojisi