Anne baba adayları, hamilelik sürecinde başından sonuna kadar birbirine destek olmalı. Hatta bu destek ömür boyu da sürmeli. Ama söz konusu hamilelik olduğunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Eğer bunları bilirseniz, rahat bir süreç geçirebilirsiniz. 

Hamilelik sürecinde eşler birbirini nasıl desteklemeli? Bu sorunun detaylı cevabı ise hemen aşağıda yer alıyor. Okuyarak hepsini hemen öğrenebilirsiniz. 

Hamilelik Sürecinde Baba Adayları Nasıl Davranmalı? 

Anne adayları bu süreçte fazlasıyla gergin, üzüntülü, hassas ve alıngan olabiliyor. Aynı zamanda sinirli, mutlu, eğlenceli ve gelgitli de olabiliyor. Bu durumda baba adayları da nasıl davranmaları gerektiği konusunda ciddi bir kararsızlık yaşayabiliyorlar. 

Ama aslında onların da yapması gereken belli başlı durumlar bulunuyor. 

  • Öncelikle 9 ay boyunca eşinize biraz daha hassas davranmanız gerekiyor. 
  • Genelde onun gönlünü hoş tutmaya çalışın. 
  • Aynı zamanda cevaplarınızın da olumsuz olmamasına dikkat edin. 
  • Eğer eşinize isteklerine karşılık ‘Tamam canım, olur canım’ gibi yaklaşımlar sergilerseniz o zaman eşiniz de memnun olacaktır. 
  • Ayrıca bir süre sonra eşinizin neleri isteyeceğini tahmin edebilir duruma gelebilirsiniz. Bu yüzden yanınızda birkaç belli başlı yiyecekle gezmeyi unutmayın. Eşinizin canı bir şey istediği zaman hemen yanınızdakilerden birini verebilirsiniz. Böylece eşiniz de memnun olur.
  • Buna ek olarak aldığı kilolara, göbeğinin büyümesine ya da buna benzer fiziksel değişimine yönelik esprilerden kesinlikle uzak durmalısınız. 
  • Anne adayları bu süreçte çok hassas olabilirler ve bu yüzden de özellikle dış görünümleri hakkında şaka yapmayın. Onun yerine bu haliyle de güzel göründüğünü ya da anneliğin ona çok yakışacağını söyleyin. 
  • Tabi bunları söylerken kendi doğal sözlerinizi ve içten gelen düşüncelerinizi söylemeye özen gösterin. 
  • Bunların yanı sıra bebeğin annenin hormonlarını değiştirmesinden dolayı duygusal değişimlere sebep olacağını unutmayın. Her an hiç beklemediğiniz bir tepkiyle karşılaşabilirsiniz. 
  • En büyük desteklerinizden birisi de onunla beraber kontrollere gitme olacaktır. Ayrıca beraber aktivite yapmak da desteğinizin somut bir örneği olacak. 
  • Mesela gece yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Ya da beraber bir spor düzeni oluşturabilirsiniz ve birlikte hareket edebilirsiniz. 

Özellikle eşya seçiminde kıyafet ve oyuncak seçiminde de anneyle birlikte karar alma sürecine dahil olun, fikirlerinizi belirtin ve sizin de bebeğinizi ne kadar heyecanla beklediğinizi gösterin. 

Hamilelik Sürecinde Anne Adayları Nasıl Davranmalı? 

Baba adayları anne adaylarına nasıl destek olmalı, nelere dikkat etmeli bütün detayları sizlere aktardık. Şimdi de gelelim anne adaylarının nasıl davranmaları gerektiğine…

Anne adayları bebekten dolayı bazı duygusal değişimler yaşanacak. Kendinizi bu duygu değişimlerine hazırlamalısınız. Ama bu süreçte de bütün sorunlarınızı eşinize yansıtmamalısınız. Onun da sizin gibi heyecanla beklediğini, ne yapacağını bilemediğini unutmayın.

Aynı zamanda;

  • İstediğiniz zaman ondan yardım isteyin. Destek gerekiyor. 
  • Çekinmeyin, utanmayın. Herhangi bir sorununuz varsa hemen eşinizle paylaşmamalısınız. 
  • Kontrolleri eşinizin de uygun zamanına denk getirmeye çalışın ve beraber gidin.
  • Bunların yanı sıra eşinize çok yüklenmeyin. Onu anlamaya çalışın. 

Eğer bunları göz önünde bulundurursanız duygularınızı da kontrol etmeniz kolaylaşacak. Ama eğer bunu yapamadığınızı fark ediyorsanız da eşinizle karşılıklı konuşmayı deneyin. Ona içinde bulunduğunuz ruh halini anlatın ve ondan yardım isteyin. Bunların da ötesinde en büyük destekçinize siz de destek olun ki hamilelik süreciniz ve sonrası da güzel ve huzurlu geçsin. 

Anne Baba Adayları Destek Almalı mı?

Bazen hamilelik süreci iki tarafı da yıpratabiliyor. Erkekler, eşlerinin tavırlarından ve duyguların yorulduğunu söyleyerek uzaklaşabiliyor. Ya da kadınlar içinde bulundukları durumdan dolayı duygularını kontrol altına alamayarak eşlerine yanlış davranabiliyorlar. İşte bu gibi sorunlar aslında çözülmesi gereken önemli bir durumu teşkil ediyor. Bu yüzden destek almayı düşünebilirsiniz.

Aile terapisine giderek içinde bulunduğunuz durumu göz önünde bulundurabilirsiniz. Aynı zamanda kendinizi sorgulayabilirsiniz ve duygularınızı da kontrol altına alabilirsiniz.

Aslında her iki tarafın da yapması gereken en önemli şey empatidir. Eğer empati kurabilirseniz, eşinizi anlamanız daha rahat olacak ve böylece birbirinizi de kırmayacaksınız. Genel olarak bakıldığında da eşler terapiye gitmeyi ya da destek almayı kabul etmiyor. Ama bunun ayıp ya da kötü bir şey olmadığını bilmelisiniz.

Hamilelik süreci son derece hassas bir süreçtir ve sonrasında da devam eder. Doğum sonrası da aynı şekilde birbirinize dikkat edin. Empati kurmaya devam edin ve lohusalık sürecinde de rahatlıkla desteğinizi devam edebilirsiniz. 

İşte sizlere bilmeniz gereken bütün püf noktaları aktardık. Eğer duygu kontrolü problemi yaşıyorsanız ya da birbirinizi anlamadığını düşünüyorsanız bu yazıyı kendinize bir rehber olarak seçebilirsiniz. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini, empati yaparken nasıl düşünmeniz gerektiğini ve benzer diğer bütün konuları aktardık.

Bebeğinizi kucağınıza alana kadar zaman geçmeyecek ama bebeğinizi kucağınıza aldığınız zaman bütün sorunlar bir anda yok olup gidecek. Bebeğiniz büyüyene kadar da birbirinize olan ihtiyacınız çok fazla olacak. Artık üç kişilik bir ailesiniz ve ömrünüzün sonuna kadar bu empati yönünüzü asla kaybetmemelisiniz. 

Önceki İçerikAMNİYON SIVISI SIZDIRMA BELİRTİLERİ
Sonraki İçerikDOĞUM SIRASINDA VAKUMLU ÇEKİMDE NELER OLUR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.