Kadınlar, hamilelik sürecinde fazlasıyla heyecanlanırlar ve çocuklarını kucaklarına almak için beklerler. Bazı kadınlar oldukça rahat bir hamilelik geçirirken bazıları ise sorunlarla karşılaşabilirler. Hatta bazı durumlarda gizli gebelik adı verilen durumla da karşı karşıya kalabilirler. 

Peki gizli gebelik nedir? Belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Bütün bunlar hem anne hem de baba adayları tarafından bilinmesi gereken önemli konulardır. Bu yüzden çok dikkatli bir şekilde okuyun ve her türlü ihtimali de değerlendirmeyi unutmayın.

Gizli Gebelik Nedir? 

Halk arasında dış gebelik olarak bilinen bu durum son derece tehlikelidir ve fark edildiği anda hemen müdahale gerektirir.

Döllenmeden doğuma kadar olan süreç sağlıklı bir şekilde tamamlansın diye düzenli kontrolleriniz olur. Bu süreç içerisinde de doktorunuz sizinle ve bebeğinizin gelişimiyle yakından ilgilenerek bütün durumları inceler. Eğer bir sorun görürse de hemen ilgili tedaviye başlanır ve böylece hem annenin hem de bebeğin sağlığı korunmuş olur.

İşte bazen de gizli gebelik denilen durumla karşılaşılabilir. Dış gebelik, bebeğin yerleşmesi gereken yer olan uterus dışında, rahim ağzı ya da karın içi bölgelere yerleşmesiyle oluşur. Bu bölgedeki yapı, bebeği geliştirecek ve onun tutunmasını sağlayacak bir güce sahip değildir. Aynı zamanda anneye de zarar verebilir. 

Embriyo düzgün gelişemez ve ölüme kadar ilerletebilir. 

Gizli Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Peki normal bir gebelikten farklı belirtilere sahip midir? Anlaşılabilir mi? 

Yapılan idrar ya da kan testinde hamile olarak görünürsünüz. Ama unutmayın ki her hamilelik sağlıklı bir sürecin yaşanacağını garanti edemez. 

Ama dış gebeliğin belirtileri de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Karnın tek bir bölgesinde meydana gelen ağrı
  • Baş dönmeleri ve sıklıkla bayılma
  • Sindirim sisteminin çalışmasında bozulmalar meydana gelmesi
  • Vajinal lekelenmeler ve kanamalar
  • Çok keskin ağrıların yaşanması
  • Rektal basınç

Bütün bunlar normal ve sağlıklı bir hamilelikte olmaz. Aksine baş dönmesi ve bulantılarınız bile çok hafif geçer ya da hiç hissetmezsiniz bile. Ama kesinlikle şiddetli ağrılar ve kanamalar, bir sorun olduğunun en net işaretidir. 

Eğer bu gibi durumlar, doktor kontrolünüzden önce yaşanıyorsa hemen doktorunuzla iletişime geçerek randevu istemelisiniz. Çünkü ne kadar erken teşhis edilirse, sizin sağlığınız açısından o kadar faydalı olacaktır. 

Gizli Gebelik Tedavisi 

Bu noktada tedavinin nasıl yapıldığı da merak ediliyor. ama sizlere şunu söyleyelim ki bebek, uterus ve rahim içerisindeki bölge dışında hiçbir yerde tutunamaz ve yaşayamaz. bu yüzden dış gebelik söz konusuysa tek bir yol vardır: Gebeliğin sonlandırılması.

Dış gebelik çok ciddi risklere sebep olur. Bu yüzden başka bir çözüm de yoktur. 

  • Gebeliğin haftasına bakılarak vücudun hamilelik dokusunu yok etmek amacıyla baskılayıcı kullanılabilir. 
  • İlaç, enjeksiyon olarak anne adayına verilir.  Böylece hücre büyümesi durdurulur ve düşüğe benzer bir durum gerçekleştirilir. 

Bunlar uygulanan en yaygın yöntemler. Ama dış gebelik sonlandırıldığında da bazı komplikasyonlarla karşılaşabilirsiniz. örneğin, kanama ya da kasık ağrısı yaşayabilirsiniz. Bunlar normaldir, doktorunuz da sizi bu konuda bilgilendirecektir. Buna ek olarak belli aralıklarla kan testi vermeniz de gerekecek. 

Eğer dış gebelik teşhisi geç yapıldıysa, gebelik geç sonlandırıldıysa fallop tüplerinde yırtılma ya da patlama gibi durumlar gerçekleşebilir. Bu yaşanırsa da fallop tüpleri cerrahi operasyonla alınmalıdır. 

Kanama yaşanacağı için hemen ameliyata alınmanız gerekir. Ama eğer bu durum zamanında tespit edildiyse, doğru bir şekilde gebelik sonlandırıldıysa da fallop tüpleri zarar görmez, başka bir cerrahi operasyon da gerektirmez. 

Ama uygulama sonrasında birkaç ay hamile kalamazsınız. 

Dış Gebelik Neden Olur?

Aslında bu konu da fazlasıyla merak ediliyor. çünkü dış gebelik her kadında görülmez. Yine de yaşanması mümkündür ve yaygın bir durum olarak karşımıza çıkar. Bununla ilgili birkaç tetikleyici etken sayabiliriz: 

  • Anne adayının 35 yaşın üzerinde olması
  • Daha önce pelvik ve abdominal cerrahi operasyonlar geçirilmiş olması
  • Daha önce dış gebelik yaşanması
  • Doğum kontrol yöntemi olarak rahim içi araç ya da tüp ligasyonu kullanılmış olma ve buna rağmen hamile kalma 
  • Daha önce kürtaj geçirmiş olmak
  • Doğurganlık artıcı ilaç kullanmak 
  • Üreme organlarında yapısal bozukluk
  • Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların varlığı
  • Aşırı sigara kullanımı

Bunlardan birine ya da birkaçına sahipseniz, dış gebelik yaşayabilirsiniz. Bunların tanısını koymak için de belirtilere dikkat etmek gerekiyor. Ultrason yardımıyla detaylı bakılarak gizli gebelik olup olmadığı anlaşılabilir. Fiziki muayene sonucunda da yukarıda bahsettiğimiz işlemler uygulanarak gebelik sonlandırılır. 

Ama bu durum sizi umutsuzluğa yönlendirmesin. Çünkü her ne kadar zor bir süreç olsa da tekrar hamile kalmanızı ya da sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmenizi engellemez. O yüzden kendinizi hazır hissedene kadar bekleyin ve isterseniz bir terapiye giderek bu süreci daha rahat atlatın. 

Önceki İçerikDOĞUM SIRASINDA VAKUMLU ÇEKİMDE NELER OLUR?
Sonraki İçerikHAMİLEYKEN KAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR MİSİNİZ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.