Hamile olduğunuzun en belirgin göstergelerinden birisi de baş dönmeleridir. Bazı durumlarda anne adayları çok sık ve arka arkaya baş dönmesi yaşarlar. Bunun sebeplerinden birisi hamileliktir birisi de buna bağlı olarak düşen tansiyonunuzdur.
Peki baş dönmeleri ne zaman geçer? Sizler onu geçirebilir misiniz? Bu yazıyı okuyarak gebelikte baş dönmesiyle mücadele edin. Eğer hemen okumaya başlarsanız hiç zaman kaybetmeden çözümüne ulaşmak için harekete geçebilirsiniz.
İşte bilmeniz gereken bütün detaylar…
Hamilelikte Baş Dönmesi
Öncelikle hamilelikte neden başınızın döndüğünü açıklayalım.
Gebelik başladığı andan itibaren rahim normalden fazla büyüyecek ve böylece vücuttaki kanın büyük bir kısmı da rahme gidecek. Bundan dolayı da diğer organlara yeteri kadar kan akışı sağlanamayabilir. İşte böyle durumlarda beyin ve diğer bütün organlar yeterli kan ihtiyacı karşılanmadığı için baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlara sebep olabilir.
Peki hamilelikte baş dönmeleri ne zaman başlar?
Aslında kadınların her birinde bu belirtiler ve başlama zamanları farklılık gösterir. Genel olarak ise gebeliğin özellikle ilk 3 aylık sürecinde çok sık bayılma, baş dönmesi ya da mide bulanması gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Bunlar endişe edeceğiniz durumlar değildir ama tabi ki süreç çok uzarsa ve sıklığı fazlaysa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Bazı durumlarda artık vücudunuzu yorabilir, günlük hayatınızı olumsuz bir şekilde etkilemeye başlayabilir. Bu yüzden hemen durdurmak ya da azaltmak için adım atılması gerekir.
Gebelikte Neden Baş Dönmesi Yaşanır?
Aslında yazının başında aktardığımız üzere kan akışının tam olarak eşit dağılamaması baş dönmesinin asıl sebeplerinden birsidir. Ama tek etken de bu değildir. Peki bu durumda gebelikte baş dönmesi neden yaşanır?
- Uzun süre aç ve susuz kalmak
- Aşırı sıcakta kalmak
- Hızlı soluklanmak
- Aniden ve çok hızlı kalkmak
- Sırt üstü yatmak
- Kansızlığın olması
- Kan şekerinin düşmesi
- Tansiyonun düşmesi
- Ani tepkiler vermek; üzülmek, strese girmek ya da çok heyecanlanmak…
İşte bütün bu durumlar gebelikte baş dönmesine sebep olur. Duygularınızı olabildiğince kontrol altında tutmaya çalışın, hareketlerinizin çok hızlı olmamasına dikkat edin ve tansiyonunuz düştüyse hemen bir yere oturun ve geçene kadar gözlerinizi kapatın, kalkmayın.
Gebelikte Baş Dönmesiyle Mücadele Edin
Doktorunuzla konuşmanın yanı sıra eğer çok fazla günlük hayatınızı olumsuz etkilemiyorsa kendiniz de önleminizi alabilirsiniz.
Öncelikle baş dönmesine sebep olan durumları çok iyi bilmelisiniz ve onlardan uzak durmalısınız. Buna ek olarak uzun süre ayakta kalmamalısınız, kendinizi çok yormamalısınız, özellikle baş ve boyun hareketlerinizi yaparken ani davranışlarda bulunmayın.
Sıcak havalarda bulantı ve baş dönmesi yaşatabilir. Böyle durumlarda sıcaktan korunmalısınız, banyo yapacağınız zaman da ılık suyu tercih etmelisiniz. Sıcak sudan uzak durmalısınız.
Esnek ve rahat kıyafetler tercih etmelisiniz. Kan akışınızı engelleyecek kadar dar, nefes almanızı zorlayacak yapıda olan sentetik kumaşlardan uzak durun.
Olabildiğince yan yatmaya çalışın. Çok uzun süre sırt üstü yatarsanız kalktığınız zaman baş dönmesi yaşarsınız. Kan ve tansiyon düşmesini engellemek için de sağlıklı ve düzenli beslenmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Bunlara ek olarak;
- Beslenme konusunda demir içerikli besinler tüketin
- Pencere açın evinizi mutlaka ama mutlaka havalandırın
- Dar giyinmek yerine hava aldıran kıyafetler giyin.
- Pamuk, modal ya da ipek dokuma gibi doğal kumaş türlerine sahip kıyafetler tercih edin.
- Derin nefes almaya çalışın ve gözlerinizi kapatın
- Eğer imkanınız varsa bu his geldiği anda yavaşça uzanmalısınız.
Eğer bütün bu maddeleri dikkate alarak, davranışlarınıza yansıtırsanız baş dönmesini hayatınızda bir sorun olmaktan çıkarabilirsiniz. Neyin sizi tetiklediğini de tespit ettikten sonra zaten böyle bir sorunla yaşamanız da gerekmeyecek. Ayrıca bu durumun hamilelik boyunca süreceğini de düşünmeyin. Özellikle ilk üç ay boyunca sıklıkla karşılaşılabiliyor. Sadece kendi analizinizi kendiniz yapmalısınız. Ne sıklıkla başınız dönüyor? Hafif bir dönme mi yoksa ciddi anlamda sizi yere düşürecek kadar şiddetli mi? Bu sorular oldukça önemli.
Doktorunuza Ne Zaman Söylemelisiniz?
Hamilelik sebebiyle mutlaka bu belirtiyi yaşayacaksınız. Ama şiddeti ve sıklığı önemli. Bu durum sizi çok yoruyorsa, artık gününüzü bile rahat geçiremiyorsanız hemen doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Bazı durumlarda vücudunuzun hamileliğe verdiği bir tepki olarak da bu kadar fazla komplikasyona maruz kalabiliyorsunuz. O yüzden doktorunuz size istirahat verebilir, çalışıyorsanız rapor yazabilir. Birkaç gün yavaş hareket ederseniz ve düzenli beslenirseniz, kendinize bakarsanız bu durumdan da kurtulabilirsiniz.
Ayrıca sizlere sunduğumuz tavsiyeleri de değerlendirebilirsiniz. Birkaç tanesini bile uygulasanız aslında ne kadar işe yaradığını görmüş olacaksınız.
Bazı durumlarda doktorunuz bebeğinizi incelemek için sizi ultrasona alabilir. Bebeğinizin gelişimi normal mi? Ondan kaynaklanan bir sorun mu söz konusu, bunlara cevap arar. Ama böyle bir durum da çok nadir yaşanır.
Sadece doktorunuzun tavsiyesini dinlemelisiniz ve bunu da uzun bir süre uygulamalısınız. Ancak bunları yaptığınız zaman baş dönmesi şikayetinden kurtulabilirsiniz.