20 Haftalık Gebelik ile beraber doğuma 20 haftan kaldı! Hızla gelişmeye devam eden bebeğin, artık bir tatlı patates büyüklüğüne ulaştı! (ortalama 16.5 cm, 0.28 kg) Kendisi şu an içeride bir yerlerde emme refleksini mükemmelleştiriyor- eğer elleri yüzüne yakın bir konumdaysa parmağını bile emiyor olabilir! … Ve hala cinsiyetini öğrenmediysen bu güzel cevabı en kısa sürede öğrenebilirsin.
20 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
Hamilelik sürecinin ortasındasın. Artık büyük ihtimalle karnın dikkat çekecek kadar büyüdü ve küçük tekmeler hissediyorsun. Başka bir deyişle, hamilelik deneyimi daha “gerçek” bir hal almaya başladı. Yine de belirtmekte fayda var; hamilelik karnının boyutları kişiden kişiye değişebilir, ve tekmeleri hissetmene hala biraz zaman olabilir. O yüzden kendini etraftan duyduklarınla ve başkalarıyla kıyaslama!
Saçların ve Tırnakların
Bu aralar saçlarının normale göre daha hızlı uzadığını, daha hacimli olduğunu, ve tırnaklarının eskisine göre daha güçlü olduğunu hissedebilirsin. Bunun için bu zamana kadar sana çok sıkıntı yaşatan hamilelik hormonlarına şükredebilirsin. Bu hormonlar, dolaşım sistemini daha iyi çalıştırdığından, saçların ve tırnakların da daha iyi beslenirler.
İştah Artışı
Mide bulantın ve yiyecek hassasiyetlerin geçtiğinden beri kendini daha iştahlı hissediyorsun değil mi? Kaçırdığın yemekleri telafi etmek istemen doğal da olsa; iki önemli kuralı unutma: Sağlıklı, besleyici gıdaları tercih et ve sık sık, küçük öğünler tüket. Bu sayede mide yanması ve sindirim güçlüğü gibi hamilelikte sık karşılaşılan problemlerin ortaya çıkma riskini de minimuma indirebilirsin.
Baş Ağrıları
Kapalı, basık, sıcak alanlarda baş ağrıların artabilir.
Öneri: Gün içinde fazla kapalı kalmamaya, arada bir temiz hava almaya çalış. Ayrıca seni çok sıkacak, sıcak basmasına sebep olabilecek şekilde giyinmemeye özen göster.
Göbek deliğinde değişim
Büyüyen rahmin karnını öne ittikçe, küçük göbek deliğinin görünümü de değişebilir. Bu, endişelenmeni gerektirecek bir durum değildir. Görüntü hoşuna gitmiyorsa, unutma ki göbek deliğin doğumdan sonra eski halini alacak!
Bacak Krampları
Bacak krampları, hamileliğin bu döneminde sık karşılaşılan şikayetlerdendir. Nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ve zaten yeteri kadar can sıkıcı değillermiş gibi bir de çoğunlukla geceleri, yatarken ortaya çıkarlar!
Öneri: Krampları azaltmak için, vücudundaki kan dolaşımına yardımcı olmalısın. Örneğin fırsat buldukça ayaklarını yukarı kaldırabilirsin. Ayrıca bol sıvı tüketmeyi de unutma.
Ayaklar ve Bileklerde Şişme
Ayakların ve ayak bileklerin su toplayabilir, bu da biraz can sıkıcı bir durumdur.
Öneri: Olabildiğince sıkmayan, konforlu, yumuşak ayakkabıları tercih et. Dar çoraplar giyme, ve eve geldiğinde ayaklarını olabildiğince rahat ettirmeye çalış.
Mide Yanması/Hazımsızlık
Hala mide yanması ve hazımsızlık şikayetlerin olabilir. Bunlar normal olsa da, olabildiğince aza indirgemek için yapabileceklerin mevcut. Örneğin daha önce de söylediğimiz gibi sık sık, ama küçük öğünler ile beslenmeye özen göstermelisin. Mide yanmasına iyi gelebilecek bir diğer şey ise, yemeklerden sonra bir süre şekersiz sakız çiğnemek. Sakız çiğnerken salya üretimin artar, bu da mide asitlerinin etkisini hafifletir.
20 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Esneme hareketleri yaparken dikkat
Hamilelikte düzenli sportif aktivitenin faydalı olduğunu daha önce de söylemiştik. Ama kendini zorlamamalısın. Hamilelik süreci kaslarını gererken bağ dokularını genişletir. Bu da spor yaparken incinme riskini artırır. Eğer esneme hareketleri yaparken bir yerden sonra canın yanıyorsa, en iyisi o an vücudunu hiç zorlamaman olacaktır. Hatta ağrın olmasa bile, daha önce yaptığın ve çok esneklik gerektiren hareketleri bir süreliğine unutmanı tavsiye ederiz.
Doktorundan demir takviyesi konusunda tavsiye al
Hamileliğinin 20. haftasında, bu zamana kadar yaptığın demir stoğu artık tükenmek üzere. Bebeğinin de yeni kırmızı kan hücrelerine ihtiyacı olduğu düşünülürse, demir eksikliği çekme riskin yüksek. Demir zengini besinlere -kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller gibi- öğünlerinde yer vermeyi unutma, ve doktorunla demir takviyesi alma konusunu mutlaka konuş.
20 Haftalık Gebelik Özeti
- Doğuma 20 haftan kaldı!
- Bebeğin bir tatlı patates büyüklüğünde! (ortalama 16.5 cm, 0.28 kg)
- Artık ultrason ile cinsiyetini öğrenebilirsin!
- İştahın artmış olabilir; küçük ve sık öğünler ile beslenmen gerektiğini unutma!
- Ayaklarda ve bileklerde şişkinlik, bacak krampları, mide yanması, baş ağrıları görülebilir,
- Vücudun bu aralar spor yaparken incinmeye daha yatkın. Esneme hareketleri yaparken kendini zorlama.
- Doktorundan demir takviyesi konusunda fikir al.
- Gebbe Mobili hala indirmediysen hafta hafta gebelik takibi için HEMEN İNDİR