Kan bağışçısı olmak için değerlerinizin belli miktarlarda olması gerekiyor. Aynı zamanda kendinizde o cesareti bulabilmelisiniz ve bunun için de hazır hissetmelisiniz. Peki bu durum hamileyken nasıl oluyor?

Gebelik sürecinde anne adaylarının aklında çok fazla soru oluyor. Bunlardan birisi de hamileyken kan bağışında bulunabilir miyiz? Sorusu oluyor. Bizler de konuyu sizler için araştırdık ve bilmeniz gereken her şeyi hazırladık. İşte cevaplar hemen burada…

Kan Bağışı Nedir? Kan Bağışlamak İstiyorsanız Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kan bağışı, gönüllü ve sağlıklı bir bağışçıdan kan elde etmek amacıyla kan merkezlerinde kan alınması işlemini ifade ediyor. Eğer değerleriniz iyiyse ve kan vermek istiyorsanız hastanelere ya da kan merkezlerine bu talebinizi iletebilirsiniz. 

Kan bağışı yaparken bağışçı sorgulama formu imzalanır ve aynı zamanda sorulan sorulara da cevap yazmanız gerekir. Bütün bu işlemleri bitirdikten sonra kan verirsiniz. 

Ama bu söylenenler normal ve sağlıklı insanlar için geçerli. Peki hamileyseniz ve kan vermek istiyorsanız ne yapmalısınız? Hamileyken kan bağışında bulunabilir misiniz? Cevabını merak ediyorsanız bir sonraki başlığa geçebilirsiniz. 

Hamileyken Kan Bağışı Yapılabilir mi? 

Sağlık açısından düşünüldüğü zaman anne adayının kan vermesi doğru değildir ve kesinlikle yapılmamalı. Bunun sebebi ise bebeğin ve anne adayının dolaşım sisteminde sorunlar oluşturabilme ihtimalidir. Bu yüzden kan bağışı yapacağınız zaman dikkat edilen kriterlerin başında hamile olup olmadığınız gelir. 

Eğer gebelik sonlandıysa, 6 hafta da geçtiyse ancak o zaman kan bağışında bulunabilirler. Onun dışında hiçbir zaman diliminde bebeğin de sağlığı açısından kan verilmemelidir. Buna ek olarak bir diğer sebep de şu şekilde: Kan verdikten sonra kan hücresi ve demir oranı düşme ihtimali yükselir, bu da hamileler için iyi bir şey değildir. 

Kan Vermeye Bağlı Oluşabilecek Sorunlar 

Biraz daha detaylandırmamız gerekirse, eğer hamileyseniz ve kan verdiyseniz hangi durumlarla karşılaşabilirsiniz sorusuna bir bakalım. 

  • Demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu
  • Kansızlıkla birlikte çok ciddi cilt sorunları oluşumu

Gebelikte kansızlık çok ciddidir ve sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız. Her iki anneden birisinde kan vermeye bağlı olarak kansızlık görülebiliyor. Ama bunu karıştırmamalısınız: Hastanede doktorunuzun sizden aldığı ve tetkik yapmak için kullandığı kandan bahsedilmiyor. İki ya da üç tüp kadar kan bağışlamak bambaşka bir durum. Bu yüzden doktorunuz sizden kan aldığında hemen ilgili tedaviyi de ardından yapıyor. 

Ayrıca hamilelikte kansızlıkla karşılaşırsanız, dokularınıza yeteri kadar oksijen gitmiyor demektir ve aynı zamanda bebekte de yeterli miktarla kırmızı kan hücresi bulunmaz. Bu da bebekte çok önemli sağlık sorunlarına sebep olur. 

Bir başka sorun ise bebeğin düşük kiloyla doğması ya da erken doğum riski. 

Gördüğünüz üzere hamileyken kan vermek sizden daha çok bebeğe zarar verecektir. Tabi sadece bunlarla da sınırlı kalmıyor. Her bebeğin ve annenin yapısına göre bu sonuçlar değişebiliyor. Eğer bunlarla karşılaşmak istemiyorsanız ve sağlıklı bir hamilelik geçirmek istiyorsanız kan vermekten uzak durmalısınız. 

Hamilelere Kan Verilir mi?

Evet, siz hamile olarak kan veremezsiniz ama gerektiği durumlarda size kan verilebilir. Yine de çok fazla sağlık sorunu ve hastalık riskini bulundursa da bu tedavi yöntemine en son başvurulur. Çok acil olmadıkça ve gerekmedikçe anne adayına da kan verilmemelidir. 

Bazı durumlarda sadece kan verilmesi gerekebilir. Özellikle de doğum sırasında bu çok sık rastlanılan bir durumdur. O yüzden de genelde böyle bir durum olmadıkça anne adaylarına kan verilmez. 

Kimler Kan Veremez?

Hamilelere ek olarak bazı gruplarda bulunan kişiler de kan bağışında bulunamazlar. Gelin onları da hep birlikte inceleyelim. 

  • Hepatit B ve C geçirenler
  • Kronik bronşit hastaları 
  • Epilepsi hastaları 
  • Kadavra kaynaklı doku organ nakli olanlar
  • Kanama eğilimi rahatsızlığı olanlar
  • AIDS hastalığı geçirenler
  • Habis hastalığı olanlar
  • Otoimmün hastalığı olanlar 
  • Kronik karaciğer yetmezliği olanlar
  • Diyabet hastaları
  • Kalp hastaları ve
  • Hamileler kesinlikle kan veremezler.

Eğer bunlardan birinin içinde bile yer alıyorsanız bu durumdan uzak durmalısınız. Niyetiniz ne kadar iyi olursa olsun, eğer herhangi bir hastalığınız ya da kronik rahatsızlığınız varsa kan verildiği zaman, kanınızı verecekleri hastaya da bu durum geçecektir. İyileşmek için kana ihtiyacı olan hasta sizin bu durumunuz yüzünden daha da kötüleşebilir ve bu yüzden ölebilir. 

Bütün bunlar yaşansın istemiyorsanız hiçbirine sahip olmamalısınız. Eğer sağlıklıysanız, ölçüldüğünde kan değerleriniz normal çıkıyorsa ve herhangi bir sorununuz yoksa o halde kan vermek için uygunsunuz demektir. 

Sizlere hamilelikte neden kan verilmemesi gerektiğini bütün detaylarıyla aktardık. Buna ek olarak, sizlerde ve bebeğinizde nasıl ciddi sorunlara yol açabileceğini de belirttik. Eğer bunları dikkate alırsanız ve gerçekten unutmazsanız, bebeğinize de kendinize de zarar vermezsiniz. Sadece hamileliğiniz son bulana kadar ve sonrasında da altı hafta geçene kadar beklemeniz gerekir. Bütün süreçler kontrol altında olmalıdır. 

Önceki İçerikGİZLİ GEBELİK NEDİR?
Sonraki İçerikHAMİLEYKEN NE KADAR KAHVE TÜKETEBİLİRSİNİZ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.