Vakumlu doğumu daha önce duydunuz mu? Şimdi sizlere bu konuyla ilgili önemli bilgiler aktaracağız. Eğer merak ediyorsanız okumaya başlayabilirsiniz. Genel olarak anne adayları doğum konusunda bazı ikilemler yaşıyorlar. Bu konuda da bütün seçenekleri değerlendirmek istiyorlar.

Normal ve sezaryen doğuma ek olarak doğum sırasında vakumlu çekimde neler olur sorusu da fazlasıyla merak ediliyor. Hemen okuyun ve detayları öğrenin. Vakumlu doğum nedir ve diğer yöntemlerden farkı nedir? 

Vakumlu Doğum Nedir? 

Bazen normal doğum yapılamayan hamilelikler olabiliyor. Bu durumda da ekstra müdahale gerektiriyor. İşte bu doğuma da vakumlu doğum deniyor. Yani bebeğin gelme durumunda herhangi bir sorun yaşandığında ya da riskli bir gebelik sürecinin sonuna gelindiyse doğum sırasında vakumlu çekim yapılması gerekebilir. 

Vakumla doğum, bebeğin durumunun bozulması, güven vermeyen kalp atımlarının olması gibi durumlarda yapılır. Ya da anne çok yorulduysa, ıkınamıyorsa, doğum süreci çok uzuyorsa vakum yöntemi tercih edilebiliyor. Çünkü bebeğin doğması gerekiyorsa ama bir türlü doğum gerçekleşemiyorsa müdahale gerektirir. Bu yüzden önemlidir. 

Doğum süresini kısaltır. 

Vakumlu Doğum Ne Zaman Uygulanır? 

Merak edilen bir diğer konu da vakumlu doğumun ne zaman uygulandığıdır. Bu aslında anne adayların tercih ettiği doğum yöntemlerinden birisi değildir. 

  • Doğumun ikinci evresinde yani rahim ağzı açıklığının oluşmasıyla bebeğin doğumuna kadar süre içerisinde, uygulanır. 
  • Anneyi ve bebeği tehdit eden, doğumu engelleyen durumların ortadan kalkmasına yardımcı olur. 

Doğumun sonlandırılması için forseps ya da vakum tercih edilebilir. 

Doğumda Vakum Kullanılması Sağlıklı mı?

Anne adayları vakum kullanımının sağlıklı mı yoksa zararlı mı olduğunu araştırıyor. Bu konuyla ilgili en net cevabı size doktorunuz verecektir. Çünkü uygulanma durumu size, yapınıza ve bebeğinizin durumuna göre karar verilecektir. 

Bunlara ek olarak vakum; bebeğin başına yerleştirilir ve vakum hortumundan oluşur. Negatif bir basınç uygulanmasıyla birlikte bebek aşağı doğru çekilir. Vakum uygulaması da daha çok 34. Haftalarda olmanız gerekiyor. 

Eğer üç defa uygulandıysa, hala doğum gerçekleşmiyorsa sezaryene gidilmesi gerekiyor. 

Ama yine de vakum bazı durumlarda bebeklere de anneye de zarar verebiliyor. Bu zararlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Bebekte saçlı deri altında kanama,
  • Kafa derisinde yırtılma
  • Kafa içi kanama
  • Yeni doğan sarılığı
  • Gözde kanama gibi durumlar yaşanabilir.

Eğer bebekte bunlar görülürse hemen müdahale gerektirir. Ayrıca annede de şu sorunlar görülebilir:

  • Genital bölge yaralanması
  • Bölgede yırtık oluşumu 
  • Uzun süreli ağrı
  • Kanama

Bütün bu durumlar da annede görülebilen risklerdir. Yine aynı şekilde hemen tedavi edilmesi gerekir. 

Diğer Doğum Yöntemleri Neler?

Vakumla doğum tam olarak tercihe bağlı olmasa da başka doğum yöntemleri de bulunuyor. Yazının başında belirttiğimiz üzere anne baba adayları doğum tercihleri yaparken doktorların düşüncelerini ve sizin mevcut durumunuzu göz önünde bulundurmak gerekiyor. 

  • Doğal doğum 
  • Sezaryen doğum
  • Epidural doğum
  • Suda doğum

Normal doğum gebeliğin 37-42. Haftalar arasında gerçekleşir. Herhangi bir sorun yoksa anne adayları daha sağlıklı olduğu için normal doğumu tercih ederler. Bu süreç biraz ağrılı ve yorucu geçebiliyor ama sonrasında diğer yöntemlere göre daha çabuk toparlama sağlanıyor. 

Rahimde kendiliğinden başlayan kasılmalarla doğumun başladığını anlayabilirsiniz. Bu süreçte de anne ve doktorun iş birliği içinde hareket etmesi önemlidir. Bunların yanı sıra doğam doğumun en büyük avantajı doğal ve fizyolojik olmasıdır. Aynı zamanda birkaç saat içinde bile anne normal hayatına dönebiliyor. Ama bazı riskleri de bulunuyor. 

  • Bebeğin başı çıktığında aşırı gerilme olmazsa, derin yırtıklarla sonuçlanmaması için kesi yapılabilir. 
  • Özellikle ilk doğumlarda yırtıklar yaşanabilir. 
  • Sinir zedelenmesine sebep olabilir. 
  • Zor doğum gerçekleştirebilirsiniz ve doğum sonrasında çok yorgun hissedebilirsiniz. 
  • Kadınlarda zorlama ve yırtık sonucunda idrar kaçırma sorunları yaşanabilir.
  • Dışkı tutamama ya da bağırsak duvarı sarkması gibi sorunlar yaşanabilir. 

Buna karşılık sezaryen doğum içinse belli bir zaman verilir. Bu süre içerisinde hastaneye gitmelisiniz ve kendinizi doğuma hazırlamalısınız. Bu doğumun tercih edilmesinin başlıca sebepleri de bebeğin doğum sırasında daha güvenli olmasının sağlanmasıdır. Aynı zamanda anne açısından da doğum sırasında ağrı hissetmemesi önem taşıyor. Sonrasında normal hayatlarına dönmesi ise uzun sürüyor. 

Epidural doğum da iğneyle yapılan ve ağrıyı tamamen kesen bir doğum yöntemiyken suda doğum da vücudun rahatlamasıyla ve bebek için de daha tanıdık bir ortam oluşturmasından dolayı tercih ediliyor. 

İşte bütün bu bilgileri dikkatle okuduğunuzda doğum sırasında vakumlu çekimde neler olur net bir şekilde öğrenmiş olacaksınız. Aynı zamanda diğer doğum yöntemlerinin de değerlendirebileceğiniz seçenekler olduğunu unutmayın. Vakumlu doğum çok fazla uygulanmasa bile mutlaka bilinmesi gereken bir müdahaledir. Ayrıca doğum sırasında ve sonrasında neler yaşayacağınızı çok iyi bilin. Böylece sizin için hangisinin daha sağlıklı olacağına hep birlikte karar verebilirsiniz. 

Önceki İçerikHAMİLELİK SÜRECİNDE EŞLER BİRBİRİNİ NASIL DESTEKLEMELİ?
Sonraki İçerikGİZLİ GEBELİK NEDİR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.