Tebrikler! 40 haftalık gebelik hoş geldi, bebeğinin ve senin heyecanla beklediğiniz o an geldi; hamileliğin sonundasın! Her an doğum yapabilirsin ve artık küçük bir balkabağı boyutlarında olan bebeğin ortalama 48 – 56 cm, ve 3.2 – 4.1 kilo!
Eğer doğum yapmadan 40. haftayı geçersen de endişe etmene gerek yok; kadınların %30’unun 40. haftadan sonra doğum yaptığı tahmin edilmektedir. Bunu doktorunla da tabii ki konuşabilirsin; büyük ihtimalle 41. haftadan sonra daha fazla beklememeyi tavsiye edecektir.
Suyun ne zaman gelecek?
Bu, son haftalarda pek çok anne adayının geceleri uykusuz kalmasına sebep olan soru… Biraz içini rahatlatalım… Amerikan filmlerinde sık karşılaştığımız sahnelerde; metroda, alışveriş merkezinde ya da kaldırımda yürürken suyu gelen kadınlar aslında iki sebepten ötürü gerçeği yansıtmıyor…
Öncelikle, anne adaylarının %15’inden azının suyu doğum süreci başlamadan önce geliyor. Başka bir deyişle, suyun geldiğinde büyük ihtimalle zaten hastanede olacaksın. Bilmen gereken bir diğer şey de şu; olur da suyun hastanede değilken gelirse, ayaklarının dibinde dramatik filmlerde gördüklerine benzer küçük bir göl falan oluşmayacak. Daha çok küçük bir sızıntı gibi düşünebilirsin….
Eğer suyun kasılmalardan önce gelirse, doğumun aşağı yukarı 24 saat içinde başlayacağını kabul edebilirsin. Peki suyunun geldiğini nasıl anlayacaksın? Bildiğin gibi suyun gelmesi dediğimiz olay amniyotik kesenin yırtılmasıyla amniyotik sıvının dışarı çıkmasından ibaret… Unutma; amniyotik sıvı genellikle renksiz ve kokusuz olur. Eğer sıvı kokulu ve sarımsı renkte ise, idrar da olabilir. Bu ayrımı yapabilmek önemli; çünkü hamileliğin son haftalarında idrar kaçırmak sık yaşanan bir problem. Durduk yerde panik yapmanı istemeyiz!
Bu kadar küçük bir delikten bu bebek nasıl çıkacak?
Bu, doğum yaklaştıkça pek çok anne adayının anlaşılır bir şekilde aklına düşen ve onları rahatsız eden bir soru. Anlaşılır bir şekilde diyoruz, fakat bu aslında hiç de endişe edilecek bir durum değil. İlk başta, tabiat anaya güven; o ne yaptığını biliyor. Ondan sonra da; ölçülerin ne olursa olsun, önemli olanın pelvis boyutun olduğunu, ve yeni doğan bebeklerin genellikle annelerinin ölçülerine uyumlu olduklarını unutma! Ayrıca vajinanın ne kadar esnek bir organ olduğunu da bildiğini düşünüyoruz. O yüzden bunu hiç dert etme!
Bebeğinle konuş!
Bebeğin ilk doğduğunda -amniyotik sıvı, kan, lanugo tüyleri ve verniks ile kaplı olsa da çok şirin gözükeceğinden eminiz!- görme duyusu tam olarak gelişmemiş olacak. Bu yüzden seni biraz bulanık görecektir. Ama sesini tanıyacaktır, o yüzden doğduktan sonra onunla sık sık konuşmayı unutma!
40 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
Şimdi sizlere 40 haftalık gebelik için vücudunuzdaki kasılmalar ve olası ağrılar için tavsiyelerde bulunalım.
Yalancı kasılmalar (Braxton Hicks kasılmaları)
Braxton Hicks kasılmalarının şiddeti hamileliğin son bir – iki haftasında biraz artabilir. Bunları gerçek kasılmalardan ayırt etmenin en iyi yollarından biri pozisyon değiştirmektir. Yalancı kasılmalar, pozisyonunu değiştirdiğinde çoğunlukla geçer.
Rahim ağzı açılması
Sen hissedemesen de serviks doğum yaklaştıkça incelerek açılmaya başlar. Bu açıklık 40 haftalık gebelik için 10 cm’ye ulaştığında, artık bebek doğuma hazır demektir.
40. Haftada İshal
Hamileliğin son bir iki haftasında ishal, doğumun kapıda olduğunun göstergelerinden bir tanesi. İshalin temel sebebi, doğuma hazırlanan vücudunda rektum bölgesindeki kaslarının gevşemesi ve bunun bağırsak hareketlerini etkilemesi.
Kanlı vajinal akıntılar
40. haftada İç çamaşırında pembe – kahverengi tonlarda akıntılar olması, doğumun yaklaştığının bir başka göstergesidir. Bu kanamaların sebebi, rahim ağzının doğuma hazırlanmak için genişlemesi, ve damarlarda yırtılmaların meydana gelmesidir.
Mukus tıkacının düşmesi
Daha önce de belirttiğimiz gibi, mukus tıkacın aslında sen farkında olmadan düşmüş bile olabilir! Bunda panik yapılacak bir şey yok- sonuçta mukus tıkacının düşmüş olması birkaç saat içinde doğum yapacaksın anlamına gelmek zorunda değil. Ama bil ki doğum git gide yaklaşıyor!
Pelvik bölgede ağrı
Bu günlerde pelvik bölgede ağrı hissetmen çok normal. Doğuma hazırlık olarak aşağılara inen bebeğinin başı, küçük de olsa bölgeye seni rahatsız edecek kadar baskı uygulayabiliyor!
Öneri: Eğer zamanın varsa, doktorunun da onayıyla biraz rahatlamak için uzman bir terapistten bir doğum öncesi masaj seansı alabilirsin.
Uykusuzluk
40 Haftalık gebelik ‘te, maalesef uykusuzluk, hamileliğin daha önce yaşadığın ve şu an da yaşıyor olduğun diğer belirtilerinin aksine, tahmin ediyor olabileceğin gibi doğumdan sonra da uzun bir süre yaşayacağın bir durum! Şu an için kendini olabildiğince rahatlatmaya bak. Ayrıca, bitkisel bile olsalar kesinlikle uykuya yardımcı takviyeler/ilaçlar kullanma! Onun yerine hafta hafta gebeliğinin 40. haftası ‘nda yapabileceklerin:
- Partnerinden bir masaj iste- ne de olsa fazlasıyla hak ettin!
- Yatmadan önce ılık bir duş al, ve ardından ılık bir süt iç,
- Yatmadan önce dijital aletleri bir kenara bırak ve kitap okumaya çalış
Yuva yapma içgüdüsü
Yuva yapma içgüdüsü dediğimiz şeyin etkisiyle, bu aralar bir enerji artışı yaşıyor olabilirsin. Eğer öyleyse, bu enerjini iyi değerlendirmeni öneririz. Bununla birlikte, tam tersi olabilir, kendini tamamen bitkin de hissedebilirsin- iki durumun da tamamen normal olduğunu bil.
40. Hafta Bacak krampları
Hafta hafta gebelik 40. hafta, Daha önce de söylediğimiz gibi, bacak kramplarının nedeni kesin olarak bilinmiyor. Bu aralar bacakların üzerinde taşıdığın yükün bir faydası olmadığının da farkındayız. Eğer bacak kramplarından şikayetçiysen, bileğini ve ayak parmaklarını nazikçe geriye doğru esnetmeyi deneyebilirsin.
40 Hafta Gebelik: 40. Hafta İçin ÖNERİLER
Doğum İndüksiyonu hakkında doktorundan bilgi al
Doğum indüksiyonunun amacı, rahimde kasılmaları uyararak doğal vajinal doğumun tetiklenmesini sağlamaktır. Doğum geciktiyse, doktorunla konuşup şu aşamada bir şey yapılmasına gerek olup olmadığı, ve neler yapılabileceği hakkında sağlıklı bilgi alabilirsin. Çoğunlukla, bebek tehlike altında değilse, doğum en azından tam bir hafta gecikene kadar bir müdahalede bulunulmaz.
40. Haftada Demir önemli
Doğum, güç ve dayanıklılık isteyen bir deneyim. Demir eksikliğinin ekstra yorgunluğa -bu aralar ihtiyacın olmayan bir şey!- sebep olduğu da düşünülürse, bu aralar yeteri kadar demir aldığından emin olman önemli.
Kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, ve demir ile zenginleştirilmiş mısır gevrekleri, tercih edebileceğin demir kaynaklarından bazıları. Ayrıca, doktorun da ihtiyacın olduğunu düşünür ve onaylarsa, takviye gıdaları da tercih edebilirsin. Küçük de bir ipucu: demirin vücutta daha iyi özümsenebilmesi için, yeterli miktarda C vitamini ve kalsiyum alman da önemli!
Küçük egzersizler iyidir
Hafta hafta gebelik sürecinde bu aralar iyice ter atacak bir durumda değilsin. Ama hiç önemli değil; fazla efor harcamadan, hatta oturarak dahi yapabileceğin pek çok esneme hareketi/egzersiz var. Önemli olan aktif olman, ve meşgul kalman!
Rahatlamaya çalış
Söylemesi kolay, biliyoruz. Ama en zorlu dönemi başarıyla atlattığını, ve önünde çok daha keyifli zamanlar olduğunu bil… Böyle zamanlarda bir şeye faydası olmadığı gibi canını da iyice sıkacak şeyler düşünmeye meyilli olabilirsin. Bunların hepsi normal ve geçecek. Sadece mümkün olduğunca rahatlamaya, bir şeye faydası olmayan düşünceleri kafandan uzaklaştırmaya, ve başta partnerin ve doktorun olmak üzere aklındaki her şeyi çevrendekilerle paylaşmaya çalış. Daha önce de söylediğimiz gibi, yatağa kafanda olumsuz düşünceler ile girmen yasak!
Fiziksel olarak rahatlamak için neler yapabilirsin? Örneğin;
- Evden fazla uzaklaşmadan, partnerinle birlikte küçük bir yürüyüş iyidir,
- İmkânın varsa havuza girebilirsin- fazla sıcak jakuzi gibi yerler yasak!
- Profesyonel bir terapistten güzel bir doğum masajı isteyebilirsin
Ayrıca, mesaneni tamamen boşalttığından da hep emin ol; dolu olması doğumu biraz geciktirebilir.
40 Haftalık Gebelik: 40. Hafta Özet
- Tebrikler, hamileliğin sonuna geldin! Her an doğum gerçekleşebilir!
- Bebeğin küçük bir balkabağı boyutlarında- 48 – 56 cm, ve 3.2 – 4.1 kilo!
- Doğduktan sonra, bebeğin bir süre seni biraz bulanık görebilir. Ama sesini tanıyacaktır; o yüzden mutlaka onunla konuş!
- Doğumun yaklaştığını gösteren değişimlerden bazıları: İshal, mukus tıkacının düşmesi, kanlı vajinal akıntılar
- Bu aralar kendini çok yorgun da hissedebilirsin, yuva yapma içgüdüsünün etkisiyle enerjik de olabilirsin- ikisi de normal!
- İdrara çıktığın zaman tamamen boşalttığından emin ol; dolu olması doğumu biraz geciktirebilir.
- Yalancı kasılmalar (Braxton Hicks), pelvik bölgede ağrı, uykusuzluk, bacak krampları gibi şikayetlerin olabilir,
- Doktorundan doğum indüksiyonu hakkında bilgi al
- Yeterli miktarda demir aldığından emin ol
- Küçük yürüyüşler yapabilirsin
- En zorlu dönemler geride kaldı, olabildiğince rahatlamaya, bu dönüm noktasının keyfini çıkarmaya çalış, kısa zaman sonra bebeğin kollarında olacak!
- Hafta Hafta gebelik takibi için Gebbe Mobile Uygulamasını İNDİR