37 Haftalık Gebelik ve doğuma son 3 hafta! Artık neredeyse 3 kilo olan bebeğin, doğum öncesi son hazırlıklarını yapıyor! Bu aralar doğum sonrası beslenme rutinine hazırlık olarak muhtemelen içeride sık sık parmağını emiyor, ve amniyotik sıvıyı içine çekip dışarı vererek nefes alma antrenmanları yapıyor. Ayrıca artık eskisine göre daha becerikli; küçük elleriyle ayak parmaklarını veya burnunu tutabiliyor!

Tabii ki gelişimi henüz tamamlanmadı. Aslına bakarsan, 38. haftanın sonundan önce gerçekleşen doğumlar erken kabul ediliyor. Bebeğinde hala günde aşağı yukarı 14 gr alıyor- bu da haftada ortalama 100 gr’a yakın yapıyor. 

38 Haftalık Gebelik için Bunu biliyor muydun?

Erkek bebekler kızlara göre biraz daha ağır olurlar. Erkek bebeğe hamile anne adayları da, kız bebeğe hamile olanlara göre biraz daha fazla yemek yeme eğilimindedir.

38 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Bebeğin hareketlerinde değişim

Daha önce de belirttiğimiz gibi, artık bebeğin içeride hareket etmek için eskisi kadar alanı yok. Bu yüzden, şiddetli tekme ve yumruklar yerini daha kıpraşma benzeri hareketlere bıraktıysa endişelenme… Her gün hareket hissetmen gerekiyor fakat bebeğinin artık zaman zaman -doğduktan sonra da yapacağı gibi- hareketsiz derin uykular uyuduğunu da unutma. Yine de hareket düzeninde olağan dışı bir şey sezersen, mutlaka doktorunla konuş.

Mide ekşimesi

Eğer mide ekşimesi bu aralar çok canını sıkıyorsa, bir avuç badem yemeyi dene. Ayrıca başka ev tipi reçetelere de bir şans verebilirsin- örneğin bir kaşık bal ile tatlandıracağın sıcak bir bardak süt, ya da kuru papaya gibi…

Kanlı akıntılar

Pedinde pembe/kahverengimsi renkte mukus akıntısı görüyorsan, endişelenmene gerek yok. Serviks (rahimin vajinaya açıldığı yer) doğuma hazırlanmak için genişlerken buradaki kan damarları yırtılıyor. Bu, yalnızca zamanın yaklaştığının bir göstergesi!

Varis

Eğer bu aralar varislerin ağrı yapıyorsa, sol tarafına yatmayı deneyebilirsin. Bu, sirkülasyonu sağlamak için ideal pozisyondur.  Aynı zamanda, ayaklarının altına bir yastık koyarak bacaklarını biraz havaya kaldırman da iyi gelebilir. Bu iki pozisyonda da amaç, kan dolaşımına yardımcı olmaktır.

Bacak krampları

Bacak kramplarını hafifletmek için yapabileceğin şeylerden ilki gün içinde bolca sıvı tüketmek (bu arada bunu zaten yapıyordun diye tahmin ediyoruz!) Aynı zamanda, yeteri kadar magnezyum ve kalsiyum aldığından da emin ol (mide ekşimesi için önerdiğimiz bademler, burada da işine yarayabilir!)

Esneme izleri

38. haftada göğüslerin ve karnının büyümesiyle ortaya çıkan esneme izleri, belki canını sıkıyor olabilir. Şu an için bu konuda yapabileceğin pek bir şey yok. Ama merak etme; doğumdan sonra büyük ölçüde iyileşecekler.

Dalgınlık/hafıza problemleri

Bu aralar beyin hücrelerinin sayısında düşüş olduğunu söylemiştik. Buna stresi, uykusuzluğu ve doğum yaklaştıkça düşünmen gereken onlarca şeyi de ekleyince ortaya çok da parlak bir tablo çıkmıyor. Özellikle de şu günlerde, doğum çantası malzemelerinden doktoruna sormak istediğin sorulara kadar hatırlaman/düşünmen gereken pek çok şey var. Bu yüzden, sana önerimiz, önemli şeyleri atlamamak için mutlaka bir yerlere not al.

Meme uçlarının belirginleşmesi

Göğüslerinde bu zamana kadar meydana gelen değişimlere ek olarak, şu günlerde meme uçlarının da iyice ortaya çıktığını fark edebilirsin. Bu da doğumun yaklaştığının habercilerinden biridir. Bu sayede, bebeğin ilk besinini daha rahat bir şekilde alabilecek!

37 Haftalık Gebelik İçin Öneriler

Son hazırlıkları tamamla

Şu an en son istediğimiz şey panik yapman. Ama bilmen gerekiyor ki bebeklerin %5’inden daha azı tam zamanında doğuyor. O yüzden, her ihtimale karşı, tüm hazırlıklarını tamamlamak için üç haftan varmış gibi rahat hareket etmemen daha iyi olacaktır. Doktorunla ve partnerinle konuş, tüm önemli noktaların üzerinden geçtiğinizden emin ol.

Perine masajı

Perine, vajina ile anüs arasında kalan bölgeye verilen addır. Bu aralar bu bölgeye nazikçe masaj yaparak, doğum esnasında bebeğin başı dışarı çıkarken duyacağın batma hissini mümkün olduğunca azaltabilirsin. Aynı zamanda, bu sayede doğumda epizyotomi (gerek duyulduğunda, vajina açıklığının büyümesini sağlamak için perine bölgesine kesik atılması) uygulanmasının da önüne geçebilirsin. Perine masajını kendi kendine uygulayabileceğin gibi, partnerinden de yardım isteyebilirsin.

Perine masajı nasıl yapılır?

Öncelikle ellerin temiz, tırnakların kesilmiş olmalı. Mesanenin boşaldığından da emin ol. Başparmaklarına zeytinyağı sür, vajinandan içeri sok, anüse doğru baskı uygula ve parmaklarını U şekli yapacak şekilde sağa – sola doğru hareket ettir. Bu sayede vajina alt duvarı ve perine esneyecektir.

Bebek malzemeleri ile pratik yap

Hem biraz kafanı dağıtacak, hem de faydasını göreceğin bir aktiviteye ne dersin? Oto koltuğu, bebek arabası, ana kucağı gibi doğumdan sonra sık kullanacağın araçlar ile biraz haşır neşir olman, küçük bir terapi etkisi yaratacaktır. Ayrıca, bu sayede zamanı geldiğinde bunları kullanırken de “Bunu nasıl yapıyorduk?” sıkıntısı yaşamayacaksın.

Bir egzersiz topu edin!

Hamileliğinin bu son haftalarında iyi bir egzersiz arıyorsan -ki faydalı olur- bir egzersiz topu edinmeyi düşünebilirsin. Bu sayede hem merkez bölgedeki kasları kuvvetlendirebilir, hem de biraz rahatlayabilirsin.

37 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Doğuma son 3 hafta!
  2. Bebeğin ortalama 48 cm, ve 2.9 kilo!
  3. Bu aralar bol bol parmağını emiyor, ve amniyotik sıvıyı kullanarak nefes alıp verme antrenmanları yapıyor,
  4. Pedinde kanlı, mukus kıvamında akıntılar görebilirsin- endişe etmene gerek yok,
  5. Meme uçların iyice belirginleşecek,
  6. Mide ekşimesi, bacak krampları, uykusuzluk, dalgınlık gibi problemler kendini göstermeye devam edecek,
  7. Bu aralar yapman/doktorunla konuşman gereken çok şey olabilir- not almayı unutma!,
  8. Perine masajını öğren. Kendi kendine yapabilir, ya da partnerinden yardım isteyebilirsin,
  9. Bol sıvı tüketmeye devam et!
  10. Son hazırlıklarını tamamla,
  11. Bebeğinin hareketlerini takip et; olağan dışı görünen değişimleri mutlaka doktoruna bildir,
  12. Bir egzersiz topu edin! Bu sayede hem merkez kaslarını güçlendirebilir, hem de biraz rahatlayabilirsin,
  13. Doğumdan sonra sıklıkla kullanacağın belli başlı bebek malzemeleri -ana kucağı, bebek arabası gibi- ile pratik yapmaya başla!
  14. Gebeliğini hafta hafta takip etmek ve daha fazlası için Gebbe Mobile Uygulamasını İNDİR.

Önceki İçerik36 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik38 Haftalık Gebelik