35 haftalık gebelik ile doğuma son 5 hafta! Hamileliğinin son ayına yaklaşıyorsun, ve artık büyük bir kavun boyutlarına ulaşan bebeğin neredeyse 2.5 kilo oldu! Bu aralar beyin gelişimini sürdürüyor, onun dışında da vücudunda çoğunlukla yağ dokusu oluşuyor. Başka bir deyişle, bir zamanlar sıska olan kolları ve bacakları, artık sıkmamak için kendini zor tutacağın pofuduk formuna kavuşuyor!
35. haftaya gelindiğinde, hemen hemen tüm bebekler doğuma hazırlık pozisyonunu almış, yani servikse doğru baş aşağı şekilde konumlanmışlardır. Artık rahminde pek yeri kalmadığı için de, büyük ihtimalle eski şiddetli tekme ve yumrukların yerini daha küçük kıpraşmalar alıyor. Kafatası ise hala biraz yumuşak- bu da doğumu hem senin hem de onun için kolaylaştıracak!
35 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
İdrar sıklığında artış/idrar kaçırma
İlk trimesterde çok çektiğin, ikinci trimesterde ise ortadan kaybolan bu problem, maalesef hamileliğinin son döneminde tekrar ortaya çıkıyor. Ama bu sefer sebebi hormonlar değil, bebeğinin konumu… Daha önce de söylediğimiz gibi, kendini artık doğuma hazırlanmak için baş aşağı bir pozisyon aldığından, kafası mesanene baskı uyguluyor, sen de daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissediyorsun. Buna ek olarak öksürdüğünde, hapşırdığında hatta bazen güldüğünde biraz idrar da kaçırabilirsin.
Öneri: Ne yapman gerektiğinden önce, kesinlikle ne yapmaman gerektiğini söyleyerek başlayalım- sıvı tüketimini azaltma! Onun yerine, idrara çıktığın zaman mesaneni tamamen boşalttığından emin olmaya çalış- bunun için biraz öne eğilmek isteyebilirsin. (düşmemeye dikkat et!) İdrar kaçırma problemi için ise, rahatsız edici sıklıkta oluyorsa ped kullanabilirsin. Ayrıca pelvik kaslarını güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapabilirsin.
Baş ağrıları
35. haftada baş ağrıları yaşıyorsan, bunun birden fazla sebebi olabilir- sıcak basması, ya da kalabalık bir ortamda uzun zaman kalmak gibi. Bu gibi durumlarda biraz hava almaya çıkman işe yarayabilir. Aynı zamanda, eğer çok rahatsızlık yaşıyorsan, doktoruna kullanabileceğin güvenli ilaçlar olup olmadığını sorabilirsin.
Bacaklarda varis oluşumu
Varisler görsel olarak can sıkıcı olabildikleri gibi, aynı zamanda kaşınıp ağrı da yapabilirler. Eğer senin için de durum böyleyse, doktorunun da onayıyla varis çorabı kullanmayı deneyebilirsin.
Basur
Varis problemi her yerde ortaya çıkabilir. Rektum bölgesinde ortaya çıkması da basur olarak bilinir. Basur problemi yaşıyorsan – ki bu aralar yaşaman çok normal- bölgeyi ılık su ve tuvalet kağıdıyla nazikçe temizleyebilirsin. Ayrıca, daha önce de dediğimiz gibi, kabızlık hamilelikte görülen bir diğer sıkıntıdır ve basur sorununu körükleyebilir. Bu yüzden, durumu kötüleştirmemek için kabızlığa karşı bolca lifli gıda ve sıvı tüketmeye çalış.
Diş eti kanaması
Diş etlerin hala bakterilere karşı çok hassas. O yüzden diş etlerinde kanama olabilir.
Öneri: Ağız bakımını aksatma, ve diş etlerini güçlendirmek için bolca C vitamini almaya bak.
Döküntülü kaşıntılar
Bu aralar, karnında döküntülü kaşıntılar meydana geliyor olabilir. Bunlar hamileliğin üçüncü trimesterde görülebilen normal bir yan etkisidir; sana veya bebeğe bir zararı yoktur. Fakat çok rahatsız edici seviyedeler ise, bir parça rahatlatmak için bölgeye banyodan sonra aloe vera kremi uygulayabilirsin.
Yalancı kasılmalar (Braxton Hicks kasılmaları)
Braxton Hicks kasılmaları, rahmin yukarısından başlayıp aşağıya doğru inen, genellikle 15 – 30 saniye süren (bazen iki dakikaya kadar uzayabilir de!) doğum öncesi yalancı kasılmalardır. Bunlar, çoğunlukla önceden hamilelik yaşamış olan kadınlar tarafından hissedilir.
Öneri: Bu yalancı kasılmalar, genellikle pozisyon değiştirdiğinde kaybolur. Örneğin yatarken kasılma hissedersen ayağa kalkabilirsin. Gerçek kasılmalar ise daha şiddetli ve daha düzenli bir şekilde meydana gelirler. Eğer bu tip kasılmalar yaşarsan da zaman kaybetmeden doktorunu ara.
Hafıza problemleri
Bu aralar sürekli bir şeyleri unutman, dalıp gitmen son derece normal. Öncelikle beyin hücrelerinin sayısı azalıyor. Sonra çok iyi uyuyamıyorsun… Hafıza problemleri ve dalgınlık da bunların doğal bir sonucu. Kendine çok yüklenmemeye çalış; unutma ki doğumdan sonra her şey normale dönecek! Tabii önemli şeyleri bir yere not etmen de işine yarayabilir!
Denge kaybı
Ayakta durmakta bile zorlanıyor olabilirsin. Ne de olsa vücudun ağırlaşıyor ve ağırlık merkezin değişiyor. Senin de maalesef buna alışmaktan ve dikkatli olmaktan başka çaren yok…
Öneri: Adımlarını dikkatli atmaya, özellikle de banyo gibi kaygan yüzeylerde ekstra dikkatli olmaya özen göster. Hiçbir iş için acele etmemeye çalış. Ayrıca yüksek yerlerden bir şey alman gerektiğinde, partnerinden yardım istemen en güvenli seçenek olacaktır.
35 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Burun bantların elinin altında olsun
Şu sıralar burnun biraz dolu olabilir. Uyumakta zaten yeteri kadar güçlük çektiğini de düşünürsek, önerimiz her zaman elinin altında bir burun bandı bulundurman. Bu sayede daha rahat nefes alman mümkün olacaktır.
Oto koltuğunu aldın mı?
Eğer özel araç kullanıyorsan ve henüz bir oto koltuğu almadıysan, zamanı çoktan geldi! İyi bir araştırma yaparak -bu konuda bilgi sahibi olan yakınlarından da tavsiyeler alabilirsin- uygun bulduğun bir modeli alıp arabaya nasıl kurulacağını öğrenmeni tavsiye ederiz.
Mide ekşimesine karşı…
Mide ekşimesi, hamileliğin en rahatsız edici yan etkilerinden biri olabilir. Ama bununla başa çıkmak için yapabileceklerin var:
- Yemek yerken dik oturmaya çalış; yemek bittikten sonraki birkaç saati de dik durarak/oturarak geçir. Uzanman durumu kötüleştirebilir.
- Öne eğilmen gerektiğinde, belini değil, dizlerini bük.
- Yavaş yemek yemeye özen göster. Unutma; sen ne kadar çok çiğnersen, midenin işi de o kadar kolaylaşır.
- Çiğnemek demişken- şekersiz sakız çiğnemen salya üretimini artırır; bu da soluk borundaki asidi dengelemeye yardımcı olur ve mide ekşimesine iyi gelebilir. Ama çok sakız çiğnememeye de dikkat et- laksatif etki yapabilir.
Bebeklerde CPR (yaşam desteği müdahalesi) hakkında bilgi edin
Böyle şeylerin düşüncesi bile kötü olsa da, ne zaman acil bir durumla karşı karşıya kalacağımızı bilemeyiz… Umarız asla ihtiyacın olmaz; ama yine de her anne adayı gibi senin de acil müdahale konusunda bilgi sahibi olman, bilinçli bir ebeveyn olmak bakımından önemli.
35 Haftalık Gebelik Özeti
- Doğuma 5 hafta kaldı!
- Hala içdirmediysen hafta hafta gebelik takibi için Gebbe Mobile Uygulamasını İNDİR
- Bebeğin büyük bir kavun büyüklüğünde! (ortalama 46 cm, 2.4 kilo)
- Bu aralar baş ağrıları, karnında döküntülü kaşıntılar, idrar sıklığında artış/idrar kaçırma, diş etki kanaması, dikkatsizlik/hafıza kaybı, basur gibi problemler yaşayabilirsin.
- Yalancı kasılmalar (Braxton Hicks kasılmaları) ortaya çıkabilir,
- Özellikle de uyuyacağın zamanlarda daha rahat nefes alabilmek için, yanında burun bandı bulundur.
- Eğer özel araç kullanıyorsan ve henüz almadıysan, bebek için oto koltuğu al ve kurulumunun nasıl yapılacağını iyice öğren,
- Bebeklerde CPR (yaşam desteği müdahalesi) hakkında bilgi edin.