3 Haftalık Gebesin ve hamileliğinin dönüm noktalarından birindesin! Çünkü, son adet kanamasının ertesi günü başladığı kabul edilen ve 40 haftaya yayılan hamilelik sürecinde, döllenme ve embriyo oluşumu 3. haftada meydana geliyor. Başka bir deyişle, “yaşamın” birkaç hücreden sağlıklı bir bebeğe kadar ilerleyen ilk yolculuğu, artık resmen başlıyor!

3 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Yumurtlamanın 2. haftada gerçekleştiğinden, yani olgunlaşan bir yumurtanın yumurtalıkları terk ederek fallop tüpüne yerleştiğinden bahsetmiştik. 3. haftada ise, partnerinin cinsel ilişki esnasında vajinaya bırakılan yüzlerce milyon sperminden bir tanesi önce vajinayı, sonra serviksi (rahmin daha dar, alt parçası) geçer, fallop tüplerine ulaşır ve bu zorlu yolculuğun sonunda yumurtayı döller. Döllenme işlemi gerçekleştikten sonra, yumurtanın yapısı başka spermlerin giremeyeceği şekilde değişir. Döllenmiş olan yumurta hücresi, peş peşe bölünmeye ve bir hücre kitlesi oluşturmaya başlar. 5 – 6 gün içinde, blastosist adıyla bilinen bu hücre kitlesi, fallop tüplerinden rahme ulaşmış olur. Aşağı yukarı 4. haftada rahme yerleşir, ve gelişim sonraki 9 ay boyunca burada gerçekleşir.

3 Haftalık Gebelik: Bunu biliyor muydun?

Pek çok kişi bilmese de, aslında bebeğin cinsiyeti daha döllenme aşamasında bellidir. Tabii genetik test yapılmadıkça bunu bu aşamada bilmenin imkânı yok! 

Belirtiler

İşte 3. haftada yaşayabileceğin hamilelik belirtilerinden bazıları:

  • Midede baskı hissi- endişelenmene gerek yok! Bu durum -biraz kramp da eşlik edebilir- özellikle de ilk hamileliklerde son derece normaldir, hatta her şeyin olması gerektiği gibi ilerlediği anlamına geldiği bile söylenebilir. Bunun sebepleri arasında embriyonun rahimde yerleşmesi, rahim zarının kalınlaşması, kan akışının hızlanması gibi tamamen doğal değişimler olabilir.
  • Ağızda metal tadı- hamileliğin sık hissedilen bir “yan etkisidir.” Sorumlusu, değişen hormon dengeleridir ve maalesef ikinci trimestere kadar devam edebilir. Metal tadından kurtulmak için, limonata gibi doğal asidik içeceklere yönelebilir, yemeklerde sirke tercih edebilir ya da dişlerini her fırçaladığında dilini de fırçalamayı deneyebilirsin. (dikkat-  bu son seçenek biraz mide bulandırıcı olabilir!)
  • Sabah bulantıları
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Bitkinlik
  • Sık idrara çıkma
  • Uyku hali

Yapman Gerekenler

  • Demir ve C vitaminini eksik etme- Demir, vücudunun hem bebeğin hem de senin için ekstra kan üretmesine yardımcı olur. C vitamini ise demirin vücutta emilimini kolaylaştırır. C vitamini için portakal, kivi, greyfurt, demir için ise soya ürünleri, biftek, kuru meyveleri tercih edebilirsin.
  • Bol protein al- Artık daha sağlıklı beslenmeli, ve protein kaynaklarına öncelik vermelisin. Yumurta, tavuk, balık ve et, bu süreçte faydalanabileceğin protein kaynaklarından bazıları.
  • Kalsiyum açısından zengin besinlere ağırlık ver- kalsiyum, bebeğin sağlıklı kemiklere sahip olması bakımından önemli olduğu gibi; kalp, kas ve sinir sisteminin gelişimi açısından da gereklidir. Ayrıca unutma; bebeğin, gelişimi boyunca ihtiyaç duyacağı kalsiyumu senin vücudundan karşılayacağı için, zaten her zaman önemli olan kalsiyum alımına, hamileyken ekstra özen göstermelisin!
  • Hamilelikle ilgili (özellikle ilk trimester- hamileliğin ilk üç ayı) bilgilenmeye başlaman gerekiyor; bunun için doktorunla konuşabilir, uygulamamızdan faydalanabilir, aynı zamanda belli başlı yayınları okuyabilirsin.
  • Yakın zamanda saçlarını boyatma gibi bir planın varsa, bunu biraz ertelemen -en azından ilk üç ay geçene kadar- daha iyi olabilir. Kafa derine kimyasal temas etmemesi daha iyi olacaktır.
  • Henüz başlamadıysan, artık yaşam tarzında hamileliğe uygun değişiklikler yapman gerekiyor; sigara, alkol kullanımı tamamen yasak!
  • Henüz başlamadıysan, folik asit takviyesi almaya başlaman gerekiyor. Hamile kadınlar için önerilen günlük folik asit miktarı 0.4 miligramdır. Yine de ideal miktarı doktorunla birlikte belirlemeniz en iyisidir.

3 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Döllenme meydana gelir,
  2. Sabah bulantılarına ek olarak midede bir baskı hissi hatta kramplar hissedilebilir, ağıza metal tadı gelebilir- ikisi de gayet normaldir,
  3. Demir, kalsiyum, C vitamini alımı önemli,
  4. Daha sağlıklı, protein içeren bir beslenme rutini belirlemelisin,
  5. Cinsel hayatında henüz bir değişiklik yapmana gerek yok (doktorun aksini söylemiyorsa),
  6. Henüz başlamadıysan, yaşam tarzında hamileliğe uygun değişiklikler yapman gerekiyor,
  7. Henüz başlamadıysan, folik asit takviyesine başlaman gerekiyor.
  8. Gebbe Mobil Uygulamasını hafta hafta gebelik takibin için HEMEN İNDİR.

Önceki İçerik2 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik4 Haftalık Gebelik