26 Haftalık Gebelik ile beraber doğuma 14 haftan kaldı! Bebeğin artık bir kabak boyunda, ve neredeyse 1 kilo olmak üzere! Bu hafta kendisi için önemli bir dönüm noktası; retinasının gelişimini tamamlayabilmesi için son birkaç aydır kapalı olan gözleri artık yavaş yavaş açılmaya başlıyor! Hatta yakında karnının üzerine fener tuttuğunda, sana küçük bir tekmeyle karşılık bile verebilir! Bunun yanı sıra, artık beyin dalgaları da aktif hale geliyor; ve duyduğu seslere bedensel tepkiler verebiliyor!
26 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
Artık hamileliğinin üçte ikisini tamamladın. Bu aralar bebeğin yüksek ihtimalle içeride kıpır kıpır… Hissettiğin tekmeler, aslında onun için dışarıya çıkmadan yapılması gereken küçük antrenmanlar… Sinir sistemi geliştikçe, bu hareketler de daha koordine bir hal alacak. Ayrıca şimdiden uyaralım; bunlar daha hiçbir şey- ilerleyen zamanlarda son derece etkili tekme ve yumruklara hazır ol!
Şişkinlik/Gaz
Rahmin genişlemeye, ve karnına, bağırsaklarına baskı uygulamaya devam ediyor. Bu yüzden sen de hala şişkinlik problemi yaşıyorsun.
Öneri: Daha önce söylediğimizi tekrar hatırlatalım; sık sık, küçük öğünlerle beslenmeye özen göster. Bu sayede sindirim sistemini fazla zorlamamış olursun.
Unutkanlık
Bu aralar eskiye göre biraz dalgın, unutkan olman son derece normal, ve tabii ki geçici bir durum.
Öneri: Eğer önemli şeyleri unutuyorsan ve bu durum işini/günlük yaşantını olumsuz etkilemeye başladıysa, daha iyi organize olabilmek için bir ajanda tutmayı, ya da telefonuna küçük hatırlatmalar eklemeyi deneyebilirsin.
Küçük Sakarlıklar
26 Haftalık Gebelik ile beraber Aldığın kilolar, gevşeyen eklemler ve ağırlık merkezinin değişmesi; bu aralar yürürken bir yerlere takılma, kayıp düşme gibi riskleri artırıyor. Tabii ki bu da geçici bir durum, ama özellikle de küvet gibi kaygan yerlerde ekstra dikkatli ol!
Migren
Migren geçmişi olan kadınların, hamileyken bu problemi yaşama şansı daha yüksektir. Eğer migrenin varsa, bu aralar maalesef güçlü ilaçlar kullanamazsın. Fakat yine de yapabileceklerin var!
Öneri: Alternatif rahatlatma tekniklerine yönelebilirsin… Örneğin akupunktur, yoga, meditasyon- bunlar aynı zamanda migren için tetikleyici olabilen stres seviyesini de azaltırlar.
Bulanık görme
Hamilelik hormonlarının etkisiyle gözyaşı üretimin azalır, ve bu durum gözlerine rahatsızlık verebilir.
Öneri: Doktorunun da onayıyla göz damlası kullanabilirsin. Fakat görme bozukluğu ciddi bir seviyeye yaklaştıysa, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) belirtisi olabileceğinden mutlaka doktora görün.
Round Ligament ağrısı
Karın/kasık bölgelerinde ortaya çıkan Round Ligament ağrılarının nedeni, git gide büyüyen rahmini çevreleyen bağların gerilmesidir. Tamamen doğal olan bu ağrıların ani bir hareket yaptığında, öksürürken, yatakta dönerken ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Öneri: Round Ligament ağrıların varsa, biraz rahatlamak için ayaklarını yukarıda tutup, konforlu bir pozisyon alarak dinlenebilirsin.
Uykusuzluk
Kramplar, şişkinlik, mide yanması, sırt ağrıları, büyüyen bir karın ve daha fazlası… Evet, bu aralar büyük ihtimalle hayatındaki en tatlı uykuları uyumuyorsun. Maalesef bu durum biraz daha böyle gidecek, ama biraz daha rahatlaman için birkaç tavsiyemiz var!
Öneri: Gün içerisinde egzersiz yapman geceleri daha iyi uyumana katkı sağlayacaktır. Bunun dışında her gün bir süre dışarı çıkıp temiz hava almak, ve zor yakaladığın uykunun tuvalet ziyaretleri ile bölünmemesi için yatmadan önce sıvı tüketimini biraz sınırlandırman da işine yarayabilir.
26 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Yavaş yavaş alışverişe başla!
Eğer henüz başlamadıysan, artık bebek/doğum için alışverişe ufaktan başlayabilirsin. Bu konuda alışveriş listesi yapmanın çok da kolay olmadığını kısa sürede anlayacaksın; biraz bunaltıcı olabilir, fakat aynı zamanda çok da eğlenceli bir süreçtir. Doğum ve bebek için yapmaya başlayacağın alışveriş listeni hazırlarken bu konuda tecrübeli anne arkadaşlarına danışabilirsin.
Etini iyi pişir!
Kırmızı ya da beyaz fark etmez, bu aralar et yiyeceğin zaman iyice pişmiş olduğundan emin olman gerekiyor. Yemeden önce, kontrol amacıyla eti en kalın yerinden kesip, içinin kırmızı olmadığından emin olmanı tavsiye ederiz. Örneğin bir restorandaysan, bu gibi durumlarda eti tekrar pişmesi için geri göndermekten de kesinlikle çekinme.
Mutfağını -ve ellerini- temiz tut!
Tezgahlardan havlulara, çatal – bıçaklardan gıda malzemelerine ve tabii ki ellerine, yemek hazırlama sürecinde bir şekilde kullanacağın her şeyin temiz olduğundan emin ol. Özellikle de çiğ hayvan ürünlerini -et, yumurta, balık, tavuk gibi- elliyorsan, ellerini öncesinde ve sonrasında sabunla iyice yıkadığından, ve bu ürünleri hazırlarken kullandığın çatal – bıçak ve benzeri araç gereçleri iyice yıkadığından emin ol.
Bunun dışında, sebze – meyveleri kullanmadan önce suda iyice yıkadığından, konserve gibi ürünlerin ise kapaklarını açmadan önce yıkayıp sildiğinden emin olmanı tavsiye ederiz.
Bebeğine kulak ver!
Her bebeğin annelerinin egzersiz rutinine verdiği tepki farklıdır. Kimi bu sayede içeride daha rahat uyurken, kimi ise kendi egzersiz rutinine -tekme ve yumruklardan oluşan!- başlayabilir!
Peki bebeğinin onayladığından fazla egzersiz yaptığını nasıl anlarsın? Bebeğine kulak vererek, yani tekmelerini dinleyerek bu konuda fikir sahibi olman mümkün… 27. – 28. haftalardan sonra, bebeklerin egzersizi takip eden yarım saat içinde 2 – 3 defa hareket etmesi normaldir(bu uykudan uyandıklarını gösterir.
26 Haftalık Gebelik Özeti
- Doğuma 14 hafta kaldı!
- Bebeğin bir kabak büyüklüğünde! (ortalama 36 cm, 0.91 kg)
- Artı gözleri açılıyor!
- Kasık/karın bölgende Round Ligament ağrısı, şişkinlik/gaz çıkarma, uyumakta güçlük, gözlerinde rahatsızlık, unutkanlık gibi şikayetlerin olabilir,
- Bebek/doğum için alışveriş listeni yapmaya başla!
- Et yiyeceğin zaman iyice piştiğinden emin ol!
- Mutfağını ve yemek yaparken kullandığın araç – gereçleri temiz tut; el hijyenine her zaman özen göster.
- Gebbe Mobil Uygulamasını İNDİR