24 Haftalık Gebelik ile beraber doğuma 3 ay kaldı! Bu aralar ortalama bir nar büyüklüğünde olan bebeğin, hızlı bir kilo alma sürecinde ve gelişen organları, kemikleri, ve yağ oluşumunun da etkisiyle, haftada ortalama 170 gr alıyor! Ayrıca, işitme sistemi de hızla gelişiyor- hatta bu aralar sürekli dinlediğin bir şarkıyı doğduktan sonra duyduğunda hatırlaması ve bu şarkının onda sakinleştirici etkisi yapma ihtimali yüksek! Yüzü -henüz küçücük de olsa- neredeyse son görünümünü aldı, fakat henüz pigmentleri olmadığı için kirpikleri, kaşları ve saçları bembeyaz!
24 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
İkinci trimesterin son haftalarında, artık alışık olduğun belli başlı durumların yanı sıra, senin için yeni belirtilerle de karşılaşabilirsin.
Göbek deliğinde değişik
Eğer daha önceden içe basık olan göbek deliğin artık dışarı dönük ise, kulübe hoş geldin! Hemen hemen her hamile kadının göbek deliği, büyüyen rahmin etkisiyle eninde sonunda böyle bir değişim geçirir. Göbek deliğin doğumdan sonra eski görünümüne kavuşacağı için endişe etmene gerek yok!
Karpal tünel sendromu
Eğer bu aralar parmaklarında ve bileklerinde karıncalanma/uyuşma hissediyorsan, bunun sebebi karpal tünel sendromu olabilir. Genellikle el ile yapılan belli başlı hareketlerin – yazı yazma gibi- düzenli ve sık bir şekilde yapılmasının sonucu olabilen bu problem, hamilelikte ise başka nedenlerden dolayı ortaya çıkar. (tabii yapılan el hareketlerinin de buna katkısı olabilir)
Hamilelikte vücut sıvılarındaki artış, karpal tünelde basınç artışına sebep olur, ve bunun bir sonucu olarak da geçici olarak karpal tünel sendromu ortaya çıkabilir. Bu durum, çoğunlukla doğumdan sonra ortadan kaybolur.
Öneri: Rahat uyuyabileceğin bir pozisyon bulmanın zor olduğunu biliyoruz. Yine de geceleri ellerinin üzerinde uyumamaya, kollarını yastığın altında sıkıştırmamaya çalış. Ellerini ve bileklerini sallamanın da faydası olabilir. Eğer piyano çalmak, yazı yazmak gibi tekrarlayan el/parmak hareketleri gerektirecek işleri sık yapıyorsan, sık sık mola vermeye özen göster. Eğer çok şikayetçiysen, el – bilek ateli de kullanabilirsin. (ama öncelikle doktoruna danışmanı öneririz.)
Avuçlarda kızarıklık/kaşınma
24. Haftada ayak tabanlarında da görülebilen, hormonların etkisiyle ortaya çıkan bu belirti, çoğunlukla normal olsa da, doktoruna bahsetmende fayda var- zira bunların, küçük bir ihtimal de olsa, gebelik kolestazı olarak bilinen ve sık rastlanmayan bir karaciğer hastalığına işaret ediyor olma şansı bulunuyor.
Öneri: Bu kızarıklıkların bilinen kesin bir çözümü yoktur. Fakat endişelenme; doğumdan sonra onlar da kaybolacak. Yine de, bazı anne adaylarının el ve ayaklarını soğuk suya sokarak ya da buz torbası uygulayarak rahatlattıkları bilinmektedir.
Kabızlık
Maalesef belki de çok çektiğin kabızlık problemini hala yaşıyorsun. Bildiğin gibi bunun sorumlusu sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep olan hormonal değişimler.
Öneri: Sistemini hızlandırmak ve dışkını yumuşatmak için bol bol su ve doğal meyve suyu iç. Ayrıca lifli gıdalar tüketmeyi de ihmal etme!
Karın altında ağrı
Rahmin genişlemeye devam ettikçe, onu destekleyen bağ dokular da esner. Bu da ağrı hissetmene sebep olabilir. Arada sırada ortaya çıkan ağrılar normaldir; ama bunlara ek olarak ateş, üşüme, kanama gibi belirtiler de görülüyorsa, fazla zaman kaybetmeden doktoruna görünmeni öneririz.
Bulanık görme
Eğer hamilelik hormonlarının tüm yan etkilerini yaşadın sanıyorsan, maalesef yanılıyorsun! Bu hormonlar, gözyaşı üretimini azaltarak gözünü rahatsız edebilir, ve gözünde sıvı oluşmasına sebep olarak görmeni olumsuz etkileyebilir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsan, lenslerini ya da gözlüklerini değiştirmene gerek yok; yalnızca doğum sonrasını beklemen gerekiyor!
Migren
Son zamanlarda mide bulantısı ve görme problemleriyle karışık şiddetli baş ağrıları yaşıyorsan, migrenin olabilir. Böyle bir durumda, doktorunla görüş ve yediklerinin, baş ağrıların başlamadan önce yaptıklarının bir listesini tutarak, migreni tetikleyen faktörlerin ne olduğu anlamaya çalış.
Bacaklarda kramp
24. Haftada , eğer bacak kramplarından şikayetçiysen, biraz rahatlatmak için bacaklarını uzatıp ayak bileklerini ve parmaklarını hafifçe esnetmeyi deneyebilirsin.
Ayak ve ayak bileklerinde şişkinlik
Ayaklarındaki şişkinlik normal bir durumdur ama çok can sıkıcı olabilir. Hatta bu aralar en sevdiğin ayakkabılarını giymekte zorluk dahi çekebilirsin. Bu durumda kesinlikle kendini zorlama, ve vücudundaki fazla sıvının ayaklarına akışını olabildiğince azaltmaya çalış- örneğin oturduğun zamanlarda ayakları uzatman senin için iyi olacaktır.
24 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Glikoz taramasına hazırlan
Doktorun, sana 24. ve 28. haftalar arasında bir glikoz testi yapacaktır. Bu tarama ile, gebeliğe bağlı diyabetin olup olmadığına bakılır. Tedavi edilebilen bir rahatsızlık olan gebelik diyabetinin sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte fazla kilolu kadınların, karın bölgesinde fazla yağ bulunanların ve ailesinde diyabet geçmişi olanların daha yüksek risk altında olduğu düşünülmektedir.
Öğünlerini önceden hazırla
Sık sık yemek yapmaktansa, bolca pişirip buzluğa yiyecek stoğu yapabilir, sonraki birkaç gün boyunca bunları ısıtarak yiyebilirsin. Hatta pişirdiğin yiyecekleri öğünlere bölerek saklayabilir, böylece zaman kazanabilirsin. Bu pek çok yiyecek için geçerli; sebzeler, çorbalar, meyve salatası… Örneğin akşam yemeği için bir tavuk göğsü kızartmaktansa, dört tane kızart; kalanları buzlukta stokla ve sonraki günlerde salatalarda, sandviçlerde ya da canın nasıl istiyorsa öyle kullan!
Bol protein al
Yeterli protein almak her zaman önemli olsa da, hamile kadınların bu konuda daha hassas olması gerekiyor… Proteinleri meydana getiren amino asitler, bebeğinin hücrelerinin -en önemlisi beyninin- gelişiminde büyük rol oynuyorlar. Düzenli ve sağlıklı beslenmeyle protein ihtiyacını karşılamakta çok sıkıntı çekmeyeceksin. Ama eğer vejetaryen ya da vegan isen, bu konuda ekstra hassasiyet göstermen gerekebilir.
Kilo alımını iyi takip et
Sağlıklı hamileliklerde ortalama 10 – 15 kilo alınır. Bu aralar ise ortalama haftada 0.4 kilo alıyor olman gerekiyor- tabii bu konuyu doktorunla konuştuğunu ve senin için en doğru sayıları ondan aldığını tahmin ediyoruz. Fakat unutma ki doktorunla konuştuğunuz kilo alma düzeni nasılsa, onun planlandığı gibi gittiğinden emin olman önemli. Gerektiği kadar kilo almamak, erken doğuma ve bununla birlikte ortaya çıkabilecek pek çok probleme sebebiyet verebilir. O yüzden doktorunla karar verdiğiniz sağlıklı kilo alım programına uygun gittiğinden emin ol!
24 Haftalık Gebelik Özeti
- Doğuma 16 haftan kaldı!
- Bebeğin bir nar büyüklüğünde! (ortalama 29 cm, 0.59 kg)
- Göbek deliğin dışa dönebilir; endişelenecek bir şey yok!
- Karın ağrıları, karpal tünel sendromu, bulanık görme, migren, avuç ve ayak tabanlarında kızarıklıklar, bacak krampları, kabızlık gibi belirtiler kendini gösterebilir,
- Bol bol protein al,
- Glikoz taraması hakkında bilgi edin,
- Kilo alımını takip et.
- Hala Gebbe Mobil uygulamasını indirmediysen hemen İNDİR