22 Haftalık Gebelik ile beraber doğuma 18 haftan kaldı! Bebeğin aşağı yukarı bir dolmalık biber büyüklüğünde (ortalama 28 cm, 0.45 kg) ve artık ışığı seçebiliyor! Evet; bu aralar karnına bir fener tutarsan, bir ihtimal hareket ederek tepki verebilir! Aynı zamanda, kendisi artık vücudundaki sesleri duyabiliyor, ve parmaklarını kullanarak kulaklarını, burnunu ve göbek bağını tutabiliyor!
22 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
Ayaklarda büyüme
En sevdiğin ayakkabını giyerken zorlanıyor musun? Evet, bu aralar büyüyen tek yerin karnın değil! Ayakların da eskisine göre daha büyük- bu bazen hamilelikte oluşan ödem kaynaklı şişkinliğe yorulurken, bazen de relaksin hormonunun etkisiyle gevşeyen bağ dokunun etkisi olarak yorumlanır. Eğer bu yüzden yeni bir çift ayakkabı almayı düşünüyorsan, olabildiğince konforlu, rahat yürümeni sağlayacak modellere yönelmeni tavsiye ederiz.
Mide ekşimesi/hazımsızlık
İkinci trimesterin sonlarına yaklaşırken, mide ekşimesi ve hazımsızlık problemleri de kendini göstermeye devam edebilir. Bu şikayetlerini minimum düzeye indirmek için sık sık, küçük öğünlerle beslenmelisin. Ayrıca unutma; her zaman sağlıklı ve besleyici yiyecek/atıştırmalıklar öncelikli!
Kabızlık
Büyüyen rahmin bağırsaklarına baskı yapıyor, ve atıkların vücudundan atılması sürecini güçleştiriyor… Sık egzersiz yaparak bağırsak hareketlerini hızlandırabilirsin. Ayrıca, düzenli egzersizin hamilelikte sağlayabileceği pek çok fayda mevcut…
Baş dönmesi/halsizlik
Rahmin büyüdükçe kan damarlarına baskı uygular, bu da beynine kan akışını azaltır ve baş dönmesine sebep olabilir. Bu problemin hafiflemesi için, günde en az 8 bardak su içmeye çalış. (aktif olarak spor yapıyorsan daha fazla!)
Bacak krampları
Daha önce de söylediğimiz gibi, hamileliğin bu dönemlerinde sık görülen bu krampların nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı uzmanlar ise, bu krampları kalsiyum ve magnezyum eksikliğine bağlamaktadır. Bu konuda doktorunun fikrini alabilir, onunla takviye gıdalar hakkında konuşabilirsin. Onun dışında, Krampları azaltmak için, vücudundaki kan dolaşımına yardımcı olman önemli. Örneğin fırsat buldukça ayaklarını yukarı kaldır. Ayrıca bol bol su iç!
22 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Braxton Hicks kasılmalarına hazır ol!
Braxton Hicks kasılmaları, gebeliğin son aylarında ortaya çıkmaya başlayan, “yalancı doğum ağrıları” olarak da bilinen kasılmalardır. Bu kasılmaları vücudunun doğum için prova yapması olarak da düşünebilirsin- rahim kasların yakın gelecekte üzerlerine düşecek önemli göreve kendilerini hazırlamak için esnerler. Genelde 24. hafta gibi başlarlar, ve zararsızdırlar. Çok gerçekçi olsalar da, bebeği dışarı itebilecek kadar güçlü değillerdir!
fFN taraması (erken doğum riski için) hakkında bilgi edin
fFN(Fetal fibronektin), vücudun hamilelikte ürettiği bir glikoproteindir. Bebeği rahimde tutan bir çeşit “zamk” gibi düşünülebilecek olan fFN’nin tarandığı bu test, bu dönemlerde negatif çıkarsa normaldir; fakat pozitif çıkması erken doğum riskinin yüksek olduğu anlamına gelebilir. Bu test hakkında doktorunla görüş.
Düzenli egzersiz- hem bebeğin, hem senin için!
Bilimsel araştırmalar, hamilelik egzersizlerinden anne adaylarının yanı sıra bebeklerinin de faydalandığını gösteriyor: hamileyken egzersiz yapan annelerin çocukları, 4 yaşlarında yapılan zeka testlerinden genellikle daha yüksek puan alıyorlar. İşte sana bir motivasyon kaynağı daha!
Magnezyum takviyesini düşün
Bebeğinin kemik ve dişlerini güçlendirmesinin yanı sıra, magnezyum enzimlerin işlevlerini yerine getirmesi ve kan şekeri seviyesinin kontrolü gibi süreçlerde de önemli rol oynuyor. Eğer magnezyum eksikliği yaşıyorsan; yorgunluk, güçsüzlük, ve kramp şikayetlerin olabilir. Magnezyum eksikliğinin getireceği daha ciddi riskler ise bebeğin yeteri kadar gelişememesi, ya da gebelik zehirlenmesi olabilir. Magnezyum eksikliğin olduğunu düşünüyorsan, doktorunla bu konuyu konuşup onaylıyorsa bir takviye gıda alabilirsin.
22 Haftalık Gebelik Hafta Özeti
- Doğuma 18 haftan kaldı!
- Bebeğin bir dolmalık biber büyüklüğünde (ortalama 28 cm, 0.45 kg)
- Bebeğin artık ışığa tepki verebiliyor! Ayrıca vücudunun içindeki sesleri algılıyor, ve parmaklarını kullanabiliyor!
- Ayaklarında şişkinlik fark edebilirsin,
- Mide yanması/hazımsızlık, bacak krampları, baş dönmesi, kabızlık gibi problemler kendini göstermeye devam edebilir,
- Magnezyum takviyesine ihtiyacın olup olmadığı konusunda doktorunla konuş,
- Erken doğum riskine karşı fFN taraması hakkında bilgi edin,
- Braxton Hicks kasılmaları hakkında bilgi edin.
- Gebbe Mobil Uygulamasını indirmediysen hemen cep telefonuna İNDİR