13 Haftalık Gebelik ile beraber bebeğin artık bir limon büyüklüğünde! Kendisi 8 cm boya ve 28 gr ağırlığa ulaştı, zaman ne çabuk geçiyor değil mi!, henüz kapalı olsalar da artık gözleri var, ses telleri oluşuyor, ve küçük kol ve bacaklarında küçük kemikler meydana gelmeye başlıyor!
Hamileliğinin 3. ayında, zorlu bir süreç olan ilk trimesterin sonlarındasın. Önümüzdeki hafta ikinci trimestere adım atacaksın, ve çok büyük ihtimalle kendini daha iyi hissediyor olacaksın!
13 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
İkinci trimestere sayılı gün kala, geçtiğimiz haftalarda sık yaşadığın belli başlı belirtilerin -bitkinlik gibi- biraz hafiflemeye başladığını hissedebilirsin. Fakat durumunda henüz bir değişiklik yoksa endişe etmene gerek yok- belirtilerin şiddeti, ortaya çıkma/kaybolma zamanları kişiden kişiye değişiklik gösterebildiğinden, aslında bir noktadan sonra iş biraz da şansa kalıyor. Yine de ne olursa olsun, genel kabule göre hamileliğin en rahat dönemine girmek üzere olduğunu unutma!
Vajinal akıntılarda artış olabilir
Son günlerde vajinal akıntılarının arttığını gözlemlemiş olabilirsin. Leukorrhea olarak bilinen; beyaz, çok hafif kokan -bazen hiç kokmayan- bu akıntı tamamen normal olduğu gibi aynı zamanda gerekli de: Östrojen seviyenin ve pelvik bölgeye kan akışının artması ile birlikte ortaya çıkan bu akıntı, doğum kanalını enfeksiyonlara karşı korumaya, ve vajinadaki bakteri oranını sağlıklı bir seviyede tutmaya yarıyor. Tek eksi yanı, iç çamaşırı değiştirme sıklığını biraz artıracak olması! Aynı zamanda, unutma ki hamileliğinin ilerleyen safhalarında bu akıntı daha da artabilir- ama endişelenmen gereken bir şey yok.
Not: Bu akıntılar seni çok rahatsız ediyorsa ped kullanabilirsin. Fakat kesinlikle bunun için tampon kullanma, ve özellikle de vajinal duş ile yıkama yapma. Vajinal duş, bölgedeki mikroorganizma dengesini bozar, vajinal enfeksiyonlara sebebiyet verebilir ve vajina içine hava kaçmasına dahi neden olabilir- ki bu da riskli bir durumdur.
Bitkinlik
Daha önce de söylediğimiz gibi, kendini artık biraz daha enerjik hissediyor olabilirsin. Sonuçta vücudun üç ay sonunda artık hamileliğe adapte olmaya başladı. Eğer eskisi kadar yorgun hissetmiyorsan, enerjini sportif aktivitelere harcayabilirsin- aşırıya kaçmamak kaydıyla! Hala kendini çok yorgun hissediyor, enerji seviyende hiçbir değişiklik olmadığını düşünüyorsan da, endişelenmene gerek yok. Her vücut için süreç farklı işleyebilir, ve henüz ikinci trimestere girmedin. O yüzden biraz daha sabretmeye çalış.
Aşerme/yiyecek hassasiyetleri
Hala tuhaf şeyleri canın çekiyor olabilir, aynı zamanda daha önce sevdiğin yiyeceklere katlanamıyor da olabilirsin. Bu konuda kendini zorlama. Arada bir kendini küçük abur cuburlar ile ödüllendirebilir, en sevdiğin yiyecekler artık canını çekmiyorsa alternatif tariflere yönelebilirsin. Önemli olan, sık ve düzenli beslenmen ve mümkün olduğunca sağlıklı seçenekleri tercih etmen.
Kabızlık
Kabızlık, hamilelikte meydana gelen hormonal değişimlerin etkisiyle gevşeyen bağırsak kaslarının, dışkıyı vücuttan atma sürecinde eskisi kadar efektif olamamasının doğal bir sonucudur.
Öneri: Bu konuda yapabileceğin en iyi şey, bol su içmek ve lifli gıdalara ağırlık vermek (bunlar zaten sağlıklı bir beslenmenin parçası olması gereken şeyler). Taze ya da kuru meyveler (erik, kayısı, kivi- ne tercih edersen!) tüketmeyi ihmal etme, ve sabah – akşam sıcak su/limon içmeyi dene. Aynı zamanda; beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi gıdaları da çok fazla tüketmemeye çalış- bunlar kabızlık problemini kötüleştirebilir. Küçük bir ipucu daha- elma gibi meyveleri kabuklarıyla tüketmenin ekstra faydası olacaktır.
Eğer hiçbir şey işe yaramıyor gibiyse ve durumdan çok rahatsızsan, bu konuda doktoruna danışmanı tavsiye ederiz.
Mide ekşimesi
Kabızlık gibi, mide ekşimesi de vücudundaki hormon dengelerinin değişmesinin bir sonucu… Sebebi ise, mide öz suyunun soluk boruna kaçmasını engelleyen kaslarının bu aralar normale göre daha gevşek olması…
Öneri: Uzak durman gerekenler: Aşırı kafein, fazla yağlı ve baharatlı gıdalar… Bunlar yüksek ihtimalle mide ekşimesini körükleyebilir. Bunların yanı sıra, yatar pozisyonda yemek yeme, ve yatarken kafanı bir yastık desteği ile 10 – 15 cm yukarıda tutmayı dene.
Baş dönmesi
Hamilelik hormonu progesteronun kan damarlarını genişletmesi sonucu bebeğine giden kan miktarı artarken toplar damarlar aracılığıyla kanın sana geri dönüşü yavaşlar. Bu yüzden beyne giden kan miktarı da azalır, ve geçici baş dönmeleri ortaya çıkar. Ayrıca düzenli beslenmiyorsan kan şekerin düşebilir ve bu da baş dönmesine sebep olabilir.
Öneri: Baş dönmesi yaşadığında otur ve başını dizlerinin arasına alarak bu pozisyonda biraz dinlenmeyi dene. Vücudunu sıkan kıyafetler/aksesuarlar varsa onları gevşet, ve derin nefes alıp ver. Biraz iyileşir gibi olduğunda da küçük bir şeyler atıştır.
Gözle görülür damarlar
Çok hoş bir görüntü olmadığının farkındayız. Fakat damarlarının iyice belirginleşmesi iyi bir şeyin göstergesi: Kan yoluyla bebeğine ihtiyacı olan besinleri iletiyorsun! Ayrıca merak etme, doğum yaptıktan sonra damarların da normale dönecek.
13 Haftalık Gebelik: 13. Hafta İçin Öneriler
Folik Asit takviyesine devam et
Folik asit, bebekte nöral tüp defekti olarak bilinen omurga ve omurilik kusurlarının ortaya çıkma riskini azalttığı için son derece önemlidir. Hamile kadınlar için önerilen günlük folik asit miktarı en az 0.4 miligramdır.
Folik asit muz, süt, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli gibi besinlerde bulunsa da, yalnızca beslenme yoluyla günlük ihtiyacını karşılayamama ihtimaline karşın, doktorunun da onayladığı bir takviye gıda ile folik asit alımını gerçekleştirebilirsin.
Cinsel hayatına devam etmende bir sakınca yok, faydası bile olabilir!
Daha önce de söylediğimiz gibi, hamilelik süreci kimi kadınların libidosunu artırırken, kimileri için ise tam tersine cinsel birleşme isteğini önemli ölçüde azaltmaktadır. Her iki durum da tamamen normal olmakla birlikte, çoğunlukla ikinci trimesterde cinsel isteğin arttığı bilinmektedir. Eğer durum buysa, hem uyku kaliteni artıracağı hem de pelvik kasları sıkılaştırarak ileride doğum sonrası iyileşme sürecine katkı sağlayacağı için, cinsel hayatına içinden geldiği gibi devam etmen tavsiye edilmektedir.
Bunlarla birlikte, eğer daha önce düşük yaptıysan ya da plasenta previa (plasentanın doğum kanalını kapatması durumu) varsa, cinsel ilişki tavsiye edilmez. Bu konuda doktorunla konuşmanı ve neyin güvenli olup olmadığını ondan öğrenmeni öneririz.
Yeterli miktarda kalsiyum aldığından emin ol
Kalsiyum, tahmin edebileceğin gibi bebeğinin dişleri ve kemiklerinin sağlıklı gelişimi açısından önemli. Aynı zamanda, bebeğin hamilelik sürecinde ihtiyacı olan kalsiyumu senin vücudundan karşılayacağından, kendi sağlığın için de kalsiyumu eksik etmemen büyük önem taşıyor. Başta süt ürünleri olmak üzere gerekli kalsiyum kaynaklarını (soya ürünleri, badem, brokoli vs.) yeterli ölçüde tükettiğinden emin ol. Ayrıca, eğer ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan doktorunla konuşup uygun göreceğiniz bir takviye gıdaya da başlayabilirsin.
Demir zengini gıdalar tüket
Kan üretimi, sağlıklı bir hamilelik sürecinde önemli rol oynar. Demir kan üretimine katkı sağladığından, hem kendin hem de bebeğin için yeterli miktarda alman önemlidir.
Biftek, soya ürünleri, kuru meyveler, kabuklu patates ve ıspanak, zengin demir kaynaklarıdır. Bunları mümkün olduğunca beslenme rutininin parçası haline getirmeye çalış, ve doktorunla demir için takviye gıdaya ihtiyacın olup olmadığı konusunda mutlaka konuş.
Mikroplara dikkat!
Hamile olduğun süre boyunca; soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı ne yazık ki daha savunmasızsın. Bunun nedeni, vücudunun, kulağa hoş gelmese de yabancı bir varlık olan fetüsü reddetmemesi için bağışıklık sisteminin doğal olarak daha düşük seviyede çalışmasıdır.
Bu yüzden hamilelik sürecinde kişisel hijyenine biraz daha özen göstermeye çalış; ellerini sık yıka, ve eğer gün içinde dışarıda çok vakit geçiriyorsan yanında her zaman bir anti-bakteriyel jel bulundur.
13 Haftalık Gebelik Özeti
- Bebeğin bir limon büyüklüğünde!
- Artık gözleri var (henüz kapalılar), ses telleri oluşuyor, kol ve bacaklarında kemikler meydana gelmeye başlıyor.
- Hamileliğin en rahat dönemi olan ikinci trimestere bir hafta kaldı!
- Yeterli kalsiyum alman çok önemli!
- Vajinal akıntılarda artış meydana gelebilir,
- Kendini biraz daha enerjik hissedebilirsin,
- Kabızlık, mide ekşimesi, baş dönmesi, aşerme gibi belirtiler devam edebilir,
- Demir zengini besinler tüket,
- Folik asit takviyesine devam et, ve hangi takviye gıdalara ihtiyaç duyabileceğin konusunu doktorunla konuş,
- Elma gibi meyveleri kabuklarıyla tüketmenin kabızlık şikayetlerini gidermene faydası olabilir,
- Hamileyken soğuk algınlığı gibi hastalıklara ve mikroplara karşı daha savunmasızsın; kişisel hijyeni ihmal etme!
- Hafta hafta gebelik takibi için Gebbe Mobile Uygulamasını indirmediysen HEMEN İNDİR