Hamilelikte bilinmesi ve öğrenilmesi gereken çok fazla bilgi bulunuyor. Bunların hepsini bilmeniz ya da öğrenmeniz mümkün değil. Bu sebeple yavaş yavaş bilgileri öğrenmek için araştırmalara başlayabilirsiniz. Bebeğiniz doğduğunda bile hala çok bilginin eksik kaldığını göreceksiniz. Onlardan birisi de organlarımız bebeğe nasıl yer açıyor? Nasıl değişiyor sorusudur. 

Evet, organlarımız bebek büyüdükçe ona yer açar. Peki bu nasıl yapıyor? Ne gibi değişiklikler yaşanıyor? Hepsini öğrenmek için hemen okumaya başlayabilirsiniz. Sizlere son derece önemli bilgiler aktaracağız. Böylece hamilelik sürecinde bebeğiniz büyüdükçe sizde nasıl etkilere sebep oluyor öğrenmiş olacaksınız. 

Anne Karnında Bebek Ne Zaman Hareketlenmeye Başlar?

Bebeğiniz oluşmaya ve büyümeye başladıkça karnınızın içerisinde hareketlerini hissedeceksiniz. İşte bu hareketlerle bebeğiniz kendisine yer açmak için uğraşıyor olacak.

Bu durunda sizlere şunu söyleyebiliriz: Bebeğiniz ortalama 9 hafta sonra yavaş yavaş hareketlenmeye başlar. Ama bunlar çok küçük hareketler olduğu için siz hissedemezsiniz. Aynı zamanda 14. Haftada da vücudunu hareket ettirebilecek kadar büyüyebilir. Buna ek olarak kollarını büker, bacaklarıyla tekme hareketleri de yapabilir. 

Sonrasında da özellikle 28. Hafta sonuna doğru bebeğinizin hareketleri tam olarak oturur ve siz de uzanırken bu hareketleri hissedebilirsiniz. Ama yine de bebeğinizin durumunu tam olarak gözlemleyemediğiniz için de hareketlerini kontrol edin. Her gün belli saatlerde mi hareketleniyor yoksa belli bir şeye yönelik mi hareketleri bulunuyor? 

Organlarımız Bebeğe Nasıl Yer Açıyor?

Aslında en çok merak edilen konu da budur. Organlarımız yavaş yavaş hareket etmeye başlarlar. Bebeğiniz büyüdükçe anne adayının iç organlarında da kaymalar görülür. Böylece bebeğiniz büyüdükçe, ona daha rahat bir alan açılabilecek. 

Bu süreçte kalp atışlarınız normal zamanlardan daha fazla olacak. Aynı zamanda şu değişimleri de yaşayacaksınız: 

  • Sindirime uğrayan gıdaların belli bir bölümü bebeğe aktarılacak. 
  • Bebek gelişip ters dönmeye devam ettikçe böbrekleriniz, bağırsağınız ve karaciğeriniz de yukarı doğru kayacak. 
  • Çünkü fetüs organların yerini büyük ölçüde değiştiriyor. 
  • Son olarak da yapacağı değişim, doğum sırasında pelviksin fazlasıyla genişlemesidir. 

Böylece doğum gerçekleşir ama yer değiştiren organlarınızın tekrar eski haline gelmesi için biraz zamana ihtiyacınız olacak. 

Organlarınız Ne Zaman Eski Haline Dönecek?

Böylesi bir durumda organlarınızın eski haline ne zaman döneceğini de merak ediyor olabilirsiniz. Bu durum sizin vücudunuzun kendini toparlamasına bağlı olarak değişiyor. Bu sebeple de ortalama bir ayı bulabilir. Bu süre içerisinde de çok dikkatli olmanız gerekiyor. 

Bazı durumlara dikkat etmelisiniz ama bunu da detaylı bir şekilde doktorunuz size aktaracaktır. Eski haline dönen organlarınızla ilgili herhangi bir sorununuz da kalmayacak.

Bebek Ne Zaman Baş Aşağı Döner?

Bu yazı içerisinde size önemli bir bilgi aktarımında daha bulunacağız. Bebekler anne karnında ne zaman baş aşağı döner? Bebekler genelde herhangi bir sorunları olmadığında ve sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürdüklerinde 20.haftadan itibaren baş aşağı döneye başlarlar. Dönerken aldığı ilk pozisyon baş aşağı ve sırtı sola kaydırdığı pozisyondur. Çünkü bilindiği üzere bebeklerin önce başları büyür. Bu sebeple de kafalarını rahat ettirebilmek için daha geniş bir alan isterler. 

24.haftaya gelindiğinde ise amniyon sıvısının bulunduğu kese baş aşağı mı duruyor yoksa öbür türlü mü bunu fark etmek için uğraşır. 

Anne Karnında Bebek Uyur mu?

Anne karnında bebeğe yer açıldıktan sonra bebek rahatlar ve yerleşir. 28. Haftada ise artık bebeğinizin düzensiz uykuları başlar. Uyku düzenleri ise çok farklıdır ve her seferinde de özellikle 29. Haftada sessiz bir şekilde uyumaya başlar. Sonrasında hafif hareketlenmelerini hissedebilirsiniz.

Bütün bunlara ek olarak bebeğinizin çok iyi bakılması gerekir. Ayrıca dönerken bazen fark ederseniz göbeğiniz çok yamuk durabilir. İşte bunun sebebi aslında bebeğinizin hareketlenerek dönüyor olması. İlk zamanlarda sizi biraz endişelendirebilir ama merak etmeyin, bunların hiçbiri korkulacak bir durum değildir. Bu sebeple de organlarınız yer değiştirecek olsa bile mutlaka kendi yerlerine gelecekler. Burada sizin ihtiyaç duyduğunuz tek şey sabır. 

Bebekleriniz anne karnındayken ortalama 25-30 dakika kadar uyurlar. Aslında 9. Haftada sessizce uyuyup uyanırlar ve farkına bile varmazsınız. Her seferinde de bu süreyi denk getirmeyi başarırlar. 

Bebekler tam olarak mucize gibidirler. Bu sebeple de onların varlığı ve gelişimi de fazlasıyla ilgi çekmeye yardımcı. Sadece burada siz anne baba adaylarına çok fazla iş düşüyor. Eğer düzgün takip edebilirseniz ve bir sorun hissettiğiniz anda doktorunuzla haberleşebilirseniz herhangi bir olumsuzlukla karşılamazsınız. 

İşte bütün bilmeniz gerekenleri sizlere aktardık. Burada yapmanız gereken sabretmek, birbirinizi desteklemek ve bebeğinizi kontrol etmek. Eğer bütün bunları yapabilirseniz geriye sadece normal kontrolleriniz kalacak. Bebeğinizin her seferinde fotoğrafını isteyebilirsiniz. Böylece karşılaştırmalar yaparak mevcut durumun ne kadar iyi olup olmadığını da biliyor oluruz. Siz de hamileyseniz ve organlarınızın yer değiştirmesinden endişe ediyorsanız merak etmeyin, bunların hepsi olması gereken süreçlerdir. 

Önceki İçerikGEBELİKTE BAŞ DÖNMESİYLE MÜCADELE EDİN
Sonraki İçerikYENİ DOĞAN BEBEĞİN MALİYETİ NE KADAR OLUR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.