39 Haftalık Gebelik: Eğer bebeğinin biraz gecikmek gibi bir niyeti yoksa, hamileliğinin son haftasına girdin! Ortalama 48 – 53 cm, 3.2 – 3.6 kilo olan bebeğin artık gelişimini tamamlamış ve doğuma hazır kabul ediliyor! Tabii beyni hala çok büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor- ki bu süreç aşağı yukarı bir üç yıl daha sürecek ve sen de bunu hayret ve hayranlıkla takip edebileceksin!

Bunu biliyor muydun?

Bebekler çok ağlamaları ile bilinseler de, aslında ilk başlarda hiç gözyaşı dökmezler. Çünkü henüz gözyaşı kanalları tam olarak açılmamıştır. İlk gözyaşlarını, büyük ihtimalle 1. aydan biraz daha sonra görebileceksin.

39 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Doğuma birkaç gün, belki bir – iki hafta, belki de saatler kalmış olabilir! Şu sıralar hem fiziksel, hem de zihinsel anlamda rahatlamanın zor olduğunun farkındayız; şiddeti artan yalancı kasılmalar, bebek aşağı yaklaştıkça pelvik bölgede artan ağrı, “Ne zaman olacak?” stresi ve tabii ki artık bir an önce bebeğine kavuşma arzusu bir araya geldiğinde, süreç oldukça stresli hale geliyor. Ama artık çok az kaldı; biraz daha dayan, ve çok kısa bir süre sonra bebeğini kucağına alabileceksin!

Bakalım bu aralar vücudunda neler olup bitiyor:

Mide yanması/hazımsızlık

Mide yanması bu aralar her zamankinden şiddetli olabilir. Dişini sık; doğumdan sonra bu da geçecek! Şimdilik, küçük öğünler ile beslenmeye devam et, ve yemek esnasında değil; yemeklerden önce ve sonra sıvı tüketmeye özen göster.

Yalancı kasılmalar (Braxton Hicks kasılmaları)

Şu sıralar, yalancı kasılmaların şiddeti artabilir. Bu tamamen normal olduğu gibi, hiç kasılma yaşamıyorsan da dert etmene gerek yok- bu kasılmaları genellikle daha önce de hamilelik yaşamış olan kadınlar hissederler.

Kanlı vajinal akıntılar

İç çamaşırında pembemsi – kahverengimsi tonlarda akıntılar görebilirsin. Bunlar tamamen normaldir ve aslında doğumun artık iyice yaklaştığını gösterirler. Bu kanamaların nedeni, serviksin doğuma hazırlanmak için genişlemesi, ve bölgedeki damarlarda yırtılma meydana gelmesidir.

Mukus tıkacının düşmesi

Mukus tıkacın bu hafta düşebilir- hatta belki tuvalette düşürmüş ve farkına varmamış bile olabilirsin! Daha önce de belirttiğimiz gibi; mukus tıkacının düşmesi doğumun birkaç saate başlayacağı anlamına gelmek zorunda değil. Ama artık zamanın gittikçe yaklaştığını gösteriyor!

39. Haftada Suyun gelmesi

Amniyotik kesenin doğumdan önce yırtılması ve amniyotik sıvının dışarı çıkması olayına suyun gelmesi denir. Suyun gelmesi sürecini daha çok filmlerden öğrendiysen, büyük ihtimalle o kadar dramatik sahneler yaşamayacaksın. Çoğu anne adayı, suları geldiği zaman zaten hastanede, doğuma hazır halde olurlar. 

39. Haftada İshal

İshal de doğumun git gide yaklaşmakta olduğunu gösteren son dönem belirtiler arasındadır. Bu dönemde ortaya çıkan ishalin nedeni, vücudun doğuma hazırlanması, ve rektum bölgendeki kasların da bu süreçte gevşemesi ve bağırsak hareketlerinin daha “serbest” olmasıdır.

Pelvik bölgede ağrı

Artık doğuma hazır olan bebeğinin başı pelvik bölgeye baskı yaptığı için, burada ağrıya sebep oluyor. Adet dönemi ağrılarına benzer sancılar yaşayabilirsin- bunlar da artık doğumun yaklaştığının göstergesidir.

39. Haftada Sırt ağrıları

Son haftada sırt ağrıların kötüleşebilir. Otururken sırtını iyice destekleyecek düz sandalyeleri tercih et ve minder kullan. Tabii uzun süre oturmanın sırt ağrılarını kötüleştireceğini unutma- eğer uzun süre oturman gerekirse, saatte bir ayağa kalk ve birkaç adım at. Ayrıca duşa girdiğinde ağrıyan bölgeleri ılık su ile rahatlatmayı deneyebilirsin- düşmemeye dikkat et!

39. Hafta İçin Öneriler

İdrar/Su ayrımı

Eğer bir sabah uyandığında kendini sıvı içinde bulursan panik yapma- bu idrar da olabilir! Amniyotik sıvının bir rengi yoktur. İdrarla arasındaki ayrımı bu şekilde yapabilirsin. Ayrıca, idrarın aksine, suyun gelmeye başladığında onu kaslarını kontrol ederek durdurma gibi bir imkânın olmayacak.

Arada sırada kestirmeyi unutma!

Vücudun şu an tam anlamıyla iki kişi için çalışıyor, ve geceleri çok rahat uyuyamadığının da farkındayız! O yüzden, gün içinde arada sırada uzanıp dinlenmeye, mümkünse biraz uyumaya çalış.

DHA’ya devam et

DHA, bebeğinin beyin gelişimine katkı sağlayacak bir Omega-3 yağ asididir. Ayrıca, DHA’nın doğum sonrası depresyonuna karşı da etkili olabildiği bilinmektedir. Bu yüzden, hem bebeğin hem de kendin için, yeteri kadar DHA aldığından emin ol!

Bebek ters mi duruyor?

Daha önce, hamileliğin son haftalarında bebeklerin doğuma hazırlık olarak rahimde baş aşağı bir pozisyon aldıklarından bahsetmiştik. Eğer bebeğin bu şekilde konum almadıysa, yani önce ayakları çıkacak şekilde duruyorsa, endişe etmene gerek yok; bu, doğumun sezaryen olacağı anlamına gelmek zorunda değil. Bebeği hala normal konuma getirmek için zamanın olabilir. 

Örneğin pelvik tilt yapmayı deneyebilirsin. Ya da bir başka egzersiz; dizlerini kalça genişliğinde açarak diz çök, ve göğüslerin yere değecek şekilde, karnın da neredeyse yere değene kadar eğil. Bunu günde üç defa tekrarlayabilirsin. Bebeğin ters duruyorsa, daha fazla tavsiye için doktorunla konuşmanı öneririz.

39 Haftalık Gebelik: 39. Hafta Özet

  1. Doğuma son hafta!
  2. Ortalama 48 – 53 cm ve 3.2 – 3.6 kiloya ulaşan bebeğin, artık gelişimini tamamladı ve doğuma hazır!
  3. Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler: Suyun gelmesi, mukus tıkacının düşmesi, ishal, kanlı vajinal akıntılar
  4. Yalancı kasılmaların (Braxton Hicks) şiddetinde artış meydana gelebilir- bu da doğumun iyice yaklaştığının bir göstergesidir
  5. Sırt ağrıların ve mide yanması problemin iyice kötüleşebilir,
  6. Arada sırada dinlenmeyi unutma!
  7. Bebek ters duruyor ise uygulayabileceğin egzersizler var; doktorunla konuş,
  8. DHA bebeğin beyin gelişimi için çok önemli- kullanmaya devam et!
  9. Hafta hafta gebelik takibi için Gebbe Mobile Uygulamasını İNDİR

Önceki İçerik38 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik40 Haftalık Gebelik