18 Haftalık Gebelik ile beraber doğuma 22 haftan kaldı ve bebeğin şu an ortalama 14 cm boyunda, 0.16 kg ağırlığında- bir salatalık kadar olduğunu düşünebilirsin! Küçük bedeninde önemli gelişmeler oluyor: artık parmak izleri var, eğer kız ise rahmi olması gereken pozisyona yerleşti, ve erkek ise bir sonraki ultrason randevunda cinsel organını görebilirsin! Yeni yetenekleri arasında ise esnemek ve hıçkırmak var!
Ayrıca şimdiden uyaralım- yakın zamanda küçük tekmeler ve yumruklar hissetmeye başlarsan şaşırma!
18 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
18. haftada hamile karnı
Hamileliğinin 5. ayındasın. Büyük ihtimalle hamile olduğun artık dışarıdan net bir şekilde belli oluyor. Bununla birlikte, daha önce de söylediğimiz gibi, her kadın farklı olduğundan, bazen 18. haftada karındaki şişkinlik dikkat çekmeyecek kadar küçük olabilir. Burada boyun, vücut yapın, daha önce hamile kalıp kalmadığın gibi pek çok faktör devreye girdiğinden, kendini diğer hamile kadınlarla kıyaslama.
Küçük kıpraşmalar
Bu aralar karnında alışık olmadığın “aktiviteler” fark etme ihtimalin var. Bunlar bebeğinin hareketleri olabilir! Ama henüz bir şey hissetmiyorsan da endişe etme, bunun daha birkaç haftası olabilir!
Ayaklarda ve ayak bileklerinde ödem oluşması
Hamilelikte ihtiyaç duyduğun ekstra sıvının vücudundaki dokularda birikmesiyle, ayak ve ayak bileklerinde şişlikler hissedebilirsin.
Öneri: Uzun süre ayakta durmamaya veya uzun süre oturmamaya dikkat ederek ayaklarında su birikmesini azaltabilirsin.
Diş eti kanaması
Bu aralar diş etlerin hamilelik hormonlarının etkisiyle biraz fazla duyarlı… Bu yüzden diş etlerinde şişkinlik ve kanama gözlemlemen normal.
Öneri: Ağız bakımını aksatma; dişlerini düzenli olarak fırçalamayı ve diş ipi yapmayı ihmal etme. Yalnız diş fırçalarken hassas diş etlerini rahatsız etmemeye özen göster. Eğer diş eti şikayetlerin geçmiyorsa mutlaka bir diş hekimine görün.
Bacak krampları
Evet, sanki gece uyumanı zorlaştıran yeteri kadar neden yokmuş gibi, bir de zaman zaman baldırlarında keskin ağrılar hissedebilirsin!
Öneri: Gece yatmadan önce baldır egzersizleri yapmayı dene!
Şişkinlik/Gaz çıkarma
Şişkinlik/gaz çıkarma problemi 18. haftada da kendini göstermeye devam edecek.
Öneri: Ağır öğünlerdense küçük ve düzenli öğünler ile beslenmek iyidir. Aynı zamanda olabildiğince rahatlamaya çalış. Gergin oldukça hava yutarsın, ve bu da şişkinliğe katkı sağlar!
18 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Relaksin hormonuna hazırlıklı ol
İkinci trimesterde, vücudun relaksin hormonu salgılar. Bu hormon, kemiklerini bir arada tutan bağları gevşettiğinden pelvis ve kalçanda ağrı hissetmene sebep olabilir. Hatta ayakların büyüyebilir bile! Ama şunu da unutma ki; aylar sonra doğum esnasında bebeğin kafasını dışarı çıkarmak için ıkınırken, bu hormonun etkilerine şükredeceksin!
Demiri eksik etme
Eğer kırmızı etten çok sebze ağırlıklı besleniyorsan, demir eksikliği yaşamadığından emin olmak için ekstra çaba sarf etmen gerekebilir. Tabii ki fasulye, soya ürünleri, kuru meyveler, veya ıspanak gibi tercih edebileceğin pek çok demir kaynağı olsa da, demir ihtiyacının eksiksiz bir şekilde karşılandığından emin olmak için doktorunun da onayıyla takviye gıdalara yönelebilirsin. Genellikle hamile kadınlara 20. haftadan sonra demir takviyesi almaları önerilir. Sen de bu konuyu doktorunla konuş.
Egzersiz limitlerini ve yasak hareketleri bil!
Hamilelik sürecinde düzenli hafif egzersizler yapman faydalı olacaktır. Fakat sınırlarını bilmen ve güvenli hareket etmen çok önemli. Belli başlı pozisyonlar (mum duruşu, köprü), zıplama içeren hareketler, düşme riski yüksek aktiviteler artık yasak!
Çocuk doktorları ile irtibata geçmeyi düşün
Bu dönemler, çocuk doktorları ile iletişime geçip temel konularda genel bilgi almak için ideal zamanlardır. Onlara hastaneler, aşılar, sünnet gibi konularda merak ettiklerini sorabilirsin. Aynı zamanda yakınlarından -özellikle anne – baba olanlardan- çocuk doktoru tavsiyesi alabilirsin.
18 Haftalık Gebelik Özeti
- Doğuma 22 haftan kaldı!
- Bebeğin bir salatalık büyüklüğünde! (ortalama 14 cm, 0.14 – 0.18 kg.)
- Artık esneyip hıçkırabiliyor!
- Parmak izleri var, eğer kız ise rahmi olması gereken pozisyonu buldu, ve erkek ise bir sonraki ultrasonda cinsel organını görebilirsin!
- Şişkinlik/gaz çıkarma, baldırlarda kramp, diş etlerinde şişkinlik/kanama, ayak ve ayak bileklerinde ödem oluşması gibi şikayetlerin olabilir.
- Demir takviyesi için doktorunla konuş.
- Çeşitli konularda -aşılar, hastaneler gibi- bilgi almak için çocuk doktorları ile iletişime geçmeye başlayabilir, yakınlarından çocuk doktoru tavsiyesi alabilirsin.
- Gebbe Mobil Uygulamasını hala indirmediysen hafta hafta gebelik için hemen İNDİR