17 Haftalık Gebelik ile beraber artık bebeğin seni duyabiliyor! Evet, aşağı yukarı büyük bir soğan boyutlarına ulaşan (ortalama 13 cm, 0.14 kg) bebeğinin kulak gelişimi neredeyse tamamlandı! Ayrıca derisinin altında yağ depoları oluşuyor, ve doğduktan sonra çok ihtiyaç duyacağı emme refleksi gelişmeye başlıyor!
17 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
Bu aralar alerjenlere karşı daha hassas olabilirsin. Ayrıca “leukorrhea” olarak bilinen vajinal akıntılar da meydana gelebilir. Bunlar gayet normal değişimler; o yüzden endişelenmene gerek yok.
Hamileliğinin 17. haftasında ortaya çıkabilecek -ya da kendini göstermeye devam edecek- diğer belirtiler ise şunlar:
İştah artışı
Git gide gelişmekte olan bebeğin artık daha fazla besine ihtiyaç duyuyor. Bu da iştahının artmasına sebep oluyor. Karnına kulak ver ve acıktığında beslenmeyi ihmal etme- tabii mümkün olduğunca protein, vitamin, fiber yönünden zengin besleyici seçeneklere yönel.
Hamilelik çatlakları
Hamileliğin bu etkisi aslında kalıtsaldır. Yani annende hamilelik çatlakları varsa sende de ortaya çıkabilir.
Öneri: Birden fazla kilo almak yerine yavaş yavaş, azar azar kilo alırsan vücudundaki büyüme yavaş olacağından, hamilelik çatlakları da fazla belirgin olmayacaktır.
Baş ağrıları
Ara sıra kendini gösteren baş ağrıları; hormonlar, stres, bitkinlik gibi birden fazla faktöre bağlı olabilir.
Öneri: Eğer baş ağrıların dayanılması güç bir hal alırsa, önce doktoruna danışıp onun da onaylayacağı bir ilaç kullanabilirsin. Fakat kendi kendine ilaç yazma!
Baş dönmesi
Baş dönmesi progesteron hormonunun etkilerinden biridir. Bunun yanı sıra, susuz kaldığında da ortaya çıkabilir.
Öneri: Günde en azından 8 bardak su içmeye çalış- eğer spor yapıyorsan bu sayıyı artır. Ayrıca, fenalık geldiğini hissedersen; diz çöküp başını ayakkabı bağlıyormuş gibi öne doğru eğ ve bir süre bu şekilde dur.
Mide ekşimesi
Artık büyük ihtimalle bulantıların ve yiyecek hassasiyetlerin son buldu. Fakat daha iştahlı olduğun bu dönemde bir oturuşta çok miktarda yemek yemen mide ekşimesi yaşamana neden olabilir.
Öneri: Gün içerisinde üç tane orta/büyük öğün yerine, tüm güne yayılacak şekilde küçük ama düzenli öğünler ile beslenmeye çalış. Ayrıca yemek yedikten hemen sonra uzanma.
Sırt/bel ağrıları
Bu dönemler sırt/bel ağrıları yaşaman da son derece normal. Çünkü karnın büyüdükçe, vücudunun bu yeni karşılaştığı yükü taşıyabilmesi adına beline daha fazla yük biniyor.
Öneri: Evde -ya da ofiste- sandalye üzerinde sık zaman geçiriyorsan, daha konforlu sandalye modellerini tercih edebilir, ya da küçük bir minderle kendine destek sağlayabilirsin. Ayrıca Ilık bir duş, ya da rahatlatıcı bir masaj da ağrılarına iyi gelecektir.
17 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Siyatiğe karşı esneme hareketleri
Vücudundaki en büyük sinir olan siyatik sinir sıkıştığında ortaya çıkan, bel/kalça bölgesinden bacaklara yayılan keskin ağrı/uyuşukluk şeklinde kendini gösteren siyatik problemini yaşıyorsan, sırt esnetme egzersizleri yapmayı deneyebilirsin.
Ağız sağlığını iyi takip et
Daha önce de belirttiğimiz gibi, hamilelik hormonları, diş etlerini bakterilere karşı daha hassas hale getirebilir. Bu da, ilerlemeleri halinde hem sen hem de bebeğin için risk oluşturabilecek diş eti rahatsızlıklarına yol açabilir. Diş bakımına özen göster, ve eğer diş ve diş eti rahatsızlıkları fark edersen hemen diş hekimine görün.
Cildinde lekelenme varsa çok fazla güneşte kalma
Cildinde ortaya çıkabilecek lekelenmeler ve diğer beklenmedik belirtiler, çoğunlukla normaldir- yine de içini rahat ettirmek için bir dermatoloğa görünebilirsin. Eğer hamilelik sürecinde cilt problemleri yaşıyorsan, çok fazla güneşte kalmamayı, gölgelik alanları tercih etmeyi deneyebilirsin. Tabii güneşin en önemli D vitamini kaynağı olduğunu, o yüzden aşırı olmadıkça güneş görmenin de önemli olduğunu unutma!
Alternatif kalsiyum kaynaklarını bil
Özellikle de süt ve süt ürünleri ile aran çok iyi değilse, hamilelikte çok önemli olan kalsiyumu başka hangi kaynaklardan edinebileceğini bilmen önemli. Susam, somon, badem, fasulye, ve kalsiyum takviyesi içeren yiyecek ve içecekler, tercih edebileceğin kalsiyum kaynaklarından bazıları.
17 Haftalık Gebelik Özeti
- Bebeğin büyük bir soğan boyutlarında! (ortalama 13 cm, 0.14 kg)
- Kulakları neredeyse gelişimini tamamladı, ve artık seni duyabiliyor!
- İştahında artış olabilir, bunu sağlıklı besinlerle değerlendir!
- Vajinal akıntılarda artış meydana gelebilir, alerjenlere karşı daha hassas olabilirsin,
- Sırt/bel ağrıları, baş dönmesi, baş ağrıları, mide ekşimesi ve hamilelik çatlakları kendini gösterebilir.
- Siyatik şikayetin varsa sırt esnetme egzersizlerini deneyebilirsin.
- Ağız ve diş sağlığına ekstra özen göster. Diş ve diş eti rahatsızlıkları yaşıyorsan hiç vakit kaybetmeden bir diş hekimine görün!
- Eğer cildinde lekelenmelerden şikayetçiysen -ki çoğunlukla normaldirler- güneşte gereğinden fazla vakit geçirmemeye dikkat et.
- Gebbe Mobil Uygulamasını hala indirmediysen hafta hafta gebelik için HEMEN İNDİR