Hamileliğinin 15. haftasına hoş geldin, 15 Haftalık Gebelik ile beraber geriye yalnızca 5 ay kaldı! Gelişimini hızla sürdüren bebeğin bir armut büyüklüğüne ulaştı (ortalama 10 cm, 71 gram) ve artık hayalindeki bebek görünümüne git gide daha çok yaklaşıyor: kemikleri sertleşmeye başlıyor, gözleri ve kulakları yavaş yavaş kafasındaki nihai yerlerini alıyor. Aynı zamanda içeride egzersizlerine başladı bile: nefes alma, emme ve yutma hareketleri yaparak kendini dışarıdaki ilk zamanlarına hazırlıyor, ve -henüz çok küçük olduğu için sen hissetmesen de- kollarını ve bacaklarını oynatarak küçük “aerobik” hareketleri yapıyor!
15 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
Bu aylar, artık senin de fark etmiş olacağın gibi hamileliğin “altın ayları”… Çünkü hem birkaç hafta öncesine kadar çok şikayetçi olduğun belli başlı belirtilerin ortadan kalkmış olması lazım, hem de karnın henüz hareket kabiliyetini kısıtlayacak kadar büyümedi. Sana önerimiz, ikinci trimesterin tadını çıkarman, ve sahip olduğun enerjiyi verimli bir şekilde kullanman!
Kilo Alımı
İlk trimesterde beklediğin kadar kilo almış ya da almamış olabilirsin. Fakat artık gerçek kilo alma dönemin başlıyor- bebeğin git gide daha da büyüyecek, ve sen de bu süreç boyunca kilo alacaksın. Kilo alma sürecini sıkı takip edip kontrol altına alman yararına olacaktır- bir standart olarak, haftada ortalama 0.4 kilo alma hedefi koyabilirsin.
Yine de bunun ortalama bir değer olduğunu unutma; yani aslında bir hafta 0.2 kilo alıp diğer hafta 0.6 kilo da alabilirsin. Tabii ki bu kadar ince hesap yapmana gerek yok ama bu ortalamadan çok da şaşmamaya ve düzenli olarak tartılmaya özen göster.
Ağız ve Diş Sağlığı
Hamilelikte diş sağlığına ekstra özen gösterilmesi gerektiğini daha önce söylemiştik. Fakat hazır bu aralar yiyecek hassasiyetlerin ortadan kalkmışken ve öğürmeden ağzını açabiliyorken, tekrar hatırlatmakta fayda var.
Hamilelik sürecinde östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinde meydana gelen artış, diş etlerini bakterilere karşı normalden daha duyarlı hale getirir. Bu durum, gingivitis olarak bilinen diş eti iltihabının ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Eğer diş etlerinin hassaslaştığını hissediyor, aynaya baktığında kızardıklarını, şiştiklerini görüyorsan ve diş eti kanaman varsa, bu gingivitis göstergesi olabilir. Bu problem tedavi edilmediğinde, daha ciddi bir sorun olan, periodontitis denen ileri bir diş eti hastalığına dönüşebilir. Bu durum, yalnızca senin için değil, bebeğin için de tehlikelidir. Öyle ki periodontitis; erken doğum, düşük doğum ağırlığı, ve çocukluk dönemi çürükleri riskini artırır.
Bu yüzden hamileyken dişlerini düzenli olarak fırçalamayı, diş ipi kullanmayı ve diş hekimi kontrollerine gitmeyi ihmal etme.
Hamilelik tümörü
Ağız ve diş sağlığı demişken; diş etlerine dikkatli baktığında, küçük bir yumru fark edebilirsin. Buna hamilelik tümörü denir. İsmi ve görüntüsü hoş olmasa da, acısız ve zararsız bir oluşumdur; doğumdan sonra düzelecektir.
Bu aralar hissedebileceğin hamilelik etkileri ise şunlar:
Mide ekşimesi
Bulantı ve yiyecek hassasiyetlerinin geçmesiyle birlikte artık birkaç hafta öncesine kıyasla daha iştahlı olduğundan, özellikle bir oturuşta çok miktarda yemek yemen mide ekşimesine sebebiyet verebilir.
Öneri: Sabah – öğle – akşam üç orta/büyük öğün yerine, tüm güne yayılacak küçük ve düzenli öğünler ile beslenmeye özen göster.
Varisli damarlar
Daha çok bacaklarında ortaya çıkabilecek bu şişkin kan damarları, çok hoş görünmeseler de zararsızdır.
Öneri: Gün içinde yürüyüş yaparak, dinlenirken bacaklarını kalp seviyenden yukarı kaldırarak bu problemi olabildiğince hafifletebilirsin.
“Round Ligament” ağrısı
Kasıklarda veya karnın alt bölümünde hissedebileceğin bu keskin ağrıların sebebi, büyümekte olan rahmini çevreleyen bağların gerilmesidir. Ayağa kalkarken, ani bir hareket yaptığında, öksürürken ya da yatakta dönerken ortaya çıkma ihtimalleri daha yüksektir. Round ligament ağrıları tamamen doğaldır ve endişelenmeni gerektirecek bir durum değildir. Fakat katlanamayacağın seviyedeyse, hekimine danışmanı tavsiye ederiz.
Öneri: Ayaklarını yukarıda tutup, rahat bir pozisyonda dinlenebilirsin.
Baş ağrıları
Hamilelik sürecinde pek çok faktör baş ağrılarına sebep olabilir: hormonlar (tabii ki!), bitkinlik, stres…
Öneri: Baş ağrılarını hafifletmek için alnına ya da ensene soğuk kompres uygulayarak karanlık, sessiz bir odada dinlenmeyi deneyebilirsin.
Baş dönmesi/baygınlık
Progesteron hormonunun, kan damarlarını genişletmesi sonucu bebeğe ulaşan kan miktarı artarken kanın toplar damarlar aracılığıyla sana dönüşü yavaşlar. Bundan dolayı, beyne giden kan miktarı da azalır ve baş dönmesine sebep olur. Baş dönmelerinin bir diğer nedeni de, düzenli beslenmeme sonucu kan şekerinin düşmesi olabilir.
Öneri: Fenalık geliyor gibi hissettiğinde; diz çök, başını ayakkabı bağlıyormuş gibi öne doğru eğ ve bu şekilde dur. Bu, bayılmanın önüne geçecektir.
Hafıza problemleri
Hafızan normalde iyi olsa da bu aralar en basit şeyleri bile hatırlamakta zorlanıyor musun? Bu çok normal! Hamilelik sürecinde, beyin hücrelerinin sayısında düşüş meydana gelir.
Öneri: Eğer unutkanlık yaşıyorsan ve can sıkıcı boyutlara geldiyse, yanında unutmaman gereken şeyleri not alacağın bir defter/tablet bulundurabilirsin.
15 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Preeklampsi riski hakkında bilgi al
Preeklampsi, nadir görülen, ciddi bir rahatsızlıktır. Genellikle hamileliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkabilen bu problem, bir kan basıncı bozukluğudur. Ellerin ve yüzün şişmesi, ve belli başlı organların doğru çalışmadığına işaret eden bulgular halinde kendini gösterir.
Eğer preeklampsi riski taşıyorsanız, doktorunuzdan düşük dozda aspirin isteyebilirsiniz.
Uzunluk ölçümü yaptır
Bebeğin boyutlarını anlamanın en basit yolu, rahmin boyutlarını ölçmektir. Doktorun, bebeğin gelişimini ve hareketlerini belirlemek adına, kaşık kemiğinle rahminin üst kısmı arasındaki uzunluğu ölçebilir. Bu uzunluk, bebeğin boyutuna dair fikir sahibi olmanı sağlayacaktır.
Amniyosentez hakkında bilgi al
Bebeğin rahimde içinde bulunduğu amniyotik sıvı, önemli genetik bilgiler taşımaktadır. Amniyosentez işlemi, rahimden bir miktar amniyotik sıvı alınması ve bu sıvının analiz edilmesi yoluyla; bebeğin sağlığı hakkında bilgi almak, ortaya çıkabilecek doğum kusurlarının teşhisi, ve kromozom anormalliklerinin saptanması mümkündür. Down sendromu gibi durumlar da bu sıvının test edilmesiyle saptanabilir. Amniyosentez, genetik kusur riskinin yüksek olduğu anne adaylarına, 16. – 20. hafta arasında önerilebilir. Bu konuda doktorundan bilgi alabilirsin.
Kahvaltıyı atlama
Belki kahvaltı yapmayı sevmiyorsun, belki sabahları işe gitmek için aceleyle evden çıkıyorsun, belki de sabahları kendine gelemeden kahvaltı saatleri geçiyor… Hepsi anlaşılabilir olsa da, hamilelik sürecinde sabahları bir şeyler yemen önemli… Acelen varsa önceki geceden sabah için bir şeyler hazırlayıp zaman kazanabilir, kahvaltıyı sevmiyorsan küçük bir şeylerin yanında besin değeri yüksek bir smoothie hazırlayabilirsin.
Spor öncesi bir şeyler atıştır
Hafif, düzenli egzersizlerin hamilelik sürecinde seni rahatlatacağını ve güçlendireceğini söylemiştik. Eğer spor yapıyorsan, egzersizlerden yarım saat kadar önce, besin değeri yüksek atıştırmalıklar alman iyi olacaktır. Egzersiz sonrasında da muz, portakal suyu gibi çabuk enerji verecek yiyecek içeceklere yönelebilirsin.
15 Haftalık Gebelik Özeti
- Doğuma 5 ay kaldı!
- Bebeğin şu an bir armut büyüklüğünde! (ortalama 10 cm, 71 gram )
- İskeleti sertleşiyor, kulakları ve gözleri başındaki son yerlerini alıyorlar.
- Ağız ve diş sağlığın hem sen hem bebeğin için çok önemli- dişlerini düzenli olarak fırçala, diş ipi kullan ve diş hekimi kontrollerini aksatma.
- Artık düzenli olarak kilo alacağın dönemdesin. Ortalama haftada 0.4 kilo, sağlıklı bir standarttır.
- Baş dönmesi, baş ağrıları, mide ekşimesi, hafıza problemleri ve round ligament ağrıları yaşayabilirsin.
- Preeklampsi hakkında bilgi edin,
- Amniyosentez hakkında bilgi edin,
- Kahvaltıyı es geçme!
- Hafta hafta gebelik için Gebbe Mobil Uygulamasını indirmediysen HEMEN İNDİR