12 Haftalık Gebelik ile ilk trimesterin son ayındasın! Bebeğin son üç hafta içinde iki kat büyüdü, ve şu an ortalama bir misket limonu boyutlarında! Gelişmeye devam ediyor- artık vücudundaki sistemlerin oluşma süreci sonlara yaklaşıyor (tabii ki olgunlaşmalarına henüz zaman var) ve eğer henüz bebeğinin kalp atışlarını dinlemediysen, bu ayki doktor ziyaretinde seni hoş bir sürpriz bekliyor!

12 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

İlk trimesterin sonlarında, aşağı yukarı bir greyfurt büyüklüğünde olan rahmin leğen kemiğinden karnının ön – orta kısmına geçecek. Bu, senin için iyi haber olabilir- çünkü bu değişimin idrar yapma sıklığını azaltması ihtimali var! Bunun yanı sıra, yakın zamanda bulantı, bitkinlik, göğüslerde hassasiyet, belli başlı koku/yiyeceklerden tiksinme gibi yan etkilerin de hafifleme/ortadan kalkma ihtimali yüksek. 

12. Haftada karnın nasıl görünecek?

Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişebilir. Yüksek ihtimalle karnında şu an biraz şişkinlik var. Bu dikkatli gözler tarafından hamile olduğun fark edilecek kadar da olabilir, pek dikkat çekmeyip yalnızca biraz kilo almış olduğuna yorulacak kadar da… Ya da görünümünde pek bir değişiklik fark edilmeyebilir…

Önemli olan şunu bilmen; yukarıdaki durumların hepsi tamamen normal! Bu dönemde hamile karnının boyutları yaşın, vücut tipin, daha önce hamile kalıp kalmadığın gibi faktörlere göre değişeceğinden, kendini başkaları ile kıyaslamana gerek yok.

Baş dönmeleri

İkinci trimestere yaklaşırken -ya da girdiğinde- yaşadığın yan etkilere bir yenisi daha eklenecek: Baş dönmesi… Bu dönemlerde yaşayabileceğin baş dönmelerinin nedeni, artık iyi tanıdığın progesteron hormonunun kan damarlarını gevşetip genişletmesidir. Bunun bir sonucu olarak kan basıncın düşecek, ve beynin dahil vücudundaki kan hareketi azalacaktır.

Hamilelikte baş dönmelerinin bir diğer nedeni ise, düşük kan şekeridir. Bunun sebebi de tabii ki düzenli bir şekilde beslenmemektir. 

Öneri: Başın döndüğünde oturup başını dizlerinin arasına al ve bu pozisyonda biraz dinlen. Derin nefes alıp ver, ve vücudunu sıkan kıyafetler varsa onları çıkar ya da mümkünse gevşet. Biraz kendine geldikten sonra da, ufak bir şeyler yiyip iç.

Cinsel arzularda değişim

Hamileliğin kadınların libidosunu yükselttiğini duymuş olabilirsin. Belki sen de böyle hissediyorsun, belki de tam tersine seks şu an en son yapmak istediğin şeylerden biri… Her iki durum da tamamen normal. Daha önce de söylediğimiz gibi, hormonal değişimlerin her kadına farklı etkisi olabilir. Bu yüzden, özellikle de cinsel isteksizliğin varsa, bunun normal ve geçici olduğunu bil. 

Baş ağrıları

Düzenli beslenmen birden fazla nedenden dolayı çok önemli… Bu nedenlerden bir tanesi de, öğün atlamanın kan şekerini düşüreceği, bunun da baş ağrılarına sebebiyet verebileceği. Eğer baş ağrıların dayanılması güç bir hal alırsa, kullanabileceğin ilaçlar konusunda doktoruna danış.

Bunlara ek olarak aşağıdaki belirtiler -maalesef!- bu hafta da kendini göstermeye devam edebilir:

Bitkinlik

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kendini yakın zamanda daha enerjik hissediyor olacaksın. Ama bu aralar, vücudun plasenta üretimi gibi çok önemli ve zor bir iş ile meşgul olduğundan, bitkinlik problemine biraz daha katlanman gerekiyor.

Öneri: Fırsat buldukça dinlenmeye çalış. Ayrıca kendini yormamaya dikkat et, ve bir iş yaparken çevrenden yardım istemekten çekinme.

Salya üretiminde artış

Tükürük üretiminin artışı da, bitkinlik gibi ikinci trimester ile birlikte büyük ihtimalle ortadan kalkacak. 

Öneri: Şekersiz sakız çiğneyebilir, gargara yapabilirsin.

Şişkinlik/Gaz

Hormonal değişimler sindirim sistemini yavaşlattığından, yediğin besinleri daha güç sindiriyorsun; bu da doğal olarak şişkinlik ve gaz çıkarma problemlerine sebep oluyor.

Öneri: Daha sık ve küçük öğünler ile beslenmeye özen göster. Gaz yapan yiyecekleri mümkün oldukça daha az tüket ve yemek yerken acele etme- hızlı yemek hava yutmana sebep olabileceğinden zaten rahatsız olan mideni daha da zorlayacaktır.

12 Haftalık Gebelik İçin Öneriler

Grip sezonundaysan aşı olmayı ihmal etme

Uzmanlar, grip sezonunda (ekim – mayıs arası) hamile kadınlara aşı olmalarını öneriyor. Eğer riskli aylardaysan, doktorunla aşı konusunu konuşabilirsin.

Çiğ deniz ürünlerini menüden çıkar

Sigara ve alkolden uzak durman gerektiğini zaten biliyorsun; fast-food da hamile değilken bile fazla içli dışlı olmaman gereken bir seçenek. Öte yandan, sağlıklı görünen ama aslında göründüğü kadar masum olmayan ve hamile kadınların uzak durması gereken bir yiyecek grubu daha var- çiğ ya da tütsülenmiş balıklar. 

Pişmemiş deniz ürünlerindeki bakteri ve parazitler çok zararlı olabilir. O yüzden evet, sushi en sevdiğin yemekler arasındaysa üzgünüz, bir süre ara vermen gerekecek. Tütsülenmiş balıklar ise listeria bakterisi taşıyabileceklerinden menüden çıkarılmalılar. 

Bol su iç

Su içmek sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı… Hamile kadınlar için ise ekstra önem taşıyor. O yüzden normalde yeteri kadar su tüketen biri olsan bile, günlük miktarına fazladan bir bardak ekleyebilirsin. Özellikle de havalar sıcaksa, gün içerisinde aktifsen ya da egzersiz yapıyorsan, normalden daha fazla su tüketmelisin. Su tüketimini bir – iki defada aradan çıkarmaktansa bütün güne yay, ve gazlı içeceklerden, doğal olmayan meyve sularından, enerji içeceklerinden mümkün oldukça uzak durmaya çalış.

Kegel egzersizleri

Doğuma 6 ay kaldı! Eğer daha önce doğum yapmadıysan, yüksek ihtimalle bu eylemin ne kadar zorlayıcı olabileceğini çevrenden duyduklarından ya da bazen fazla dramatize edilseler de genelde isabetli olan film sahnelerinden biliyorsun. 

Pelvik egzersizlere başlaman, hem doğumun daha kısa sürmesi, hem de doğumdan sonra iyileşme sürecinin hızlanması bakımından faydalı olacaktır. Kaslarını 10 saniye kadar kas ve bırak- bunu günde 20’şerlik üç set halinde uygula.

12 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Bebeğin bir misket limonu büyüklüğünde!
  2. Bebeğinin vücudundaki sistemlerin oluşma süreci tamamlanmak üzere,
  3. Eğer daha önce duymadıysan, bu ayki doktor ziyaretinde bebeğinin kalp atışlarını dinleyebilirsin!
  4. İyi haber- bu aralar idrar yapma sıklığın azalabilir!
  5. İlk trimesterin sonundasın ve bulantı, bitkinlik, birtakım koku ve yiyeceklerden tiksinme ve göğüslerde aşırı hassasiyet gibi yan etkiler yakında hafifleyebilir/ortadan kaybolabilir!
  6. Ama bir süre daha bu sorunlara katlanman gerekecek!
  7. Baş dönmeleri yaşayabilirsin,
  8. Grip sezonundaysan, doktoruna aşı olmak istediğini söyle,
  9. Çiğ ya da tütsülenmiş deniz ürünleri yasak!
  10. Pelvik egzersizlere başlaman iyi olacaktır,
  11. Bol su tüket; gazlı içecekler, doğal olmayan meyve suları ve enerji içeceklerinden ise mümkün oldukça uzak dur.
  12. Gebbe Mobil Uygulamasını akıllı telefonuna hala indirmediysen HEMEN İNDİR

Önceki İçerik11 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik13 Haftalık Gebelik