14 Haftalık Gebelik ile beraber İkinci trimestere hoş geldin! Zorlu bir süreç geçirdin, ve artık hamileliğin çoğu kadın için en rahat dönemindesin! Doğuma 26 haftan kaldı, ve bebeğin şu an ortalama bir portakal büyüklüğünde! (9-10 cm, 57 gr.) Kendisi artık yüz kaslarını kullanabiliyor (ilk gülümseme ve somurtmalar!) cinsel organı gelişimini tamamlıyor (henüz ultrasonda görünmeyebilir), ve vücudunun diğer bölgesindeki kıllar ile birlikte saçları ve kaşları da çıkmaya başlıyor. Aynı zamanda, sen henüz birkaç hafta daha hissedemeyecek olsan da, bebeğin bu aralar içeride kıpır kıpır!
14 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?
Daha önce de söylediğimiz gibi işin en zorlu kısımlarından birini atlattın. Tabii ki hamileliğin vücudundaki bütün etkileri birden sihirli bir şekilde ortadan kalkmayacak, fakat ikinci trimesterde bu zamana kadar çok şikayet ettiğin belli başlı belirtiler hafifleyecek -örneğin tuvalet ziyaretlerinin sıklığı azalacak!- ve geçtiğimiz aylara oranla daha iyi hissedeceksin.
Bakalım bu aralar vücudunda ne gibi değişimler olacak:
Kendini daha enerjik hissedeceksin
İşte en iyi haberlerden biri! Plasenta üretimi ilk trimesterde tamamlandığı için, bu aralar enerjinin yerine geldiğini hissedebilirsin. Bu enerjiyi verimli şekilde kullanmanı tavsiye ederiz- sağlıklı yemekler pişirebilir, egzersize başlayabilir; hamilelik, annelik gibi konularda daha çok okuyabilir, önümüzdeki aylara ilişkin planlar & listeler hazırlayabilirsin!
Bulantılar ve kusma bitiyor!
Bir diğer güzel haber- hamile kadınların en sık şikayet ettiği konular arasında yer alan bulantı ve kusmalar, ikinci trimester ile birlikte çoğunlukla hafifler/tamamen ortadan kalkar!
İştah artışı
Bulantıların ortadan kalkmasıyla birlikte, artık iştahın da yavaş yavaş yerine gelmeye başlayacak. Bunu değerlendir- gün boyunca küçük ama sık sağlıklı öğünler ve atıştırmalıklar ile beslenmeye devam et. Bu sayede kan şekerini ve enerjini ideal seviyede tutacaksın!
Göğüslerin büyümeye devam edecek hassasiyetleri azalacak
Göğüslerinde değişimler fark etmeye devam edeceksin- boyutları büyüyecek, areola bölgesi daha koyu bir renk alacak ama bunlarla birlikte, artık büyük ihtimalle ilk trimesterde oldukları kadar hassas olmayacaklar.
Varisli damarlar
Çoğunlukla bacaklarında görebileceğin kalın, şişmiş kan damarları, kan hacminin bebeğini besleyebilmek için artmasının bir sonucudur.
Öneri: Varislerin tamamen önüne geçmek mümkün olmasa da -kalıtsal da olabilirler- minimum seviyede tutman mümkün: Gün içinde yürüyüş yapabilir, dinlenirken bacaklarını kalp seviyenden yukarı kaldırabilirsin.
Burun tıkanması
Bildiğin üzere hamileliğin diğer belirtilerinde de rol oynayan östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesindeki artış, burnundaki mukoza zarına kan akışını artırır. Bu da burnun dolmasına sebep olur.
Öneri: Geceleri daha rahat nefes alabilmek için, odanda bir hava nemlendirici çalıştırabilirsin…
“Round Ligament” ağrısı
İkinci trimesterde, kasıklarda veya karnın alt kısmında keskin ağrılar hissedebilirsin. “Round ligament” olarak bilinen bu ağrılar, büyümekte olan rahmi çevreleyen bağların gerilmesinin doğal bir sonucudur. Daha çok ayağa kalkarken, ani hareketlerde, öksürürken ya da yatakta dönerken ortaya çıkma ihtimali olan bu ağrılar tamamen normaldir, o yüzden endişelenmene gerek yok. Round ligament ağrıları genelde 14. haftada başlarlar, ama 2. trimesterin herhangi bir anında da ortaya çıkabilirler.
Öneri: Ayaklarını yukarıda tutarak, rahat bir pozisyonda istirahat etmeyi deneyebilirsin.
Hamile Karnı: 14. Haftada Nasıl Görüneceksin?
2. trimester, artık yavaş yavaş hamile kıyafetleri alışverişi yapmaya başlamak için uygun bir dönemdir. Bununla birlikte, unutma ki, hamile karnının boyutları kadının vücut yapısı, boyu, daha önce hamilelik yaşayıp yaşamadığı gibi faktörlere göre değişebileceğinden, karnın beklediğinden küçük de, büyük de olabilir. Her iki durumda normaldir, o yüzden kendini bu konuda başkalarıyla kıyaslama!
14 Haftalık Gebelik İçin Öneriler
Hasta olmamaya çalış!
Daha önce de belirttiğimiz gibi, hamileyken vücudun soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı daha savunmasız. Bunun nedeni, vücudunun fetüsü reddetmemesi için bağışıklık sisteminin normalden düşük seviyede çalışmasıdır.
Hamile olduğun süre boyunda kişisel hijyenine bir parça daha özen göstermen yararına olacaktır: Özellikle de çalışıyorsan ya da dışarıda çok vakit geçiriyorsan ellerini sık sık yıka, ve ne olur ne olmaz yanında daima bir anti-bakteriyel jel bulundur.
Cildindeki değişimlere dikkat et
Bu aralar, hormonlarının etkisiyle vücudunda yeni benler ortaya çıkması, ya da var olan benlerin gelişmesi anormal sayılmaz. Yine de, her ihtimale karşı, bu benleri doktoruna gösterip normal olduklarından emin olmanı tavsiye ederiz.
Egzersiz yap!
İkinci trimester ile birlikte gelen enerji artışını değerlendirmenin en iyi yollarından biri de egzersiz yapmak! Hafif egzersizler yaparak, daha sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmen mümkün. Eğer henüz başlamadıysan, kısa yürüyüşler iyi bir başlangıç olacaktır.
Kilo almaya hazırlan!
Bebeğinin hızla büyümekte olduğu ikinci trimesterde, sen de hızlı kilo alacaksın. Bu dönemde ortalama 5 – 6 kilo alabilirsin. Sık sık tartıl, ve kilonu takip et.
Olabildiğince konforlu giyin
Bu aralar tarzdan çok rahatını düşünmelisin. Hafif, nefes alan, bol kesim kıyafetlere ağırlık vermen, sana bu aralar en çok ihtiyaç duyduğun şeylerden olan konforu sağlayacaktır. Büyüyen göğüslerin için cildine dost kaliteli kumaştan üretilmiş spor sütyenleri tercih edebilir, dışarıda içinde daha rahat hissedip daha kolay yürüyebileceğin spor ayakkabıları giyebilirsin.
Taze gıdalara öncelik ver
Market alışverişi yaparken işlenmiş yiyeceklerdense, her zaman taze gıdalara öncelik vermeye çalış. Taze yiyecekler daha fazla vitamin ve mineral içerirler, aynı zamanda daha az şeker, tuz, kalori ve katkı maddesi barındırırlar.
14 Haftalık Gebelik Özeti
- Tebrikler, artık ikinci trimester desin! Hamileliğin en rahat dönemine giriyorsun ve doğuma yalnızca 26 hafta kaldı!
- Bebeğin bir portakal büyüklüğünde! (ortalama 9-10 cm, 57 gr.)
- Bebeğinin saçları, kaşları ve vücudunun diğer bölgelerinde de kıllar çıkmaya başlıyor. Ayrıca kendisi artık yüz kaslarını kullanabiliyor- yani bu aralar ilk gülücüklerini atıyor olabilir!
- Haberler iyi; ilk trimesterde canını çok sıkan belli başlı belirtiler hafifleyecek, ya da tamamen ortadan kalkacak,
- Kasıklarda veya karnın alt kısmında keskin ağrılar hissedebilirsin; bu normal bir durumdur. (Fakat çok şikayetçi olursan doktora görünmeyi ihmal etme),
- Kendini daha enerjik hissedeceksin, büyük ihtimalle bulantılar ortadan kalkacak, memelerin eskisi kadar hassas olmayacak ve artık tuvalete eskisi kadar sık gitmeyeceksin!
- Burnun tıkanabilir, bacaklarında varis ortaya çıkabilir,
- Kilo almaya hazırlan! İkinci trimesterde ortalama 6 kilo alabilirsin,
- Cildindeki değişimleri takip et, gerekirse doktora göster,
- Kıyafet seçiminde konfor ilk planda olsun,
- İşlenmiş yiyeceklerden ziyade taze gıdalara yönel,
- Vücudun mikroplara karşı daha savunmasız; o yüzden hasta olmamaya çalış- ellerini sık sık yıka, eğer dışarıda çok vakit geçiriyorsan bir antibakteriyel jel taşı,
- 2. trimester, hamile kıyafeti alışverişlerine başlamak için uygun bir zaman olabilir.
- Gebbe Mobil Uygulamasını İndirmediysen HEMEN İNDİR