Hamilelikte artan enerji gereksinmesi ile birlikte özellikle B1,B2,B6, B12, folik asit gibi B grubu vitaminleri, A,D,E,C vitamini,  Kalsiyum, Fosfor, Demir, Magnezyum, İyot, Çinko, Selenyum gibi minerallerin de gereksinimi artmaktadır. Bu vitaminler ilk trimesterdan itibaren gereken miktarda günlük olarak besinlerden karşılanmalıdır. Eğer besinlerden karşılanamıyorsa ve annede önceden bilinen bir vitamin eksikliği var ise doktor gözetiminde takviyeler alınmalıdır. Şimdi sizlere A, B Grubu vitaminleri ve C vitamininden bahsetmek istiyorum. Hamilelikte vitamin konusunun önemini de belirtmek isterim.

A vitamini eksikliğinde prematüre bebek, mikrosefali, görme bozukluğu gibi pek çok sorun oluşabilir. Yağda eriyen ve depolanabilen bir vitamindir. normal bir kadının gereksinimi günde 800 IU iken gebe kadının gereksinmesi 1000 IU ya çıkmaktadır. Besinsel kaynakları; Karaciğer, balık, süt,yumurta sarısı, havuç, balkabağı, kavun, kayısı gibi sarı-turuncu meyve sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır.

B1 vitamini depolanmaz ve günlük alınması gereken bir vitamindir. Eksikliğinde sinir sistemi bozuklukları görülür.Karaciğer ve diğer organ etleri, et, süt, kuru baklagil, yumurta, tahıl ve yağlı tohumlarda bulunur. B2 vitamini karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında rol oynar. Eksikliğinde kansızlık, sinir sistemi bozuklukları görülür. Karaciğer ve diğer organ etleri, et, süt, balık, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllarda görülür. 

B6 vitamini, bağışıklık sisteminde rol oynar. Eksikliğinde anemi, büyüme geriliği, sinir sistemi bozuklukları görülür. Karaciğer ve diğer organ etleri, et, tahıl ve kurubaklagillerde görülür. 

Hamilelikte vitamin konusunun önemli bir yeri olan C vitamini diğer vitamin ve minerallerin emilmesini sağlayan bir vitamindir. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini düzenler. Serbest radikallere karşı vücudumuzu savunur. Kuşburnu, biber, maydanoz, turunçgiller zengin olan kaynaklarıdır. Suda eriyen bir vitamindir. Pişirme yönteminde kayıplara uğramaktadır. Normal kadının gereksinmesi günde 60 mg iken gebe kadının 70 mg’dır.

Ca,P,Mg Mineralleri ve Son Aylarda Gebeliğe Etkisi

Bu haftada gebelerde genellikle uyku eksiklikleri ile bilinirler. Sebepleri arasında hormonlar, sinir sisteminde meydana gelen değişiklikler yer alabildiği gibi, psikolojik nedenler de hamilelikte uyku sendromu yaşamanıza neden olabiliyor. Hamileliğin son dönemlerinde gecenin ortasında ayakta olmak normaldir. Tavsiyem papatya, rezene, melisa gibi sakinleştirici özelliği olan çayları tüketmenizdir. Gün boyunca bol miktarda egzersiz yapın, yatmadan hemen önce çok fazla su içmeyin ve kafein alımınızı sınırlandırın. Öte yandan hamilelikte su tüketimi son derece önemli bir konu. Geceleri bu tüketimi azaltsanızda , günlük su alımınıza dikkat etmeniz gerekir. Susuz kalmadığınızdan emin olun, çünkü susuzluk sizi erken doğuma sokabilir.

Uyku probleminin yanı sıra mide ekşimeleri, kasılmalar, kramplar devam eder. Kramplar için magnezyum, potasyum, kalsiyum dan zengin beslenmeniz oldukça önemlidir. 

Kalsiyum, magnezyum ve potasyum bebeğin kalp gelişimini ve sağlığını doğrudan etkileyen besin ögeleridir. Bu mineraller hücreler arası sinir iletimi ve kalp kasının çalışması için olmazsa olmazlar arasında. O nedenle beslenmenizde bu mineralleri içeren besinlerin olduğundan emin olun.

Kalsiyumun en iyi kaynakları; süt ve süt ürünleri, pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, Magnezyumun en iyi kaynakları; özü ayrılmamış tahıllar, badem, fındık gibi kabuklu yemişler, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı besinlerdir, Potasyumun en iyi kaynakları ise; başta muz, kayısı, patates olmak üzere tüm sebze ve meyvelerdir.

Günlük almanız gereken vitamin ve mineral miktarlarına paralel kilo kontrolünüzü sağlamak için Gebbe Mobil Uygulamasını indirebilirsiniz. Hafta hafta kilo kontrolünüzü de uygulama üzerinden sağlayabilirsiniz.

Önceki İçerikHamilelikte Kalsiyum ve Fosfor
Sonraki İçerikAşerme ve Pika Sendromu
Diyetisyen Damla Arslan 2014 yılında Hacettepe Üniversitesinden "Beslenme ve Diyetetik" bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl Vogue Life Club'da beslenme danışmanlığı yapmıştır. Sonrasında BOBgym Nişantaşında Diyetisyen olarak çalışmış ve sonrasında Neurofeed Dikkat ve Psikiyatri Merkezinde görev almıştır. 2 yıl HSBC Genel Müdürlüğünde Diyetisyen olarak çalıştıktan sonra kendi danışmanlık merkezinde hizmet vermektedir.