Hamilelikte Probiyotik
Hamilelikte Probiyotik

Hamilelikte probiyotik ve faydalarından önce probiyotik nedir? Kısaca öğrenelim. Probiyotikler, ürünlerin son kullanma tarihine kadar içlerinde bulunan canlı yaşam bakterisidir. Yani vücut tarafından kullanılan, bakteri ve bazı maya türlerinin yer aldığı, canlı mikro organizmalardır diyebiliriz. Probiyotikler, bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi ile ilişkilendirilir. Probiyotik beslenmek için günlük olarak tüketmek gerekir. Probiyotik içeren ürünlerin başında yoğurt, kefir, ayran, turşu, sirke, tarhana gibi ürünler gelir.

Hamilelikte Probiyotik İhtiyacı

Gebelik süreci ile ilgili en fazla sorulan sorulardan birini cevaplayacağız. Gebelik sürecinde anne adaylarının sıklıkla yaşadığı sorunlardan birisi sindirim sistemi sorunları ve bağırsak problemleridir. Gebelikte özellikle kabızlık sebebiyle anne adayları çok ciddi sorunlar yaşayabilmekteler. Hal böyle olunca da bağırsak florasını düzenleyen, sindirimi dengeleyen probiyotiklere gebelikte ihtiyaç durulması da normaldir.

Tabi, hamilelikte probiyotik kullanmak isterseniz bu konuyu doktorunuzla konuşabilirsiniz. Doktorunuz size sağlık durumunuza özel uygun probiyotik türünü kullanmanızı önerecektir.  

Hamilelikte Probiyotiklerin Faydaları

Gebelikte probiyotikler, ister beslenme ürünleriyle isterse takviyelerle alınsın, sindirim sisteminin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Probiyotikler bağırsakları kötü bakterilerden arındırdığı için bağırsakların gıdaları taşımasına ve işlemesine yardımcı olarak özellikle sindirimle ilgili sorunlar yaşanma riskini azaltmaya yardımcı olur.

Hamilelikte probiyotik kullanmanın birçok faydası vardır. Probiyotiker;

  1. Doğal bağırsak floranızı korur ve güçlendirir.
  2. Bağışıklık sisteminizin fonksiyonlarını güçlendirir.
  3. Hastalıklara sebep olan kötü huylu ve zararlı bakterilerin üremesini, çoğalmasını engeller.
  4. Tüm hastalıklara karşı vücudunuzun direncini arttırır.
  5. Enfeksiyon riskinizi gebelikte probiyotik azaltır.
  6. Kullanılan antibiyotiklerden kaynaklanabilecek enfeksiyonları azaltır.
  7. Preeklampsiyi (gebelik zehirlenmesini) önleyebilir.
  8. Anne rahmindeki bebeğin alerjik rahatsızlıklara karşı daha dirençli olmasına yardım eder.
  9. Sindirim sisteminizin fonksiyonlarını düzenler ve korur.
  10. Rutin gebelik semptomlarından olan kabızlık ve ishal gibi bağırsak sorunlarınızı en aza indirir.
  11. İrritabl bağırsak sendromu komplikasyonlarını azaltır.
  12. İnflamatuvar bağırsak hastalığı komplikasyonlarını azaltır.
  13. Gebelikte egzamanın olumsuz etkilerini azaltabilir.
  14. Gebelikte bakteriyel vajinoz, pediatrik atopik dermatit gibi birçok hastalığın semptomlarının hafiflemesinde yardımcı olur.
  15. Gestasyonel diyabet oluşma riskini azaltır.
  16. Hamilelikte Probiyotik ayrıca anne rahmindeki bebeğinin vücudunda iyi bakterilerin sayısının kötü bakterilere oranla daha fazla olması sayesinde bebeğin sağlığı ve gelişimi destekler.

Hafta hafta hamilelik sürecinizi yönetmek ve günlük tüketmeniz gereken ürün önerilerinizi görmek için Gebbe Mobil Uygulamasını İNDİRİN

Hamilelikte Probiyotik yazımıza ek olarak kalsiyum, fosfor ve D vitamini videomusu Youtube kanılımız üzerinden İZLEYEBİLİRSİNİZ

Önceki İçerikGebelikte Vitamin ve Mineral Listesi
Sonraki İçerikHamilelikte Sigara, Alkol ve Kafein
Op.Dr. Selçuk Somer 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiş ve aynı yıl Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde uzmanlık görevine başlamıştır. 1993 ve 1995 yılları arasında Almanya Batı Berlin Üniversitesi ve Münster Üniversitesinde Perinatoloji bölümünde çalışmıştır. Sonrasında Süleymaniye Doğum Evi, Taksim Hastanesi ve Amerikan Hastanesinde çalışmıştır. Ayrıca Avrupa Hastanesi, Duygu Hastanesi ve Reyap Hastanelerinde 5 yıl süre ile ileri düzey ayrıntılı gebelik USG konusunda çalışmıştır.