Hamilelikte kilo alımı her trimester için ayrı önem taşımaktadır. Bu yazımda sizlerle her trimesterde kilo alımı sağlıklı bir bedene göre nasıl olmalıdır yazdım. Ancak siz her durumda yine doktorunuza danışmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

İlk Trimesterde (ilk 3 Aylık Dönem) Kilo Alımı

Bu dönemde mide bulantıları devam ederken başka önemli bir konuya değinmek istiyoruz. Gebe kadınların aklındaki en önemli soru olan hamilelik sırasında kaç kilo almalıyım oluyor. Bu dönemde bir leblebi tanesi kadar olan bebeğinizin gelişimi ve bebeğinizi besleyecek olan plasenta, kan damarlarının ve dokularının oluşumu için enerjiye ihtiyaç vardır.

Bebeğiniz enerji ihtiyacını sizin depolarınızdan karşılayacağı için gebe kaldığınız andan itibaren yeterli ve dengeli beslenmeniz şarttır, hamilelikte kilo bu anlamda da önemli bir konudur. Ancak bu durum eskilerin dediği gibi 2 canlısın sen görüşüyle hareket edip porsiyonları ikiye katlamak anlamına gelmiyor. Annenin bu dönemde fazla beslenmesi hem annede hem bebekte gestasyonel diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırır ayrıca doğum süresinin gecikmesine ve doğum esnasında olabilecek aspirasyon gibi tehlikeleri arttırır. Bu sebeple ilk trimester da gebe annenin beslenmesine enerji eklemesi yapmaya gerek yoktur. Enerji gereksinmesi 20.haftadan sonra artar. Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde ağırlık kazanımı olmaz veya 1-3 kilo kişiye bağlı olarak olabilir. 

İlk Trimesterde Kilo Alımı ve Bebeğe Etkisi

Hamilelikte Kilo konusunda, eğer gebe kalan annenin BKI’si 18,5tan düşükse günlük beslenmesine 250 kcal eklenmelidir. Zayıf olan gebenin depoları az olduğu için bebek beslenmekte zorlanır. Anne normal aralıkta ise 150 kcal eklenebilir. Ancak BKI’si 25 ve üzerindeyse enerji gereksinimine gerek yoktur. Şişman gebeye ilk 3 ay enerjisi kısıtlı (zayıflama) diyet yazılabilir. Diyetin enerjisi 1200-1500 kaloriden az olmamalıdır. Ayrıca 4. aydan itibaren kısıtlama yapılmamalıdır. Böylece ilk 3 ay kilo alımı engellenir. Gebeliğin 4.ayından itibaren annenin zayıflaması sakıncalıdır. Kalorisini yükselterek sağlıklı beslenmeye devam edilir. Bu süreç içerisinde kilo kontrolünü gözlemlemek için Gebbe Mobil Uygulamasını akıllı telefonunuza indirerek hafta hafta kilo takibinizi gözlemleyebilirsiniz.

Gebeliğin ilk trimesterından sonra yapılan eklemeler ile enerjiyi arttırmak için sağlıklı ve kalitesi yüksek besinler tüketilmelidir. Şeker, çikolata, tatlı gibi basit karbonhidrat içeren boş enerji kaynaklarıyla yapılmamalıdır. Günlük enerjinin %15-20’si protein, %25-30’u yağlar, %50-55’i karbonhidrattan sağlanmalıdır. Hamilelikte kilo konusu için bu öneri ve bilgileri dikkate almanız durumunda sizin ve bebeğinizin en sağlıklı şekilde gebelik sürecini geçirmenizi sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Beslenme kategorisi yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

İkinci Trimesterde (İkinci 3 Aylık Dönemde) Kilo Alımı

Hamilelikte kilo alımı genellikle 2.trimesterde yoğun olarak artar, dolayısıyla bu döneme girdiğinizi düşünerek gebelikte kilo alımı konusuna değineceğiz. Önelikle belirteyim ki kilo kontrolünüzü hafta hafta gebelik için yönetmek istiyorsanız Gebbe Mobil Uygulamasını akıllı telefonunuza indirmelisiniz.

Hamilelikte kilo alımı için artık resmen 2.trimester balayı denen zaman dilimine girdiğinizi var sayarak yazıyorum. Bulantılarınız azaldı kendinizi daha enerjik hissedeceğiniz bu bölümde bakalım sizi neler bekliyor. Bulantılar azaldı iştahınız arttı. Bu dönemden itibaren artık beslenmenize ek olarak her gün gebeye 300 kcal ekleyebilirsiniz. Haftalık alınan kilo ise normal bir gebe için 500 gr’ın altında olmamalıdır. Eğer şişman sınıfında bir gebe ise 150-200 kcal eklemek yeterli olacaktır. BKI’si 25’ten fazla olan gebenin haftalık alması gereken miktar ise 300 gr olmalıdır. Ayrıca hamilelik boyunca alınan toplam kilo 6 kg altında olursa düşük doğum ağırlıklı bebek doğması riski daha fazladır. İkinci 3 aylık dönemde toplam 4-5 kg alınabilir.

Gebelikte bebeğin ağırlığının yanı sıra artan kan hacmi, büyüyen göğüsler, plasenta ve amniyotik sıvı annenin ağırlık artışında katkıda bulunur. 

Hamile kalmadan önceki kilosu zayıf olan (18,5tan aşağıda olan) anne adayının 12- 18 kg, hamile kaldığı zamanki kilosu normal (BKI’si 18,5-24,9 olan) olan bir annenin ağırlık kazanımı 11-15 kg, 25-29,9 arasında olanların 7-11 kg,

Hamilelikte kilo alımı konusunda, gebelik öncesi ağırlığı fazla olan şişman kategorisine giren gebe kadına (BKI’ü 30’un üzrinde olan) gebenin ise 7-9 kg alması önerilir.

Normal bir gebe haftada 300-500g böylece ayda 1,5-2 kilo kazanabilir. 2.Trimesterda toplam 4-5 kilo almış olması beklenir.İkiz gebeliklerde eğer hamilelik öncesi beden kitle indeksine göre normal kilolu bir anne adayı iseniz ideal kilo alımı 16 – 24 kg’dır. Eğer hamilelik öncesinde fazla kilolu iseniz ve ikiz gebelik yaşıyorsanız ideal kilo alımınız 14-22 kg, şişmansanız ikiz gebeliğiniz süresince ideal kilo alımınızın 11-19 kg aralığında olması beklenir.

Hamilelikte kilo alımı için üçüz bebek bekleyen anne adayları içinse gebelik süresinde ideal kilo alımı 20-30 kg’dır.

Üçüncü Trimesterde (Üçüncü 3 Aylık Dönemde) Kilo Alımı

Gebelik boyunca kilo alımı annenin başlangıç kilosuna göre değişmesine rağmen normal kilolu bir kadında 3.trimester da ortalama kilo alımı: haftada 400-800 gr arasında değişir. Bu da 7.8.ve 9. ayda aylık ortalama 1.5-2 kg artış demektir.

BKI’i normal bir gebenin aldığı kiloların dağılımı yaklaşık olarak:

  • Bebek: 3400 gr
  • Plasenta: 700gr
  • Vücut sıvısında artış: 1800 gr
  • Rahim ağırlığında artış: 900 gr
  • Meme dokusunda artış: 900 gr
  • Kan hacminde artış: 1800gr
  • Annede yağ, protein ve besinde artış: 3100 gr
  • Amniyotik sıvıda artış: 900gr

Toplam: 13 500 gr şeklindedir.

Bu değerlere bakıldığında son dönemlerde bebeğin kilosundaki artış daha fazladır. Gebelik döneminde kilo almak en doğal durumdur. Ancak gereksiz alınan fazla kaloriler annenin ve bebeğin sağlığını zarar verebilmektedir. Bu sebeple kilo alımı kalorisi yüksek yağlı, şekerli yiyeceklerle değil de besin değeri yüksek ve bebeği besleyecek yiyeceklerle sağlanmalıdır.

Anne adayının gebelik dönemine başladığı kilo oldukça önemlidir. Kişinin kilosu olması gerekenden fazla veya az ise mutlaka doktor-diyetisyen kontrolü altında gebelik kilosu takip edilmelidir. Hamilelik öncesi kilosu fazla olan anne adayının alması gereken toplam kilonun olabildiğince düşük olması, hamilelik öncesi kilosu normalden az olan anne adayının ise alması gereken toplam kilonun olabildiğince yüksek olması sağlanır. Hamilelik boyunca en az 6 kg en fazla 18 kg alınmaktadır. Normal kiloda anne adayının ise ortalama 12 kg alması beklenir. Kilolu bir anne adayına toplam 6-12 kg arasında kilo aldırmak hedeflenirken kilosu az olan anne adayına toplam 12-18 kg arasında kilo aldırmak hedeflenir.

Önceki İçerikAşerme ve Pika Sendromu
Sonraki İçerikMide Bulantısı
Diyetisyen Damla Arslan 2014 yılında Hacettepe Üniversitesinden "Beslenme ve Diyetetik" bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl Vogue Life Club'da beslenme danışmanlığı yapmıştır. Sonrasında BOBgym Nişantaşında Diyetisyen olarak çalışmış ve sonrasında Neurofeed Dikkat ve Psikiyatri Merkezinde görev almıştır. 2 yıl HSBC Genel Müdürlüğünde Diyetisyen olarak çalıştıktan sonra kendi danışmanlık merkezinde hizmet vermektedir.