32 Haftalık Gebelik ile beraber doğuma 8 haftan kaldı! Bebeğin bu aralar bir kavun büyüklüğünde (ortalama 41 – 13 cm, 1,6 – 1,8 kilo) ve akciğerleri hariç tüm hayati organlarının gelişimi tamamlandı. Başka bir deyişle, bu hafta doğacak olsaydı, hayatta kalma şansı epey yüksek olurdu! Artık iyice büyüdüğü ve içeride yeri biraz daraldığı için, eskisi kadar efektif tekmeler atamıyor olabilir! 32. – 38. haftalar arasında, bebeklerin büyük bir çoğunluğu -doğuma bir hazırlık olarak- içeride baş aşağı bir pozisyon alır. Seninki de, yüksek ihtimalle önümüzdeki haftalarda bu pozisyona geçecek.  

32 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Braxton Hicks kasılmaları

Bu aralar, vücudun senin adına doğum hazırlıklarına başlıyor… Eğer zaman zaman rahminin kasıldığını hissediyorsan, bu hissettiğin şeyler büyük ihtimalle Braxton Hicks kasılmaları… Başka bir deyişle, ilk kez hamileliğin ortalarında hissedilebilen, ve zaman ilerledikçe sıklaşan antrenman kasılmaları… Bu kasılmalar, rahmin yukarısından başlayıp aşağıya doğru iner, ve ortalama 15 – 30 saniye sürer- tabii bazen iki dakikaya kadar uzayabilirler de…

Braxton Hicks kasılmaları, genellikle daha önce de hamilelik yaşamış olan kadınlarda daha erken ortaya çıkar, ve daha şiddetli geçer. Hatta ilk defa anne olacak pek çok kadının bu kasılmaları pek fazla hissetmediği de olur. 

Peki bunlar ile gerçek doğum kasılmalarını nasıl ayırt edeceksin? Braxton Hicks kasılmaları, pozisyon değiştirdiğinde geçer. Örneğin yatarken ortaya çıktılarsa, ayağa kalkarak bunu deneyebilirsin. Gerçek kasılmalar ise git gide daha şiddetli bir hal alır, ve daha düzenlidirler- bu tip kasılmalar yaşarsan da doktorunu arayabilirsin.

Kabızlık

Bağırsakların, büyüyen rahminin yaptığı baskının bir sonucu olarak daha ağır çalışıyorlar. Bu da kabızlık problemine sebep oluyor. 

Öneri: Sistemini hızlandırmak ve dışkını yumuşatmak adına bol su ve doğal meyve suyu iç, ve lifli gıdalar tüketmeyi ihmal etme! Tabii ki egzersiz de her zaman işe yarar! Küçük yürüyüşlerden yogaya kadar, doktorunun da onayıyla yapabileceğin pek çok egzersiz var. 

Bacak krampları

Bu aralar uyumanı zorlaştıran yeteri kadar şey yokmuş gibi, bir de yattığında bacak krampları ile baş etmek zorunda kalabilirsin. Kimse bu krampların nedenini kesin olarak bilmiyor. Bununla birlikte, magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin bu durumun ortaya çıkmasında rol oynayabileceğini düşünenler var. 

Öneri: Bacak krampları ile ilgisi olsun olmasın, yeterli miktarda kalsiyum alman bu aralar senin için çok önemli. Doktorun ile konuşup, kalsiyum takviyesine ihtiyacın olup olmadığını sorabilirsin.

Baş dönmesi

Baş dönmesi hamilelikte pek çok kadının yaşadığı bir problemdir ve düşük kan şekeri de dahil olmak üzere  birden fazla sebebi bulunabilir.

Öneri: Özellikle de dışarıda olduğunda, yanında daima protein ve karbonhidrat bakımından zengin bir atıştırmalık bulundurman iyi olur. Başın döndüğünde onu atıştırabilirsin. Ayrıca baygınlık geçirecek gibi hissettiğinde, mümkünse uzan ve ayakların yukarıda kalacak bir pozisyonda biraz dinlen.

Basur

Hamile kadınların yarısından fazlasında basur ortaya çıkar. Makat bölgesindeki damarların şişmesi ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkan bu problem, özellikle de oturarak fazla zaman geçiriyorsan oldukça rahatsızlık verici olabilir.

Öneri: Öncelikle, basuru daha da kötüleştirebileceğinden, kabızlığı önlemek için bol sıvı tüketmeye, lif bakımından zengin besinlere ağırlık vermeye dikkat et. Basur için ise sıcak bir banyo yapmayı, ya da bölgeye buz torbası uygulamayı deneyebilirsin.

Kolostrum sütü

Kolostrum sütü, annenin bebeğine doğumu takip eden ilk 4 – 5 gün boyunca verdiği ilk süttür. Ağız sütü olarak da bilinen, standart anne sütüne oranla daha fazla protein ve daha az yağ içeren bu süt, doğum öncesinde de göğüslerden sızabilir.

Öneri: Eğer sızıntın varsa ve rahatsız oluyorsan, göğüs pedi kullanmayı deneyebilirsin. 

Karında kaşıntı

Karnın büyüdükçe cildin geriliyor, bunun bir sonucu olarak da o bölge kuru kalıyor ve kaşıntılar ortaya çıkıyor.

Öneri: Eğer daha önce denediğin nemlendiriciler işe yaramadıysa, kalamin kullanmayı deneyebilirsin.

32 Haftalık Gebelik için Öneriler

Esneme izlerini dert etme

Esneme izlerinin görsel olarak rahatsız edici olabileceğinin farkındayız. Ama dert etmene gerek yok; yapılan araştırmalara göre hamile kadınların %90’ında bu izler ortaya çıkıyor. Ayrıca, bu izler, bebeğinin büyüdüğünün bir göstergesi!

Erken doğum belirtilerini öğren

Çoğu anne adayı gibi, sen de doğum zamanının geldiğini kesin olarak nasıl anlayacağını düşünüyor olabilirsin. Bu konuda bilgilenmen önemli. Öne çıkan erken doğum belirtileri şunlar: Suyunun gelmesi, adet ağrısına benzer kramplar, vajinal kanama, sürekli bir sırt ağrısı, rahimde daralma hissi…

Atıştırmalıklar senin dostun!

32. Haftada bebeğin büyüdükçe artık senin de iştahın artıyor! Bunu sağlıklı atıştırmalıklar ile değerlendirmen, büyük öğünlere yönelmektense çok daha iyi olacaktır. Unutma; daha önce olduğu gibi gün boyunca küçük, düzenli öğünler ile beslen ve yanında her zaman sağlıklı atıştırmalıklar bulundur.

Pelvik tilt egzersizini dene

Pelvik tilt egzersizi; herhangi bir yerde yapabileceğin, hem karın kaslarını güçlendirecek hem de sırt ağrılarına iyi gelecek bir uygulama. Aynı zamanda daha kolay bir doğum süreci geçirmene de katkıda bulunabilir.

Dik dur, rahatla, derin bir nefes al… Karnını içeri çekerken, kalçanı bel kavisini düzleştirecek şekilde tek hamlede öne getir. Bu hareketi 5 dakika boyunca tekrarlayabilirsin.

Bol su içmeyi ihmal etme!

Her hafta da olduğu gibi 32. haftada da su içmenin önemini ne kadar vurgulasak az. Öncelikle unutma ki bu aralar yalnızca iki kişi için yiyip içmiyor, aynı zamanda yine iki kişi için boşaltım yapıyorsun. Başka bir deyişle, vücudunda daha önce hiç olmadığı kadar dışarı atılması gereken madde var! İşte burada da devreye su giriyor. Bol sıvı tüketerek sistemini hızlandırdığın gibi, idrarının da daha temiz olmasını sağlayacaksın. Bu da idrar yolu enfeksiyonu riskinin azalması anlamına geliyor. Bunların yanı sıra, bol su tüketimi katı atıkların da daha hızlı atılmasını mümkün kılar; yani kabızlıkla mücadelede en etkili kozun yine su! 

32 Haftalık Gebelik Hafta Özeti

  1. Doğuma 8 hafta kaldı!
  2. Bebeğin bir kavun büyüklüğünde (ortalama 41 – 13 cm, 1,6 – 1,8 kilo)
  3. Akciğerleri hariç tüm hayati organlarının gelişimi tamamlandı
  4. Braxton Hicks kasılmaları yaşayabilirsin. Vücudun doğum öncesi “provası” olarak tanımlanabilecek bu kasılmalar, rahmin üst kısmından aşağı doğru ilerler ve ortalama 15 – 30 saniye sürer. (bazen iki dakikaya kadar uzayabilir.)
  5. Kabızlık, karın bölgesinde ciltte kaşıntı, memelerinden süt sızması (kolostrum sütü), bacak krampları, basur, baş dönmesi gibi belirtiler kendini gösterebilir,
  6. Erken doğum belirtilerini öğren,
  7. Artan iştahını büyük öğünlerdense gün içinde zaman zaman tüketeceğin atıştırmalıklar ile bastır,
  8. Pelvik tilt egzersizleri yapman iyi gelebilir,
  9. Bol su içmeyi ihmal etme! 
  10. Gebbe Mobil uygulamasını hafta hafta gebelik takibi için İNDİR

Önceki İçerik31 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik33 Haftalık Gebelik