Gebelik doyumlu ve bütünlük duygusu veren bir süreçtir. Görsel olarak da aynı şekilde, doluluğu ve doyumluluğu söylememiz mümkün. Doğum sonrası ise yani doğum anı ile birlikte o doluluk boşalır, annenin rahmi boşalırken, içindeki duygularda da bir boşluk hisseder. Hayalini kurduğu bebek, artık kucağındadır. O yüzden de fantazideki bebek ile kucağına aldığı bebek arasındaki bağlantıyı kurmak bazen zor olabilmektedir ve sarsıcı bir etki yaratabilmektedir. Bunu belirli ölçülerde her anne yaşamaktadır. Öncelikle bunu doğal kabul etmek çok değerli. Bu bir hüzün yaratır ve o hüzüne ‘lohusalık hüznü’ denilmektedir. Lohusalık depresyonu değildir. Durumun kendisi hüzün yaratır. Fantezi düzeyinde bir ayrılık vardır. 

Bunun yanı sıra, başka bir çocuğu daha olan bir anneye bakarsak da başka türlü duygular ortaya çıkmaktadır. Suçluluk harekete geçer. Çünkü anne, doğumdan hemen sonra yeni doğan bebeğine bakmakla yükümlüdür. Bu yüzden diğer çocuğuyla olan ilişkisinde birtakım farklılaşmalar oluşur. Lohusalık dönemi ‘nde bu farklılaşma, anneyi suçluluk duygusuna itmektedir. Doğum sonrası bu duygu ve duyguları yaşamın normal olduğunu ve geçiceği bilinmelidir. Yeni doğum yapan annenin sürekli bebeği ile ilgilenmesi gerekir. Emzirir, altını değiştirir, gazını çıkarır.. Ama en önemlisi, ona ruh sağlığından bir parçayı verir.

Adanmışlık

Adanmışlık.. İlk dönemlerde daha yoğun hissedilir bu his. Bunun içine bazen bir diğer  çocuğun girmesi kolay olmaz. Anne bunu ister fakat orada başka bir yer vardır orada ve o yer doludur. O yüzden bu suçluluk duygusu kabul edilmelidir. Şuan da onunla ilgilenemiyorum evet, çünkü şuan da benden tam anlamıyla bakım isteyen başka bir bebeğim var düşüncesiyle ilerlenmelidir. 

Lohusalık depresyonu aşamasını daha rahat geçirebilmek için, diğer çocuğunuza bakım verebilecek, (baba olabilir) iletişiminden keyif aldığı insanlarla vakit geçirmesini sağlayarak, hatta doğum öncesi belki de çocuğunuzla konuşarak, (şuan seninle yeterince vakit geçiremiyorum, haklısın, hayatımızda bir şeyler değişiyor gibi duygularınızda dürüst olarak, onun taşıyabileceği cümlelerle) süreci az da olsa rahatlatabilirsiniz. En önemlisi de bu şekilde kendinize karşı daha rahat hissedebilirsiniz. 

Gebelik sürecinizdeki psikolojik durumlar için Gebbe Psikoloji kategorisini inceleyiniz.

Önceki İçerikHamilelikte Ay Ay Beslenme
Sonraki İçerikDoğum Korkusu ve Önlemi